• 瀏覽: 29,334
  • 回覆: 300
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 laws168168 於 2021-1-21 01:10 AM 發表

人工心肺機接駁不當,醫護連機器都駁錯。
可能因為知係藍爸爸...

4月17日 已打2針科興疫苗, 乜事都無!!
熱賣及精選
腸胃炎我試過。除非有拼發症否則吾會打抗生素。脫水好嚴重就要吊鹽水。腹瀉一星期自然會好。按內文無講男童腹瀉脫水有幾嚴重。但男童睇急症後第4日出事其間病況如果好差就應再去急症室。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:17 AM 發表

昨日深水埗一名5歲姓潘的壽星仔猝死,死者的父母悲痛不已。今早(20日)潘媽媽接受《香港01》訪問指,昨日是細仔業仔的5歲生日,一家打算買蛋糕為

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210120/428614847530274816274608.jpeg/eTpa5wZSQxpIhJwVUmO_jBnun3GNZWA_9om5NfaJuTU

哭至雙 ...
醫護唔係醫人,係負責封關架

遇著一個無醫德嘅醫生

睇政府醫生,預咗唔會醫番好,等死

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 00:59 發表

最大不了咪停牌但仲可以緩刑
停牌???
尼單野肯定不了了之... 同你賭咩都得???
香港醫生成日整死人, 醫療失誤整死1000 個病人, 都無一個醫生會停牌...
d 程序分分鐘攪成十年, 呵呵呵....
最叻賠錢了事, 反正又係政府比錢...

Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]
可惜仔

腸胃炎
吃西藥,吃幾多次就嘔和瀉幾多次架

我的經驗是去中藥房,買$5元「火炭毛」,煲一至二碗水(可加少糖),可止瀉和止嘔。吃錯冷食物或濕熱食物都會上嘔下瀉。

.

引用:
原帖由 sowina 於 2021-1-21 03:10 PM 發表

如果肯俾佢留院,結局可能不一樣。
希望家人振作,小朋友安息。
X2、悲傷快過去,疫情快落幕,希望唔會再有同類事件發生。

引用:
原帖由 公園冰凍的核心 於 2021-1-21 06:59 AM 發表

系大陸第一時間會驗血,睇下系病毒性感染還是細菌性感染,如果連繼屙嘔幾日,通常會判斷腸胃感染,會配沙星之類的藥,比較對症,唔同香港,開的退燒藥,只會要病人死撐,撐到好為止,
係呀!係大陸,醫生真係仁心仁術呀!
連街邊無錢乞衣都會醫!

Rip...
我果時上吐下痾左成個星期
每日聞到水都嘔,唔駛講食野
有日頂唔順入急症室
個醫生幫我打左兩支針
訓左喺床上一陣,就出院
之後就無事

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-21 08:07 AM 發表

生命無take two……
醫生猝逝何如道……

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高
引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-1-21 02:06 AM 發表

每日痊癒出院嘅有幾多個?
我媽都係比班醫護害人的

引用:
原帖由 freetongg 於 2021-1-21 07:39 AM 發表

根本香港政府醫療系統係廢既,入得急症室10個有10個都醫唔好,我有個frd早幾年普通感冒有入無出,明明好簡單既病係都要等佢惡化
有入無出咁慘?好大年紀?

黑醫正常啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]