• 瀏覽: 22,652
  • 回覆: 449
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 kid_a 於 2021-1-20 10:56 AM 發表

或者咁...任何港人離港多於3 年(國內 /升學者除外) 需申報是否保留永久居民身份.
如 YES : 需留港連續3年才能保永久居留權,
呢個對任何人都適用...好多根本都移民好耐... 亦都應該唔會再返黎既"香港人"
政府都唔使再記錄佢地啦...

升學者亦都要每年提供入學證明先可以保留
禾就覺得離港往大陰國1年就要報唔報就視作放棄居港權論

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-1-20 10:58 AM 發表

每年回港兩天算唔算?
去左幾多年...咪座返幾多年補數囉...過左4年...補都唔使自動CUT...

引用:
原帖由 煩Q死 於 2021-1-20 11:25 AM 發表

禾就覺得離港1年就要報
都可以喎...因為特區護照都無免簽咁多日既..
讀書你又有證明...係移民你先會留咁耐啫.

用回鄉咭返大陸有記錄(亦都係一個中國). 所以可以免計離港.

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-1-20 10:35 AM 發表
向英國申請放棄BNO身份要近4000港紙
300萬人申請即係幾錢?
如果真係要嚴格執行
中國政府唔知會唔會畀錢香港人申請?
你自己唔續期已經喪失身份制,BNO 只係旅遊証件。

行(1)英國可能冇反應

行(2)/(3),就.....🤣😂😏

食花生!!

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-1-20 11:28 AM 發表

都可以喎...因為特區護照都無免簽咁多日既..
讀書你又有證明...係移民你先會留咁耐啫.
用BNO攞工作簽證咪得囉!
再者,要有「學校」出「讀書證明」有幾難?

但如果佢話有BNO就要削權,咁我天生就有BNO,
就算我放棄BNO但根據英國法律,我都係可以Restore,即係唔會真正放棄到......

我無得選擇之下只有帶埋啲錢去外國退休。

香港定性成為一個國際城市,就需要國籍自由化,否則就係一個中國內陸三四線城市一般!不是一般為香港好嘅市民所樂於見到!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-20 11:32 AM 發表

用BNO攞工作簽證咪得囉!
再者,要有「學校」出「讀書證明」有幾難?

但如果佢話有BNO就要削權,咁我天生就有BNO,
就算我放棄BNO但根據英國法律,我都係可以Restore,即係唔會真正放棄到......

我無得選擇之下只有帶埋啲錢去外國退休。
你去外國退休咪記得要返黎港座返咁多年保住個永久居民身份囉..就係咁簡單...
或者主動放棄都得既...

支持直接DQ居留權

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-1-20 11:44 AM 發表

你去外國退休咪記得要返黎港座返咁多年保住個永久居民身份囉..就係咁簡單...
或者主動放棄都得既...
我留港都會因為我有BNO而削我權,又話無投票權又話無福利,
我去英國都可以期望6年後成為正式英國公民而有番福利,
留係香港就一世無福利........點到我唔走?

引用:
原帖由 果個硬硬的魚蛋 於 2021-1-20 11:43 AM 發表
香港定性成為一個國際城市,就需要國籍自由化,否則就係一個中國內陸三四線城市一般!不是一般為香港好嘅市民所樂於見到!
紐約丶倫敦夠國際化喇啩,唔通個個人都可以永久居留?

離港超過一段時間 (一年內超過180日), 要保留居港權就要預早通知. 再Declare 唔係去英國, 係去英就會失去居留權.

當然佢可以講大話, 但一查到就PK 啦.  如果目標係住英, 有邊個會為左HKID 來講呢個大話呢? 所以呢個方法已經好足夠.

可能會問, 咁會唔會影響到去英國留學的. Sorry 係會架. 如果証明係去英國留學的同時沒有英國Passport, 回港7年後可以從新申請居留權.

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-20 11:47 發表

我留港都會因為我有BNO而削我權,又話無投票權又話無福利,
我去英國都可以期望6年後成為正式英國公民而有番福利,
留係香港就一世無福利........點到我唔走?
你唔見呢度都好多人問你點解唔走..

直接三項做哂啦,反正黃人話唔信任政府,仲留響香港做咩?

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-20 11:52 AM 發表

你唔見呢度都好多人問你點解唔走..
我係英國都可以上香討。

其實問題係中共到底係想香港人走,定係唔想香港人走........

或者咁講,視乎中共重有無能力或者想唔想挽回一般香港人(記住,係指一般香港人)的民心。

如果答案係無能力/唔想.......當然係用激烈手段趕香港人走。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]