• 瀏覽: 5,851
  • 回覆: 90
用關愛基金經審查派最好,咁先幫到真正有需要嘅人

今次講派8千,就睇財爺聽唔聽到,會唔會再聽其他人講派錢

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-1-21 09:47 AM 發表
現在能可以交稅一定是政府公務員,向政府公務員徵稅是必須的
退稅唔考慮,因為要多人手處理.可能可以在暫繳稅上節約少少,今年全港市民的暫繳稅(下年度)不會多於上年(即今年張單)應交的稅.

例如你今年計完哂應要交100蚊稅,暫繳稅在稅單上會自動CAP在唔會超過100.咁對於市民可能會有幫助.

引用:
原帖由 super2030 於 2021-1-21 02:09 PM 發表
用關愛基金經審查派最好,咁先幫到真正有需要嘅人
關愛基金目標是政府政策外不受惠的人,政府政策是支援香港永疋性居民.動不動要關愛支援你,即是你唔係香港居民,或者無永陀性身份証.

引用:
原帖由 andlong 於 2021-1-21 02:29 PM 發表
今次講派8千,就睇財爺聽唔聽到,會唔會再聽其他人講派錢
淘空國庫,集體蛇王.仲邊有咁多錢派?

包大人: 人來呀,給我打~~(針)

張龍/趙虎/王朝/馬漢: 滅~~~活~~~

支持。

每人派8000元,咁少;上次都派10000元,冇萬五都該萬二啦!

呢條含加令田氏二五仔亞細,又替四大地產商發功,迫林鄭派晒D錢就做唔到大嶼山填海計劃!

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2021-1-21 04:03 PM 發表
每人派8000元,咁少;上次都派10000元,冇萬五都該萬二啦!
派了好多啦,位位公務員上年全年WFH,人工照出,唔係點叫淘空國庫?呢度唔少呀.

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-1-21 02:54 PM 發表
支持。
最好我係想不如今年只係出稅,暫繳全港O,但後來發現咁做會令稅局行政上出現混亂,或者來年起會多人逃稅.

照出暫繳但限今年數目,可能有部份要夜稅的人會受惠,佢地唔使用咁多錢在稅單上,變相減開支.政府可以當成派了糖.

特區政府有長者津貼,特區政府應減少個人免稅額某些條件令更多有能力交稅人士進入交稅網

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-1-20 06:19 PM 發表
二五仔家族田不神唔識做生意, 呢條柒頭做生意蝕到仆街, 佢近來掛在路邊的橫額越掛越多, 自吹自擂成功爭取乜鳩嘢, 佢70幾歲仲要選, 呢條老屎忽立場左搖右擺, 下次選舉必輸.   
所以佢現在要搞出位,言論要嘩眾取寵....25仔扮中立,騎兩邊...
分分鐘夾到條JJ...

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-1-20 05:56 PM 發表
派錢就無錢
俾on 9 公園就有錢
師兄抽得好野!
香港人都是命。
公園係死物。

與其全民派錢, 香港應學歐美國家咁, 全民強制報入息稅,  唔報稅冇福利, 富戶亦冇得攞.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-1-20 06:19 PM 發表
羊毛出自羊身上. 派完, 政府最後都是要從收稅上拿回. 即是最後窮人win.
即是納稅的人俾錢冇納稅的人使.
全世界都係咁㗎啦. 請問你一年納幾多稅?係咪要攞番凸先至叫公平?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]