• 瀏覽: 1,725
  • 回覆: 30

政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌分析近期的新型肺炎疫情走勢,他說,確診個案在中至高雙位數徘徊,相信很難在短時間回落至低水平,因此市民在農曆年應避免聚會,減少去人群聚集地點及戴好口罩。

對於中國科興生物技術公司公布,巴西最新臨床測試結果顯示,新型冠狀病毒疫苗有效率接近七成,較早前公布的數據高接近20個百分點。許樹昌表示,有聽到相關報道,但強調這並非由藥廠正式提供予政府的資料亦未有相關的醫學文獻,加上第三期臨床數據一般涉及五位數的參與者衞生署仍要等科興提供完整數據

許樹昌指出,過往不會好像「唧牙膏」般公布臨床數據,而且現時是經傳媒報道,訊息會混亂一些,但他不會猜測太多,要等科興公布。他又說,不敢講是否2月就有科興疫苗,如果科興交齊資料,專家會開會討論
========================================================================================================

聽口風,睇嚟若果再交唔出報告,疫苗專責小組好難對科興開綠燈喎。 藍屍要有心理準備,想打科興都冇得打!

過往不會「唧牙膏」,宜家就「唧牙膏」,老夫子之:耐人尋味!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1571342-20210120.htm

公布左啦, 政治化, 永遠都話唔夠數據嫁, 點先夠 

要掩飾當然有古惑

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-1-20 06:45 PM 發表
公布左啦, 政治化, 永遠都話唔夠數據嫁, 點先夠 
公佈咗乜呀?起碼都要咁至叫做報告啦喺嘛!你知道公佈咗但專家會唔知?

PFIZER-BIONTECHCOVID-19 VACCINE ADVISORY COMMITTEE BRIEFING DOCUMENT

https://www.fda.gov/media/144246/download

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-20 06:48 PM 發表

公佈咗乜呀?起碼都要咁至叫做報告啦喺嘛!你知道公佈咗但專家會唔知?

PFIZER-BIONTECHCOVID-19 VACCINE ADVISORY COMMITTEE BRIEFING DOCUMENT

https://www.fda.gov/media/144246/download
有無更新打完死亡數據?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-20 06:41 PM 發表
https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1571342_1_L_20210120105021.jpg

政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌分析近期的新型肺炎疫情走勢,他說,確診個案在中至高雙位數徘徊,相信很難在短時間回落至低水平,因此市民在農曆年應避免聚會,減少去人群聚集地點及戴好口罩。

對於中國科興生物技術公司公布,巴西最新臨床測試結果顯 ...
科興有幾個地方做三期報告,所以要多些時間綜合資料。依家眼見巴西公布數據不完整,令坊間傳聞太多,才忍唔住公布部份資料令人安心。根據現時已公布資料,科興是很好的疫苖。如果有料的專家,應該會識睇。

引用:
原帖由 chess8 於 2021-1-20 07:26 PM 發表

科興有幾個地方做三期報告,所以要多些時間綜合資料。依家眼見巴西公布數據不完整,令坊間傳聞太多,才忍唔住公布部份資料令人安心。根據現時已公布資料,科興是很好的疫苖。如果有料的專家,應該會識睇。
1. 科興有幾個地方做三期報告,所以要多些時間綜合資料

佢12月23號甩底唔公佈巴西測試數據,理由就係話要多15日整合各地測試結果。結果呢?  算唔算言而無信?

2. 才忍唔住公布部份資料令人安心

可惜咁係越攪越唔安心。

3.  據現時已公布資料,科興是很好的疫苖

訊息混亂,完全睇唔到點樣「很好」法。

4. 如果有料的專家,應該會識睇

香港疫苗專責小組12個專家都冇料?

科興指疫苗並非只有5成保護力 接種後輕症只有2%

2021年1月20日週三 下午5:33·1 分鐘文章
科興指疫苗並非只有5成保護力。(shutterstock)

巴西早前曾公布中國科興生物生產的新冠病毒疫苗後期測試結果,總體有效率約五成,北京科興中維生物技術有限公司董事長尹衛東說,疫苗在巴西的保護效力,較印尼和土耳其低,與巴西接種對象為醫護人員,他們面對病毒攻率次數較普通人多有關。

尹衛東強調任何一種疫苗都不是提供百分百的保護效果,接種疫苗是防控的重要部分,但接種後亦不能放鬆防控。

尹衛東出席國務院的聯防聯控記者會,他解釋接種疫苗後的保護效力50%,並非代表只有50%的保護。巴西的結果顯示,公眾感染機率只有5%,接種疫苗後,輕症情況只有2%

他認為,根據結果推測,接種疫苗後需要就醫的機率會大幅降至78%,需要住院及重症的機率近乎零,但他說會繼續做好不同的研究

https://hk.news.yahoo.com/科興指疫苗並非只有5成保護力-接種後輕症只有2-093311780.html
======================================================================================

又另一個78%!  喂!天天新款,咁攪法唔係路喎?再係咁落去,香港疫苗專責小組想摱都摱你唔到喎?!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-20 06:41 PM 發表
https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1571342_1_L_20210120105021.jpg

對於中國科興生物技術公司公布,巴西最新臨床測試結果顯 ...
其實過往會有疫苗被緊急採用㗎,一般測試二三年啦

問題在於英美都係緊急開綠燈⋯⋯半年後大家就知

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-20 08:05 PM 發表

1. 科興有幾個地方做三期報告,所以要多些時間綜合資料

佢12月23號甩底唔公佈巴西測試數據,理由就係話要多15日整合各地測試結果。結果呢?  算唔算言而無信?

2. 才忍唔住公布部份資料令人安心

可惜咁係越攪越唔安心。

3.  據現時已公布資料,科興是很好的疫苖

訊息混亂,完全睇唔到點樣「很好」法。

4. 如果有料的專家,應該會識睇

香港疫苗專責小組 ...
整合報告期間可能遇到較複雜的事情要處理,以至時間超出預算並不出奇。
訊息是否混亂,見仁見智。如果大家耐心等侯三期報告,不亂發意見,便少混亂。
能夠在混亂訊息中揣摸真相,才是有料的專家。香港專家小組並未逐一發表意見,你怎知他們是否識睇。
我認為科興係一隻好疫苗,香港專家小組將會批核比香港人接種。

引用:
原帖由 chess8 於 2021-1-20 11:41 PM 發表

整合報告期間可能遇到較複雜的事情要處理,以至時間超出預算並不出奇。
訊息是否混亂,見仁見智。如果大家耐心等侯三期報告,不亂發意見,便少混亂。
能夠在混亂訊息中揣摸真相,才是有料的專家。香港專家小組並未逐一發表意見,你怎知他們是否識睇。
我認為科興係一隻好疫苗,香港專家小組將會批核比香港人接種。
無錯...好明顯科興做緊數據整合,所以延遲公佈都係想數據精準一點......

文宣9仲懵下懵下,依家泰國、馬來西亞、印尼、土耳其、埃及、阿聯酋與巴西都用緊大陸疫苗。香港政府問國藥,人地都唔蘇你。科興呢叫做回應下你。但一個小小嘅菲律賓都已經訂購咗2,500萬劑科興疫苗,係你啲on99嘅以為人地好恨賣俾香港。我任何一支都唔會打,不過黃C放心,輝睡一定有得俾你打。mRNA正呀喂

輝瑞有第三期試驗報告,請問有邊隻疫苗完成晒三期試驗

輝瑞在董事會拍板去確定數字,當然快很多,但歴來新疫苗一向需要多年臨床觀察,用下腦諗啦。

https://www.who.int/zh/news-room ... -vaccines-developed

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]