• 瀏覽: 4,205
  • 回覆: 38
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-1-20 21:54 發表

說服你有什麼用?
說服你就可以令香港人釋懷嗎?
睇嚟你真係有問題,繼續活係自己個小得可憐世界入面

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-21 10:02 發表

下次美國選舉應該好似美國對付其他國家,要派出國際監察團去監察美國投票流程,

找出有沒有舞弊...
要全球每個國家派人去監察

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-1-20 10:02 發表
楚漢之爭:
(公元前206年開始戰爭)
直到公元前202年12月,十萬楚軍在垓下之戰中被六倍多的萬漢軍包圍在垓下(今安徽)晚上,漢軍士兵唱起楚地歌謠,楚軍官兵聽到四面楚歌,項羽自刎。
==
劉邦是狡猾的,不講道德的,“分我一杯羹”
------
【轉載https://zh-hant.hotbak.net/key/%E5%8A%89%E9%82%A6%E7%84%A1%E8%B3%B4%E4%BA%8B%E8%BF%B9.html】幾件小事看看劉邦的德行。 ...
硬要用楚漢之爭嘅項羽vs劉邦嚟應對Trump vs Biden嘅話,

先要睇項羽同劉邦係個咩人。

項羽
引用:
中國有句諺語說:「天下本來不亂,是低能的人把它搞亂的。」正是項羽的寫照。
——柏楊
pro:
萬人敵
美妻虞姬
專靠武力
con:
讀書唔掂
逼走良材
好大喜功、極愛面子
愛大屠殺,烹殺(玩食人)
毀滅知識——項羽攻進咸陽後,縱火燒城,政府所保存的圖書,包括儒家的以及其他學派的很多著作,永久喪失。

劉邦
引用:
劉邦和羅馬的凱撒大帝齊名。「人類歷史上最有遠見、對後世影響最大的兩位政治人物,一位是開創羅馬帝國的凱撒,另一位便是創建大漢文明的劉邦。凱撒未能目睹羅馬帝國的建立以及文明的興起,便不幸遇刺身亡,而劉邦卻親手締造了一個昌盛的時期,並以其極富遠見的領導才能,為人類歷史開創了新紀元!」
——Arnold Joseph Toynbee
pro:
把扼時機
知人善任
把問題扼殺於搖籃中
面面俱圓
了解身處時勢
成皇後重視儒生

con:
奸夾陰險
反轉豬肚就係——死
年輕時輕視儒生
鹹濕——有老婆卻愛人妻

咁睇,我覺得Trump擁有劉項兩人大部份嘅缺點(除咗佢玩真小人唔夠奸同陰險),優點就機乎係冇。
Biden就乜都睇唔到住所以不能妄下評論,
不過有一點肯定嘅係Biden能隠忍,
至於似司馬懿、勾踐,
定係韓信、范雎、孫臏?
要睇吓美國嚟近呢一兩界總統有咩表現。

簡單講,劉邦同項羽都唔係咩好人,
不過一個係成功惠全族嘅人,一個係失敗拖衰家嘅人。
Trump同Biden係邊類?

@貓男  
本帖子主旨是偷竊大選結果。
2020年10月:拜登承認出貓,說: “We have put together I think the most extensive and inclusive voter fraud organization in the history of American politics.”

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-1-22 12:48 發表
@貓男  
本帖子主旨是偷竊大選結果。
2020年10月:拜登承認出貓,說: “We have put together I think the most extensive and inclusive voter fraud organization in the history of American politics.”
你評論話:
引用:
我的評論:
1. Trump Vs Biden= 楚漢之爭。
Biden的 無道德 是沒有底線的。Trump則是追求正義平等。
2. 雖然世間的事情= 正義者往往下場不佳,但是歷史會給他們(包括 這位美國45任總統:Trump)一個評價。
1 我睇唔出有
引用:
本帖子主旨是偷竊大選結果
嘅影子
2 能否實質舉證話Biden的無道德沒底線,Trump係追求正義平等?我都係睇唔出邊段咁講囉。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-1-22 12:55 PM 發表

你評論話:

1 我睇唔出有  嘅影子
2 能否實質舉證話Biden的無道德沒底線,Trump係追求正義平等?我都係睇唔出邊段咁講囉。
本帖子是給對政治有認識的從政者看的。
如果你想知道Biden的卑鄙是為了香港好,那么請你聲明之。
如果你只是想挑戰我,那么。。。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-1-22 03:06 PM 發表

對政治有認識的從政者會重視你的意見???

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-1-22 15:06 發表

引用:
如果你想知道Biden的卑鄙是為了香港好,那麼請你聲明之。
爲甚麼Biden的卑鄙是為了香港好,需然我唔想知,
但想知你憑甚麼説Biden卑鄙?爲甚麼卑鄙了就會對香港好?

我有挑戰你嗎??

那裡?

好吧,我就挑戰吓:
Trump同Biden係爭權,
劉邦同項羽係戰爭,兩者根本係蘋果對橙,
加上人物相比,Trump對項羽和Biden對劉邦亦冇乜可比 #33樓 https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29671822&page=3&pid=530638990#pid530638990

小弟查考歷史資料,亦覺項羽並非樓主所説一般英雄,
劉邦亦非樓主所説一般小人。

想問樓主係如何睇呢4個歷史人物?
如何下你嘅論點?

樓主有補充冇?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]