• 瀏覽: 1,148
  • 回覆: 16
深水埗有男童猝死。今日(19日)下午4時7分,南昌街105號一單位女戶主,發現姓潘(5歲)兒子不省人事,向其多次呼喚,依

據了解,男童於上周三(13日)因身體不適,由父母帶往私家醫生求診,證實為腸胃炎,當時對新冠肺炎病毒檢測呈陰性。3日後,男童身體情況未見改善,再到明愛醫院求診。至今午3時許,男童食粥後,未幾即嘔吐大作,及後便告暈厥。據知,今日為男童5歲生日,他有一名年約8歲兄長,家人接噩耗傷心不已。

一個5歲細路猝死, 父母已經帶佢睇私家又入過急症室, 明愛嘅醫護無比佢入院結果3日後就猝死家中! 係咪醫護過於疏忽? 若果肯比呢個細路留醫就應該唔會發生呢個慘劇!
相信呢單案又要開死因庭! 亦相信呢d醫護又會無事!? 香港醫療界真係有好大問題

呢個小朋友同家人真係好慘好可憐! 樓主真係為佢地好難過

RIP

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210119/bkn-20210119165100748-0119_00822_001.html

仲要生日變死忌

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-20 08:58 AM 發表
仲要生日變死忌
咁咪好囉,唔駛記咁多日子

真係慘

比黑醫害L死

真係好慘
RlP

小朋友有事,唔講得笑!要及早醫治!香港醫療制度越做越差!

RIP

RIP

一定要徹查

很難過

RIP

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-1-20 11:21 AM 發表
小朋友有事,唔講得笑!要及早醫治!香港醫療制度越做越差!
心思用作玩政治……東區醫院通波仔連心肺機都駁錯

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-20 09:03 PM 發表

心思用作玩政治……東區醫院通波仔連心肺機都駁錯

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-1-20 09:05 PM 發表

人工心肺機接駁不當 東區醫院列醫療風險向家屬致歉 - 雅虎香港

https://yns.page.link/ZJEUq

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]