• 瀏覽: 31,150
  • 回覆: 5
+4
正常應該會照過曬,抽下血驗下。住一晚觀察下先走得。。。

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-1-21 01:40 AM 發表
類似經驗,我個仔上年發燒到抽根又疴,叫白車留公立醫院住左兩晚,都係只開退燒藥比佢食,我發覺唔對路,我個仔不斷疴醫生冇理過佢,我即刻要求出院,馬上去私家,私家一陣就驗到中左沙門士菌,好快就醫好。
如果當日仲留係公立,一係脫水死,一係燒壞腦。
香港啲醫護成日好proud自己點樣點樣比大陸好,好條毛,如我冇錢的話,我個仔咪係醫院等死,最後我咪係要比更多錢去攞更好服務,比大陸好啲咩:s ...
咁真系每個醫生唔同,上年入院,主動照過曬有無事,再驗埋血。話無事後先出院。藥到無開,開幾包鹽。張單就過萬。只系交幾十文費藥費

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-1-21 02:03 AM 發表

係醫院疴兩日兩夜,公立連大便都唔同佢驗,不斷餵佢食退燒藥,到我屌七佢地要出院,先叫我留大便比佢地,啲醫護仆街到。
甘啱係上年農曆年爆新冠,好多私家醫院一係冇床位,一係講明一有發燒唔收,我住大埔,揾私院揾到香港仔港怡先肯收兼有床位。
其實係好普通既病,公立肯同你驗就好快冇事,佢見你未死,佢係要拖下你,唔好再同我講香港醫護有幾proud,如果要引入外地醫護,什麼什麼改革,我舉腳讚成 ...
專業系吹出哩既。唔吹邊有人肯出咁貴。。好多醫生既醫德都麻麻

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2021-1-21 02:07 AM 發表

而家公立既質素係越來越差,好既係有,但唔多,上次親友入醫院,醫生無打電話交代病情,叫護士打過黎就算,同佢地講草餅無用,開另一d藥,講左五次,個醫生都無理過,照開藥餅
引入醫護先至能解決,無競爭又高薪就會hea做
私家醫生都好古惑。前幾年去銅鑼灣看醫生。比幾百文醫生費,想問下個小手術要大約幾錢。居然唔答。要照過曬先肯講。。最後佢失約。我屌七佢,佢先叫個護士長查電腦。一查最平十萬,最貴12萬。最重要系全院咁耐先做過七單

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-1-21 02:26 AM 發表

會死就係。
如果,當腸胃炎……。
可能看醫生。或者看年齡。當時都系肚O。。或者系我先看私家有份推薦信。會重視小小

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-1-21 02:34 AM 發表

師兄大命。
我試過診所,叫我注意水份流失,多休息。
醫生9成機械操作。
出事後,法律文書,說穿了,賠錢了事。
講真,有哩個新聞經驗,以後都要小心班醫生。一日唔好轉,再去急診

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]