• 瀏覽: 1,650
  • 回覆: 9
我認個市係好差,但係咪真係甘多人失業?眼見行出街個個都有野做,人流又回復返疫情前既流量

引用:
原帖由 天天遇婆仔 於 2021-1-20 06:53 PM 發表
我認個市係好差,但係咪真係甘多人失業?眼見行出街個個都有野做,人流又回復返疫情前既流量
失業率7% ,4百萬人工作 有28萬冇工開,三百幾萬人返工,點會街冇人?

引用:
原帖由 天天遇婆仔 於 2021-1-20 18:53 發表
只係個別同旅遊有關的人真正失業
但失業並不代表無嘢做,如果肯轉行的話

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-20 09:43 PM 發表

只係個別同旅遊有關的人真正失業
但失業並不代表無嘢做,如果肯轉行的話
28萬人湧哂去某一,兩個行業,消化得哂?🤔

引用:
原帖由 天天遇婆仔 於 2021-1-20 22:04 發表

28萬人湧哂去某一,兩個行業,消化得哂?🤔
梗係消化到啦,前陣子好景時,基層工作完全請唔到人,導致工資搶高,員工質素下降。酒樓傳菜鬧經理,售貨鬧客等亂象叢生。

有廿八萬人爭飯碗,可以將一班廢柴清走
廢柴清走後,又可流入一些辛苦的工作。大把地方請人

甘講咪都係有人失業

引用:
原帖由 天天遇婆仔 於 2021-1-20 06:53 PM 發表
重災區是旅行社, 美容院, 游泳和健身教練........
但有人肯屈就轉去極需求人手的醫院二級工人, 或臨時食環洗街工。

多謝政府

我唔識有人失業

How many percent now?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]