• 瀏覽: 20,354
  • 回覆: 309
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 最強大腦沙維 於 2021-1-20 01:58 PM 發表
如果在大陸
一早已炒咗啦
香港呢班高薪低能高官
真係好幸福
非常同意
所以,香港是在刻舟求劍!內地是彎道超車!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-20 01:47 PM 發表

香港疫情好過其他地方 唔代表香港政府係做得好
只係西方做得差 加上人民唔自律
連戴個口罩 保持社交距離都好似叫佢地去死咁

當日班天龍人回港避疫
早就有傳媒爆呢班人落機撕手環 出街食飯行街
但係政府有無做過乜野
當好多地方都進行入境強制集中隔離時
香港政府做過乜野

去到之前 我先知 原來疫情期間
仲有人係可以免檢 隔離入境
我真係DIU左一聲

好喇 再回帶去疫情 ...
抗疫初期, 香港疫情比較好時,咪一樣自己讚自己,話因為香港人自己自律先會成功..., 咁既有然自律有用又點會爆三, 四波呢?

三四波都係放寬放鬆後開始, 載口罩就叫自律?可能係比其他地方好既, 但係唔係咩場合都自律到先? 邊個要求放寬人數放寬限聚, 其實一樣港人自己... 自律係比人做得好, 反映左係疫情數字, 但唔自律唔夠, 一樣反映左係疫情數字... 好似而家, 好擔心疫情? 口講擔心, 但街要照出, 節要照過...

香港特質就係唔信政府, 亦太分化, 政府行任何一步都要考慮好多, 做少一步會比人鬧,做多幾步會比人鬧,所以好多野只可以見步行步... 如果年頭就行而家防疫程度, 有兩三宗就做社區強檢, 可能會無三四波, 但無爆就無比較, 到時一樣有人鬧政府擾民... 如果一日千幾單, 有全檢d人去唔去做? 我諗到時8-9成都做, 但無咁嚴重時,咪又唔做覺得多餘...

香港係近似西方, 唔會行多步, 只會見步行步, 唔係政府唔想行多步, 而係香港人其實同西人一樣, 唔想比人管...,但人地唔想比人管時, 會肯受返自己種既果..., 而香港? 就只會怪人怪政府...

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-1-20 01:57 PM 發表

不能混淆了政府施政(優柔寡斷)與及近年港人素質(乜Q都反)。

在今次防疫當中,香港特區政府確實係做得幾難睇。

至於你話疫苗事件,香港人係要作死你都無辦法。
我只比較數據, 比起世界各地, 香港算係做得好既...

優柔寡斷,也只因政治氣氛...

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-1-20 10:47 AM 發表
搵一個曾經做註冊護士既人做局長
證明呢個政府搵唔到好人材管治
所以佢每次出席會議都會掛個名牌出嚟xxx教授,就係方死人唔知道佢已經唔係護士係一個教授嚟㗎!

尖東Royal Garden嗰單女waitress呈陽性反應,淨係留低班女waitress做檢測,其他人全部放生出街放毒,已經可以炒佢兼炒埋佢全家,咁戇狗都做得出,佢全家啲S忽生哂上佢個腦呀?根本係香港千古罪人,香港俾佢搞到死姑姑。

假設香港俾大陸收返,陳笑恥已經入左冊踎完再出番黎幾轉la,引咎辭職都已經唔可以抵消佢嘅錯失,攞把刀仔狠狠吉自己幾野以報社會。

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-20 02:31 PM 發表

抗疫初期, 香港疫情比較好時,咪一樣自己讚自己,話因為香港人自己自律先會成功..., 咁既有然自律有用又點會爆三, 四波呢?

三四波都係放寬放鬆後開始, 載口罩就叫自律?可能係比其他地方好既, 但係唔係咩場合都自律到先? 邊個要求放寬人數放寬限聚, 其實一樣港人自己... 自律係比人做得好, 反映左係疫情數字, 但唔自律唔夠, 一樣反映左係疫情數字...:smile_ ...
嗱...咁我地就回下帶 究竟疫情初期係點喎
好老實 我無聽過政府呼籲過市民做乜野 亦無講話內地個疫情情況如何
但係街上市民早早就自動自覺戴口罩
所以 呢D唔係香港市民自律 先可以令到疫情初期無係社區大爆發咩

至於後期 老實講句 人係有惰性
而且已經持續成年 有幾多人可以保持到自律咁耐
我自己出去 都見到有部分人係唔戴罩 或者係亂咁戴
周圍打邊爐啦

所以用而家既情況去抹殺初期市民自律既成果
係咪真係事實呢

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-20 02:34 PM 發表

我只比較數據, 比起世界各地, 香港算係做得好既...

優柔寡斷,也只因政治氣氛...
確實以香港人口密集比例嚟講,爆得咁少真係蒼天保佑之餘,全民口罩亦可大記一功。

但如果談及政治氣氛,只可以在一些政治議提上套用。

但今次係講緊天災疫情,每每都後知後覺而未能針對問題核心而報防,就確實有點兒哪個。

引用:
原帖由 gk3328 於 2021-1-20 11:29 AM 發表
佢係最終話事人嗎?最終話事點做就係年年考第一果個
班廢柴至叻苛徵重稅殘民自肥
鼠患, 蚊患, 疫患無樣搞得掂

蜀中無大將 臭化作先鋒

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-1-20 01:59 PM 發表

我只可講沒有國安法,今天黑暴仍然橫行。
我想一國一制,解決晒香港問題先, 但而家唔唔係就唔係...

政府唔滿意專家黑醫可以點, 都係要硬食聽佢地, 一國一制就可以中央安排人手替換佢地,但而家唔得就係唔得...

炒左佢啦

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-1-20 10:42 AM 發表
唔知點解?做醫生嘅都做唔到局長!要揾個儍的?
你唔知咩?群帶關系丫嘛

一直都係搵醫生做局長,因為如果你唔係醫生,根本鎮唔住各大醫院院長

引用:
原帖由 o12345o 於 2021-1-20 10:48 AM 發表
港府,由其喺二個女領袖一9樣,日日婆婆媽媽,有道理時唔企硬怕得罪人,有問題時左閃右避冇辨法,一係喊晒口,一係錄音機,香港仲會好?
說出重點

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-20 02:52 PM 發表

我想一國一制,解決晒香港問題先, 但而家唔唔係就唔係...

政府唔滿意專家黑醫可以點, 都係要硬食聽佢地, 一國一制就可以中央安排人手替換佢地,但而家唔得就係唔得...
未有一國一制實施時,就要硬食所謂專家/黑醫論調?
咁個行政會議有乜作用?
在非常時期使用行政會議立緊急法有咩問題?
唔通怕過後被司法覆核?

如有任何爭論,可以請示人大/中央施以援手又好,釋法又好,委派專才到港協助解困仍好,總之都係果句:平時比你班人也文也武只會係太平盛世時期,到一些大事大非既時候,就不容任何人再耍手段阻撓。

深水埗楓樹街檢測站今日啟用!!!運作約45分鐘已找出抗原陽性個案!!!其實7婆知唔知社區真係有好多傳播鏈???

本港新冠肺炎疫情持續,港府擴大強制檢測範圍至深水埗,居民須強制檢測。當局今日(20日)起於楓樹街遊樂場設流動採樣站,由於檢測站是採用「雙軌檢測」,即場為市民做抗原測試,約20分鐘已可有初步報告。採樣站在運作約45分鐘後,已找出抗原呈陽性個案。

楓樹街遊樂場的流動採樣站今早的人流不多,但市民仍需排隊等候。流動採樣站的承辦商為相達生物科技,其創辦人及行政總裁招彥燾表示,檢測站採用「雙軌檢測」,即場作抗原測試,最快有20分鐘有初步報告,其後會再做核酸覆檢。他表示,檢測站在運作約45分鐘,已找出抗原呈陽性個案,惟未有透露數目,指有關情況反映深水埗區存有隱形傳播鏈,情況令人憂慮,稍後會將個案交由衞生署跟進,如證實確診,相信可即日安排接受隔離。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]