• 瀏覽: 2,096
  • 回覆: 19
疫情沒有消失,反而向上,證明政府停工同限制某些行業停業是沒有用的。

要停工,應係針對爆發地點,而不是行業。
難道將軍澳隧道地盤爆疫,全港建築業要停工?

例如美容業,點解要停?一對一服務,其實好安全。
健身室,只要規定必須帶口罩,又有何風險?
停健身室,點解唔停大型物理治療中心?一樣係大群人在做各項運動,共用各種儀器。

果班公務員,個個嘆世界,市民就排隊排餐死,乜都話疫情疫情,要遲要停。

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義
引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-20 21:54 發表
疫情沒有消失,反而向上,證明政府停工同限制某些行業停業是沒有用的。

停健身室,點解唔停大型物理治療中心?一樣係大群人在做各項運動,共用各種儀器。

果班公務員,個個嘆世界,市民就排隊排餐死,乜都話疫情疫情,要遲要停。
正苦不嬲都系斷九估冇痛苦嫁啦。

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-20 09:54 PM 發表

還有戲院,連袁老鴨都說戴著口罩沒問題,卻被政府停了半年有多,最諷刺是各個行業的人加起來,都比不上一個花巿的人群,港府反而神奇地開花巿,都不願重開一眾被禁的行業。

巴士公司因疫情減班,造成更多人擠在車廂,銀行因疫情減少人手及營業時間,造成更多人排隊等候,其實此等措施只在全民禁足下才有意義,否則變成擾民,有害無益

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-1-20 23:55 發表
巴士公司因疫情減班,造成更多人擠在車廂,銀行因疫情減少人手及營業時間,造成更多人排隊等候,其實此等措施只在全民禁足下才有意義,否則變成擾民,有害無益
師兄所言甚是呀!呢點我都好不滿

政府帶頭停工,但鐵路由兩三分鐘一班改做五六分鐘,導致人流無減

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-1-20 22:50 發表

還有戲院,連袁老鴨都說戴著口罩沒問題,卻被政府停了半年有多,最諷刺是各個行業的人加起來,都比不上一個花巿的人群,港府反而神奇地開花巿,都不願重開一眾被禁的行業。
啱,正常大家坐定定睇戲,有乜問題?

最多禁食禁飲,隔行坐

反正戲院都好少爆滿

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-20 09:54 PM 發表

要解決香港疫情問題從來只得一個方法,就是香港全面停攞二十一日以上,全港停工、停市、禁足及戒嚴,做全民強檢。。。
將有問題人士全面隔離,可以嗎?
我們的香港政府有如此魄力及膽量嗎?
哈哈哈

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-21 09:43 發表

要解決香港疫情問題從來只得一個方法,就是香港全面停攞二十一日以上,全港停工、停市、禁足及戒嚴,做全民強檢。。。
哈哈哈
一定無,有如此多亂民的地方,任政府幾咁多資源都不會成功

有方法,行緊急狀態令,提請解放軍(協防),如美國現時進行軍管。。。
要做一定做到只係睇你敢唔敢,無奈香港亦如美國一樣只是選舉任期制,整個政府班底都似美國般等夠鐘。。。無奈

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-21 09:43 AM 發表

哈哈哈
廿一天市民糧食及生活必須品配套如何?總有班人要開工出行去為大部分港人服務,呢班人點介定?點幫佢地做防疫?
其實計劃係好易,但人口密集係好難去實行,而且有預備咁做有計劃咁做都必令社會大亂。
要狠下心去做係非常困難,但這我相信係到每天幾千近萬確診必會實行。

人群聚集就危險,咁係咪幫趁一樓一最安全???

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-1-21 10:36 AM 發表

廿一天市民糧食及生活必須品配套如何?總有班人要開工出行去為大部分港人服務,呢班人點介定?點幫佢地做防疫?
其實計劃係好易,但人口密集係好難去實行,而且有預備咁做有計劃咁做都必令社會大亂。
要狠下心去做係非常困難,但這我相信係到每天幾千近萬確診必會實行。
咁人地武漢過千萬人又點做到.?
人哋北京又點做到?
方法就擺係眼前,只係你敢唔敢,同知唔知自己係中國嘅其中一個城市而巳。。

以前香港啲高高在上嘅狗官,以為揾完着數攪死香港後可以走去歐美,但現時目下歐美疫情恐怖,而且排華排到去極緻,否則前一哥又點回走返香港呢!?

又再講返疫情,今天嘅英國疫情景況,將會是下來香港的鏡。。。
二十一天?只要港府願意,真誠求助,阿爺一定幫。。。
只是香港這小島市民到今天仍未清楚自己擁有如泰山般的靠山,偏偏要自尋死路。。。

我送埋糖入你口,都要你肯開口至得㗎!😩

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-21 11:05 AM 發表

咁人地武漢過千萬人又點做到.?
人哋北京又點做到?
方法就擺係眼前,只係你敢唔敢,同知唔知自己係中國嘅其中一個城市而巳。。

以前香港啲高高在上嘅狗官,以為揾完着數攪死香港後可以走去歐美,但現時目下歐美疫情恐怖,而且排華排到去極緻,否則前一哥又點回走返香港呢!?

又再講返疫情,今天嘅英國疫情景況,將會是下來香港的鏡。。。
二十一天?只要港府願意,真誠求助,阿爺一定幫。。。
只是香港這小島市民到 ...
本港人口密度對比國內城市係好大分別,再加上執法者比例更大。要禁足係必要求國內武警或執法機構協助。
坦白講,到時咪仲亂。反中果班嘅咪出晒黎玩大佢。最怕係開始走上絕路嘅基層會無視法治,再加上港交所呢個重要交易所,政府要全港性禁足,真係想狠心都要三思再三思。
關鍵點千絲萬柳,我估計不幸有過千近萬確診就必會禁足,希望不會被我不幸言中。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-1-21 11:37 AM 發表

本港人口密度對比國內城市係好大分別,再加上執法者比例更大。要禁足係必要求國內武警或執法機構協助。
坦白講,到時咪仲亂。反中果班嘅咪出晒黎玩大佢。最怕係開始走上絕路嘅基層會無視法治,再加上港交所呢個重要交易所,政府要全港性禁足,真係想狠心都要三思再三思。
關鍵點千絲萬柳,我估計不幸有過千近萬確診就必會禁足,希望不會被我不幸言中。
今天中美至走到盡頭,除疫情問題外,政治大於一切。。。
如正閣下所言,若阿爺真的派人協助<封城>。。。
會是只三幾千人嗎?
那班人有膽出來作亂嗎?
一條國安法巳使班友仔卻步,當大軍殺到有人夠膽出嚟送頭,甚至送死的。。。?
當阿爺行得呢一步就根本唔怕你攪事。。。
至於港交所只是資本的遊樂場,現在阿爺連阿里巴巴都打,怕你港交所暫停?
而且今時今日就算世界任何交易所無人返工,一樣可以係網上平台交易的。。。
其他做法絕對可以跟足內地玩法。。。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-21 12:06 PM 發表

今天中美至走到盡頭,除疫情問題外,政治大於一切。。。
如正閣下所言,若阿爺真的派人協助<封城>。。。
會是只三幾千人嗎?
那班人有膽出來作亂嗎?
一條國安法巳使班友仔卻步,當大軍殺到有人夠膽出嚟送頭,甚至送死的。。。
當阿爺行得呢一步就根本唔敢你攪事。。。
至於港交所只是資本的遊樂場,現在阿爺連阿里巴巴都打,怕你港交所暫停?
而且今時今日就算世界任何交易所無人返工,一樣可以係網上平台交易的。。。 ...
正如我所講,單日確診數字如去到過千近萬,停市禁足必會推出。經濟如何所已經不是重點,只怕到時基層“山窮水盡”,走上歧途。
最痛苦一點係基層被逼上梁山。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]