• 瀏覽: 75,502
  • 回覆: 1,114
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-28 12:48 PM 發表

香港銀行體系已經“消失了”上萬億港幣,
已經震動了香港特衰政府,
你這樣鼓吹更多香港人移民國外,
艱道你就不怕《國安法》嗎?
我鼓吹人移民?

我怕曱甴無錢走佬,留低等國安法拉啊!

曱甴!

熱賣及精選
引用:
原帖由 TheVirgo 於 2021-1-28 01:10 PM 發表

中方立即宣佈有BNO即失去中國公民資格,咁就好玩了
完全讚成取消香港入身份.
有人已移民外國, 亦保留香港身份証, 亦有保留公屋戶藉,
每年幾就返港一趟,
去年抗疫基金返嚟亦有攞一萬.

300百萬人點算?

引用:
原帖由 A1000 於 2021-1-21 09:57 AM 發表

中英聯合聲明,當年英國主動提出,BNO 只係一本旅遊證件。就係唔想香港人移居英國!今次又攞 BNO 出黎5+1,其實因為英國經濟唔好,再加上脫歐。計劃係吸收香港人啲資金,同吸納廉價勞工。
比起聲稱「工作假期」的短期廉價外勞計畫,這是長期廉價外勞補充計畫。

當年一班人被呃幾百元申請BNO,三十年後既去年,又有一班人被呃去再申請BNO,真係白痴。

英國與香港人民同在 新簽證允海外公民生活工作5年

英國政府今天矢言,面對中國的打壓,會與前殖民地香港的人民同在。英國正準備推出新的簽證措施,可望嘉惠數以百萬計的香港人。
擁有英國海外公民身分的人,將可自本月31日起申請赴英生活及工作長達5年時間,且可申請成為一般公民。
以往,英國海外公民護照持有人權利有限,僅可赴英停留最多6個月,且不可工作、不可定居。
英國政府表示,新措施是因應中國去年6月底強行實施香港特別行政區維護國家安全法,此法不僅摧殘香港民主運動,也破壞了當初移交主權時的協議,即香港享有50年自由。
英國首相強生(Boris Johnson)在聲明中說:「我非常自豪,我們為香港的英國海外公民帶來一條新的道路,讓他們可以在英國生活、工作,把這裡當成自己家。」
他還表示:「這樣一來,我們替英國與香港人民的深厚歷史羈絆和友誼增了光,也捍衛了自由和自治,英國和香港都很珍視這兩項價值。」
任何在1997年之前出生的香港居民都有資格取得英國海外公民身分。香港目前有約750萬人口,英國藉著新的簽證措施,可望迎來約290萬名香港成年人,外加他們的親屬約230萬人。
具體上,英國預期5年內將有多達32萬2400名香港人申請這種新簽證,可為英國經濟帶來約29億英鎊(約新台幣1106億元)效益。
但要享受這項措施,代價不小。5年期簽證費用為每人250英鎊,相對不算很貴,但英國公立醫療服務強制額外收費,每名成人要繳3120英鎊,18歲以下則須繳2350英鎊。
有意者也可申請較短期、費用較低的30個月簽證。英國外相拉布(Dominic Raab)說:「我們態度很明確,我們不會對香港視而不見,我們會向香港人民負起歷史責任。」
拉布還說,港區國安法明顯且嚴重違背了中英聯合聲明,也不符國際法。
自去年7月到本月,已約7000名英國海外公民及親屬特別獲准留在英國。
而不滿英國新政的中國則反指英國才是違反中英聯合聲明,並要西方國家少管香港事務。

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-21 10:09 發表

英國處理香港問題與處理福克蘭和直布羅陀完全不同,
打算把香港人賣給狼的意圖是很明顯的,

但是黃俄土匪正是主張“不喜歡香港的人應該離開”,
這種皆大喜歡,求仁得仁的事,
為什麼這麼不高興?
今次佢打錯算盤。

引用:
原帖由 molittlemo 於 2021-1-21 11:16 發表

單是資金了.
廉價勞工英國要幾多有幾多.
但因為佢地有最低工資所以平極有限.
你講到一啲,又冇講另外一啲。香港呢一班人,係要帶錢去做粘假勞工架!

引用:
原帖由 iixmm 於 2021-1-21 11:32 發表

咁香港唔係衰到加零一又唔使擔心香港人過哂人地喎度嘅
講乜都假,咪睇香港人實際想喺邊度發展生活囉
走唔緊要,千祈唔好返嚟拗爛腳。

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2021-1-21 11:59 發表

擺明願者上釣, 吸引嗰啲做幾年英國人都開心嘅去. 所以一定要取消佢哋香港人身份, 唔繫到時人又老錢又冇, 嚟香港拗爛腳就死.
正正就係要封佢後門。

引用:
原帖由 touya08 於 2021-1-21 12:13 發表

其實有無人覺得蠅國就算無變種19都會被「脫勾工頭」玩死, 的確最初「脫勾工頭」係好多人想脫勾, 但隨即很多人就後悔了, 但蠅國正苦為左不拆穿偽民主假面, 不聽取「最新民意」硬執行最初「脫勾工頭」的結果, 我覺得真係抵死到可笑......... 原來蠅國人做錯了決定, 就要一直錯下去, 唔會改正
佢自己攞嚟衰啫!美國佬喺中東搞咗啲嘢,整到成個歐洲都係難民。英國佬唔想孭呢個包袱,自己封後門玩脫勾,搞咗個紅球點乜知個個人都係自私,佢自己經濟又唔好。法國話一封關,佢即刻企咗喺度。

引用:
原帖由 廣東南蠻子 於 2021-1-21 12:57 發表

食完五年使費先一腳踢佢返香港,高!
啲傻仔帶錢過去做廉價勞工。做完咪踢你返嚟囉!如果你有錢咪繼續嘍囉。

引用:
原帖由 無有搞錯 於 2021-1-21 13:09 發表

ctse/ching,有錯請更正

97之前,香港人本護照係BDTC,有居英權
英國佬驚香港人因97而移民英國,唔俾BDTC續期,整本BN(O)出嚟
英國佬當年講明BN(O)只係旅遊証件,無居英權
97前,好似RTHK有派記者去英國訪問當地人,問佢哋點睇殖民地香港回歸,結果好多英國佬根本唔知殖民地香港喺邊
大部份都答啱。

正在英國佬跟美國玩C 眼聯盟,今次咪封你後門囉!

引用:
原帖由 johnny9236 於 2021-1-21 17:44 發表

英國點解要公投脫歐呀?
原因之一就係歐洲人擁入做廉價勞工, 搶咗本土英國人飯碗.
英國佬都講咗揸BNO都要有五年經濟實力先好嚟.
呢一個就係佢哋搵錢途徑。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]