• 瀏覽: 31,036
  • 回覆: 300
+4
昨日深水埗一名5歲姓潘的壽星仔猝死,死者的父母悲痛不已。今早(20日)潘媽媽接受《香港01》訪問指,昨日是細仔業仔的5歲生日,一家打算買蛋糕為

哭至雙眼通紅的潘媽媽指,她與丈夫、8歲大仔及5歲業仔一家四口住在深水埗一個單位。業仔於1月13日開始感到不適,家人遂帶他到診所求醫。3日後,他的病情惡化,上吐下瀉,家人立即帶他到醫院急症室求診,當時醫生經檢查並開出5日藥,業仔便回家。潘媽媽表示:「細佬佢每日都嘔,以為佢嘔哂啲菌就無事!」豈知連日來細仔病情仍未有改善,更每日躺在床上睡覺。

呢個急症室醫牲真係害撚死人! 排隊等幾粒鐘睇就睇兩分鐘! 結果換得剛剛5歲就同家人永別!
香港有掟汽油彈嘅憂獸細路仔又有草菅人命嘅憂獸醫牲! 香港真係一個充滿憂獸嘅地方
希望小朋友來生不再這麼不幸. RIP

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/576732/5歲男童病發逾一星期-壽星仔討糖果後一睡不起-父母悲痛不已

呢單嘢真係睇到流眼淚

其實上吐下瀉一齊出現已經好大鑊,可能肺炎病毒入腸

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-1-21 12:27 AM 發表
其實上吐下瀉一齊出現已經好大鑊,可能肺炎病毒入腸
其實要住院檢查同吊鹽水

作為醫生,請尊重下生命,人哋有病睇醫生,就幫人做過詳細啲檢查喇!
忙、唔夠人手唔係藉口,因為係你哋大力反對引入外地醫生嘅。
將自己之經濟利益置於別人生死之上,係好無良嘅!

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-21 12:42 AM 發表
作為醫生,請尊重下生命,人哋有病睇醫生,就幫人做過詳細啲檢查喇!
無錯  班醫生只會諗自己利益

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-21 00:42 發表
做人清醒D...
醫者父母心, 尼D 絕種啦...
樣樣都係利字當頭,
特別係D 西醫,
只顧自己集團利益,
好醫生真係萬中無一...

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-21 12:42 AM 發表
人工心肺機接駁不當 東區醫院列醫療風險向家屬致歉 - 雅虎香港

https://yns.page.link/ZJEUq

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-21 12:52 AM 發表

人工心肺機接駁不當 東區醫院列醫療風險向家屬致歉 - 雅虎香港

https://yns.page.link/ZJEUq
最大不了咪停牌但仲可以緩刑

正常應該會照過曬,抽下血驗下。住一晚觀察下先走得。。。

呢樣我可以答佢...生老病死,唔係話政治,有啲真係😭😭

人工心肺機接駁不當,醫護連機器都駁錯。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:59 AM 發表

最大不了咪停牌但仲可以緩刑
醫醫相衛是常識,所以佢哋之前要努力拉倒醫改

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]