• 瀏覽: 1,180
  • 回覆: 11
+3

媽媽較早前因為家裏廚房鋅盤浸水去過葵芳邨房屋署求助,疫情關係,房屋署職員沒有即時處理(指疫情過後才做),為了慳錢便等待,昨晚頂不住,閂大掣,飯都無煮。

媽媽今天外出找師傅維修,

電郵香港房屋委員會客務中心hkha@housingauthority.gov.hk(通常都是不理會),

圖片與及電郵明細附加檔案(私隱已經馬賽克):

引用:
原帖由 ANGUSKWAN 於 2021-1-20 11:21 AM 發表

媽媽較早前因為家裏的廚房鋅盤浸水去過葵芳邨房屋署求助,但疫情關係,房屋署職員沒有即時處理(指疫情過後才做),為了慳錢便等待,昨晚頂不住,要閂大掣,飯都無煮。

就電郵香港房屋委員會客務中心hkha@housingauthority.gov.hk(通常都是不理會),

圖片與及電郵明細於附加檔案(私隱已經馬賽克):
葵芳邨有兩座上左榜喎, 如果係呢兩座, 唔派人上來好正常

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-20 11:31 發表

葵芳邨有兩座上左榜喎, 如果係呢兩座, 唔派人上來好正常

引用:唔派人上來好正常

回覆:所住不是確診大廈,還有,浸水問題已經約半年時間。

引用:
原帖由 ANGUSKWAN 於 2021-1-20 11:21 AM 發表

媽媽較早前因為家裏的廚房鋅盤浸水去過葵芳邨房屋署求助,但疫情關係,房屋署職員沒有即時處理(指疫情過後才做),為了慳錢便等待,昨晚頂不住,要閂大掣,飯都無煮。

我就電郵香港房屋委員會客務中心hkha@housingauthority.gov.hk(通常都是不理會),

鋅盤浸水?
是去水慢或不能去水?
半年都可忍受?

事實上可能只是鋅盤的隔氣塞了,扭開清理垃圾便可。不懂的話,請水電師傅做亦不會很貴,房署要包起居民家中設備全部維護的責任?電燈燒了又要房處派人換?

引用:
原帖由 40342 於 2021-1-20 13:08 發表

鋅盤浸水?
是去水慢或不能去水?
半年都可忍受?

事實上可能只是鋅盤的隔氣塞了,扭開清理垃圾便可。不懂的話,請水電師傅做亦不會很貴,房署要包起居民家中設備全部維護的責任?電燈燒了又要房處派人換?

引用:半年都可忍受?

回覆:問題房屋署職員可以直接說不幫助,而不是指疫情過後才做,我家便不需要慳錢(已經沒有期待)。

引用:
原帖由 ANGUSKWAN 於 2021-1-20 02:28 PM 發表

回覆:問題是房屋署職員可以直接說不幫助,而不是指疫情過後才做,我家便不需要慳錢(已經沒有期待)。
疫情無人知幾時可完,最多等兩三星期就要處理,可等半年的都不會嚴重。

事情不是永遠是別人的錯,公屋結構性維修是房署責任,但日常的損耗性問題應該是住客自己責任。

引用:

我就電郵香港房屋委員會客務中心hkha@housingauthority.gov.hk(通常都是不理會),

好難幫你講好話⋯

係人都知你 自己整鬼塞左條渠⋯ 唔捨得錢 揾師傅通渠 而去 浪費政府資源…

我真係唔明白你渠塞 點解要人免費同你整! 幾百蚊 成家人都冇?

咁 通渠佬 唔洗開飯?

引用:
原帖由 ANGUSKWAN 於 2021-1-20 02:28 PM 發表

回覆:問題是房屋署職員可以直接說不幫助,而不是指疫情過後才做,我家便不需要慳錢(已經沒有期待)。
唔係為錢 洗能搵 房署咩?

比人吊到柒爆丫你⋯

好大機會塞左 ,唔識換(其實換U隔好簡單)買枝通渠水試下應該識掛

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-20 06:33 PM 發表
好大機會塞左 ,唔識換(其實換U隔好簡單)買枝通渠水試下應該識掛
如果咁簡單,佢就唔會等半年為慳一千幾百啦⋯⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-20 07:58 PM 發表

如果咁簡單,佢就唔會等半年為慳一千幾百啦⋯⋯
再差D,地台下面條喉長期比油脂硬化塞左,要爆地台

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-20 08:00 PM 發表

再差D,地台下面條喉長期比油脂硬化塞左,要爆地台
我阿媽屋企都試過,都係搵 通渠 整!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]