• 瀏覽: 81,312
  • 回覆: 80
  • 追帖: 4
+23
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:12 PM 發表

樓價暴跌,對所有真心想係香港生活既人,都係好事。

走啦,唔走正契弟,唔好係度擺款。
啲錢抽走晒!
商業重邊有錢?
重有,人哋的資產真係只有樓?(我都唔係啦!)
唔畀係生意,結束生意,炒哂啲員工,無工番,你畀錢佢買樓?

都話而家講緊300萬,黃之鋒無錢抽走,
不過佢屋企人最少抽走近千萬,光係一層樓,
未講其他資產。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:16 PM 發表

生意有返咁上下既,本身就符合投資移民資格。佢地想走既幾時都可以走。
走左,亦幾時都搵到其他人替代。

所以話你既資產,似乎無法令你醒覺有投資移民呢回事。
大佬,人哋生意廿年來真係無變?
廿年前剛剛創業,今日上軌道。

以前未追究BNO,家下黎料
而家劃我做黑五類、右派......兩件事了吧!

邊個畀錢請番啲人,個個要投資一千幾百萬........
請人咋喎!
走左啲人的人脈係唔同架喎!

錢從那裡來?!大陸呀?
佢哋唔駛留番外匯日後支付外債。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:24 PM 發表

持有BNO本來就唔係問題喎。正如大陸從無話要取消李澤鉅既加拿大藉一樣。
但你用BNO去移民,咁咪唔好返黎。
咁就唔駛要人放棄BNO啦!

針對移民嘛!等佢哋有外國國籍再講啦!
最少6年後..........

當年香港邊度咁有錢,有3幾萬已經係中上層了,
而家三幾百萬........住緊劏房都似!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:32 PM 發表

你有BNO無問題,甚至唔洗主動放棄
但係,當你利用BNO去移民,BNO就係外國國藉了,因為英國一向都話BNO係國藉,加上最近比居留權,可以做野
移得民既,就唔好諗住食回頭草,中國斷後路亦幫到佢地唔會比英國趕走

你呢D 狡辯方式,真係低級,係兒登練返黎架?
我去外國居住就係移民?

我去「工作」搵錢唔畀呀?
我去「體驗生活」唔畀呀?
我陪仔女讀書唔畀呀?
父母貪外國空氣好,我去外國盡孝唔畀?

中共承認BNO係國籍就肯定唔得!

叫人大常委會打自己一把?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:36 PM 發表

中國國藉法寫明,唔得就係唔得。

你去工作的話,你可以用特區護照申請工作簽證,當你本BNO不存在,無問題。
只要你用特區護照,乜事都無。
但你靠BNO移民?唔該睇清楚中國國藉法先。
你家下連「貪方便」都唔畀,都要上綱上線?
都要人「劃清界線」?

你真係叫人走咋喎!

根據大陸國籍法你要先承認BNO係國籍.......
之後的後果唔駛我抄多一次吧?!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:40 PM 發表

無唔比,貪方便你咪走,做事前諗清楚後果。

貪方便你唔戴口罩出街,睇下會點?
是否承認bno係國藉, 本來主動權唔係中國度, 宜家係英國承認bno係國藉. 中國係國內法不承認, 避免香港人誤觸國藉法.

如果英國自己不承認bno係國藉, 到時可以再拗架. 問題英國會唔會鳩縮?
咪又係兜番去

當年人對中共重有幻想,
而家劃我做黑五類、右派......兩件事了吧!

即係叫無論黃、綠、藍都要著草。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:46 PM 發表

靠bno走果班都係戇鳩仔。
呢D 廢柴走左香港只會更好。

快D 走啦。中國無左你會更好。唔走正契弟。
唔好再講乜野用BNO去旅行。你可以用特區護照。咁戇鳩既講法我都係第一次聽。
但歷史證明,畀人劃做右派、黑五類,唔走先係戇鳩仔

走咗果啲,番左去做「愛國僑胞」。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:50 PM 發表

係咩?
當年既黑五類今日撈成點?

係一個個個都經歷過知死既國家,移民去一個有戇鳩仔燒發射塔抗疫既國家,我等睇有人比傻佬當街斬死。
畀人下放、瞓牛棚、跪玻璃(真係碎玻璃).........唔死得,
等人平反,跟住窮死。

所以,我係等大陸出招,錢有部分走左,
睇吓走唔走哂!
中共肯停手,咪等多幾年.......唔肯停手,咪再見香港!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 10:46 PM 發表

靠bno走果班都係戇鳩仔。
呢D 廢柴走左香港只會更好。

快D 走啦。中國無左你會更好。唔走正契弟。
又唔走又要嘈,好撚煩架。
唔好再講乜野用BNO去旅行。你用BNO去旅行,又會去一年唔返黎啦,你估其他國家肯比你旅行咁耐?
同埋你總可以用特區護照。咁戇鳩既講法我都係第一次聽。
唔駛咁扯火喎!

放心啦!中共肯畀足夠著數畀我,我一定留低。
為咗錢,會殺頭的白粉都有人賣啦!
何況留係香港?!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 11:12 PM 發表

放心,唔會有著數。唔走正契弟。
最少最近人大常委會開會無出招,
即係係蝕底住,聯繫匯率似乎有人頂住,
我啲港幣都匯到個好價。

咪留住先,放心。

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-25 10:59 AM 發表

師兄,你所講既,根本同我和另一位師兄所討論既,完全係兩樣野,你叫我點同你討論?其實我之前跟你討論時,已發現你很愛離題,愈講愈遠,你之前話被其他師兄粗口問候,可能很大原因係因為咁,九唔搭八,真係好易令人扯火架
你係挑剔緊人表達方式去諗住以此「拗贏人」。

簡單啲講,
一個一般香港人唔駛考的試(英語能力)+一個我三十年來未聽過會旅(英國生活)

莫講30%肥佬,90%肥佬都斯唔關香港人事啦!

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-25 04:27 PM 發表

其實你真係9up無極限,點解一般香港人唔使考英語能力試?
只要你是18歲以上,當你要申請入籍英國或永居,就要展示你英語能力的證明,證明方法是取得英語B1, B2, C1或C2 Level的資格;又或在英語國家取得全英文授課的本科或本科以上學位。如申請者已65歲或以上,又或長期身體或精神有問題並獲醫生開出豁免證明,英語能力證明要求便可豁免。

請問所謂既一般香港人會有以上資格,可以免考試?其實你咁 ...
而家50歲以下的好多人有degree,
而香港頒授的學士學位都係英語授課。
所以唔駛考。

講真,去到英國讀一個都得啦!
5年時間,夠哂了。

都話你不停挑剔人哋說話黎想「拗贏人」,
其實所有人想表達的,就係個考試根本難唔到香港人,
而你不停鑽牛角......「唔係就咁可以入籍」、「點解一般香港人唔駛考」........
呢個根本唔係重點。

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-25 05:04 PM 發表

你想笑能死我咩?人地寫明係英語國家呀,你係唔係唔識字呀?香港幾時變左英語國家呀?大佬,你放過我啦,我真係唔想回應咁低質既討論,簡直係浪費時間
你搞錯了,佢係講授課語言係英文。

You can prove your knowledge of English by having a degree that was taught or researched in English.

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-25 05:39 PM 發表

其實你真係放過我啦,自己google好嗎,份份報紙都寫明要係英語國家取得大學學位,即係佢地份份都錯晒,你一個岩?哇,咁勁呀,你想笑死我?

https://inews.hket.com/article/2798264/【BNO移民】  何為「識英文」- BNO申請入籍英國4大要求

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20201108/mobile/bkn-20201108160014534-1108_00862_001.html
我果一段野係官網copy黎:

https://www.gov.uk/english-language/degrees-in-english

補充一點,如果你唔係英國大學學位,
你就一定要由大學直接郵寄你份成績表去英國有關部門先會認數,
(情況就如你想申請外國大學深造學位咁)
有啲人已經係呢一方面做左research 教係香港讀大學的人點豁免英語能力考試。

https://muse404.blogspot.com/2020/11/bnomedium-of-instruction-letter.html?m=1

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-25 06:57 PM 發表

你既應該係舊版,在舊年12月1日英國已發出最新指引,傳媒應該就係根據新資料所寫。
https://www.gov.uk/government/publications/knowledge-of-life-and-language-in-the-uk

但其實呢個都唔係重點啦,我真係無興趣同你再討論了,bye
舊你條毛!
如果你咁都想攞出黎「包拗頸」只會令人覺得你英文有問題。

你條link之中,個PDF內都係咁講。

A person can demonstrate they meet the KoLL requirement where they have a degree that was taught (or researched) in English.

此外,英語要求水平B1 其實就係大約等同ielts口話及聆聽部分的4分(唔需要書寫),.........

DSE 2,都已經ielts 4.79分,
香港人讀左十幾年英文.........再去英國住6年,
DSE 2 都攞唔到,真係要反省下。

https://www.idp.com/hongkong/ielts-hk/what-is-ielts/test-format-and-scoring/

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]