• 瀏覽: 29,336
  • 回覆: 300
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 200888 於 2021-1-21 07:52 AM 發表

有次病得好嚴重,半夜入政府醫院急症室,得我1個無人排隊,都等咗2個鐘完全無人理,於是轉的士入私家醫院,嗰次爭啲死!
本身有無買保險?如果無買保險入私家好那利!

熱賣及精選
引用:
原帖由 感恩的四葉草 於 2021-1-21 06:46 PM 發表

我媽都係比班醫護害人的
我理解醫護唔係聖人……不過就算當佢哋「落井下石」都唔係主因:喺井底齋等會好啲?醫院對於某啲高風險醫療服務都會徵詢家屬意見同有文件簽而唔係啲政府行政咨詢咁過咗都唔知有。

餐廳食到品質唔好嘅食物時都要自己識煮先有資格反……醫學院質素我唔寫不過醫學院內嘅醫療知識唔容易:單係剪牛雜唔同揸手術刀已經唔應該魯莽批判……我冇包庇佢哋嘅誘因同時都認為佢哋有專業責任不過冷靜啲諗返就知凡事無必然。

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
引用:
原帖由 KarinaLai 於 2021-1-21 07:01 PM 發表

有入無出咁慘?好大年紀?
五十幾歲咋,小小感冒就有入無出啦

引用:
原帖由 freetongg 於 2021-1-21 07:03 PM 發表

五十幾歲咋,小小感冒就有入無出啦
出現併發症??好慘,死得好唔抵!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:17 AM 發表

昨日深水埗一名5歲姓潘的壽星仔猝死,死者的父母悲痛不已。今早(20日)潘媽媽接受《香港01》訪問指,昨日是細仔業仔的5歲生日,一家打算買蛋糕為

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210120/428614847530274816274608.jpeg/eTpa5wZSQxpIhJwVUmO_jBnun3GNZWA_9om5NfaJuTU

哭至雙 ...
RIP

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-1-21 01:40 AM 發表

類似經驗,我個仔上年發燒到抽根又疴,叫白車留公立醫院住左兩晚,都係只開退燒藥比佢食,我發覺唔對路,我個仔不斷疴醫生冇理過佢,我即刻要求出院,馬上去私家,私家一陣就驗到中左沙門士菌,好快就醫好。
如果當日仲留係公立,一係脫水死,一係燒壞腦。
香港啲醫護成日好proud自己點樣點樣比大陸好,好條毛,如我冇錢的話,我個仔咪係醫院等死,最後我咪係要比更多錢去攞更好服務,比大陸好啲咩:s ...
果班醫牲睇住人死係正常,因為佢地唔會有感覺。

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
引用:
原帖由 KarinaLai 於 2021-1-21 07:05 PM 發表

出現併發症??好慘,死得好唔抵!
肯定係併發症啦,入院見你無咩嘢唔去check,到其它器官出現問題先去救已經太遲

3日後,他的病情惡化,上吐下瀉,家人立即帶他到醫院急症室求診,當時醫生經檢查並開出5日藥,業仔便回家。

通常腸胃炎不會那麼多天,醫生可能斷錯症。

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-1-21 01:40 AM 發表

類似經驗,我個仔上年發燒到抽根又疴,叫白車留公立醫院住左兩晚,都係只開退燒藥比佢食,我發覺唔對路,我個仔不斷疴醫生冇理過佢,我即刻要求出院,馬上去私家,私家一陣就驗到中左沙門士菌,好快就醫好。
如果當日仲留係公立,一係脫水死,一係燒壞腦。
香港啲醫護成日好proud自己點樣點樣比大陸好,好條毛,如我冇錢的話,我個仔咪係醫院等死,最後我咪係要比更多錢去攞更好服務,比大陸好啲咩:s ...
應該要大肆報道呢啲case

其實懷疑政府醫生特登咁做 等你地自掏錢去私家.
政府私家枱下合作; D剛畢業的自己就一邊袋政府人工 又噪加人工 夠時間年資就去私家做 話之市民死.  
浪費資源 有違醫得 無限自私.   
苦了那個小朋友和家人 苦了好多好多香港看不起私人醫院的人.   絕對不合國情 反人民 成了西方白人共濟在中國香港的白手套.   
一定要打倒醫管局 引入外邊醫護 把醫院人工降至合理水平.  

常人醉心的理想   於我絕未欣賞,
常人愛的是俗色脂粉   卻非我心景仰.
rip

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:17 AM 發表

昨日深水埗一名5歲姓潘的壽星仔猝死,死者的父母悲痛不已。今早(20日)潘媽媽接受《香港01》訪問指,昨日是細仔業仔的5歲生日,一家打算買蛋糕為

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210120/428614847530274816274608.jpeg/eTpa5wZSQxpIhJwVUmO_jBnun3GNZWA_9om5NfaJuTU

哭至雙 ...
兩分鐘已經比多咗你啦

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2021-1-21 07:38 PM 發表

3日後,他的病情惡化,上吐下瀉,家人立即帶他到醫院急症室求診,當時醫生經檢查並開出5日藥,業仔便回家。

通常腸胃炎不會那麼多天,醫生可能斷錯症。
問題係私家睇完都三日,開啲咩藥俾佢可以起死回生,而唔係收入醫院詳細診治?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]