• 瀏覽: 81,339
  • 回覆: 22
  • 追帖: 4
+23
引用:
原帖由 廣東南蠻子 於 2021-1-21 12:57 發表

食完五年使費先一腳踢佢返香港,高!
啲傻仔帶錢過去做廉價勞工。做完咪踢你返嚟囉!如果你有錢咪繼續嘍囉。

引用:
原帖由 無有搞錯 於 2021-1-21 13:09 發表

ctse/ching,有錯請更正

97之前,香港人本護照係BDTC,有居英權
英國佬驚香港人因97而移民英國,唔俾BDTC續期,整本BN(O)出嚟
英國佬當年講明BN(O)只係旅遊証件,無居英權
97前,好似RTHK有派記者去英國訪問當地人,問佢哋點睇殖民地香港回歸,結果好多英國佬根本唔知殖民地香港喺邊
大部份都答啱。

正在英國佬跟美國玩C 眼聯盟,今次咪封你後門囉!

引用:
原帖由 johnny9236 於 2021-1-21 17:44 發表

英國點解要公投脫歐呀?
原因之一就係歐洲人擁入做廉價勞工, 搶咗本土英國人飯碗.
英國佬都講咗揸BNO都要有五年經濟實力先好嚟.
呢一個就係佢哋搵錢途徑。

去旅行同埋移民系兩回事。

引用:
原帖由 K_F 於 2021-1-24 18:31 發表

其實呢樣野白痴都睇得出,英國根本從來都只對香港人d錢有興趣,不過香港好多人仲蠢過白痴
噉都冇計架!

引用:
原帖由 唔太理事 於 2021-1-30 08:01 發表

比起聲稱「工作假期」的短期廉價外勞計畫,這是長期廉價外勞補充計畫。
梗係又要錢又要廉價勞工啦!

引用:
原帖由 無有搞錯 於 2021-1-21 13:09 發表

ctse/ching,有錯請更正

97之前,香港人本護照係BDTC,有居英權
英國佬驚香港人因97而移民英國,唔俾BDTC續期,整本BN(O)出嚟
英國佬當年講明BN(O)只係旅遊証件,無居英權
97前,好似RTHK有派記者去英國訪問當地人,問佢哋點睇殖民地香港回歸,結果好多英國佬根本唔知殖民地香港喺邊
上世紀70年代已有個別港人手持在港批發的英國護照,因未有簽證而在英國海關遭到留難。80年代初,香港人新申請者,更被改發「英國屬土公民護照(BDTC)」,此護照是可以毋須簽證到英國,但不能享有英人福利,成為英國二等公民。不過,香港人可在英國或歐洲報失港版英國護照,就可獲發正式英國護照。

1979年英國政府更進一步決定「香港生不能享有本土生學費權益」。在反加(學)費的過程中,工黨國會議員通知筆者,(英)政府因為恐懼97問題,香港會有幾百萬人湧入英國,正打算把香港人身份推到更遠──沒有居英權。後來發展成80年代的英國國民(海外)護照(BNO),純為旅遊證件,無居英權,也無英國領使保護權。所以,70年代香港人在英國留學得悉此事,甚為氣憤,不少人聲言「不稀罕」。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]