• 瀏覽: 575
  • 回覆: 11
【20:25更新】政府早前因新型冠狀病毒疫情嚴峻,取消年宵市場及新春市場。食物及衛生局長陳肇始今晚(19日)見記者稱,15個年宵市場會安排作銷售年花,惟攤檔數目減半。當局稱,年宵市場出入口位置會以紅外線點算人數並於場地顯示,進場者可掃描「安心出行」二維碼。

人流控制方面,食環署長劉利群以銅鑼灣維園為例表示,場內會劃分4區,透過網上、電台發放人流資訊;現場設等候區。她稱,若早前已投得攤檔的檔主有意再抽籤擺賣,當局會安排他們於原先的年宵市場擺檔。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210119/s00001/1611052349312/花市-15個年宵市場恢復售年花-攤檔數目減半-抽籤免費使用【附花市名單】

希望年宵巿場同花巿會順順利利, 吾好事後又有確診個案新增

無能政府朝令夕改

只賣花問題應該唔大。

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-1-19 11:00 PM 發表
【20:25更新】政府早前因新型冠狀病毒疫情嚴峻,取消年宵市場及新春市場。食物及衛生局長陳肇始今晚(19日)見記者稱,15個年宵市場會安排作銷售年花,惟攤檔數目減半。當局稱,年宵市場出入口位置會以紅外線點算人數並於場地顯示,進場者可掃描「安心出行」二維碼。

https://fs.mingpao.com/ins/20210119/s00001/07f3fdca020575acdb1261f624701ad5.jpg ...
可能花商唔滿意政府出手收花太低,換做自行開賣.咁政府可免收購費用.

又係陳肇始,好心炒Q左佢喇,條友完全唔掂。

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-19 11:09 PM 發表

可能花商唔滿意政府出手收花太低,換做自行開賣.咁政府可免收購費用.
比番佢地自己賣仲好

玩咩,又開又關,想點

引用:
原帖由 tesrofder 於 2021-1-19 11:10 PM 發表
又係陳肇始,好心炒Q左佢喇,條友完全唔掂。
同意。

垃圾政府 舉棋不定

花農根本唔想復開,想政府賠錢。就算重開,人流一定比往年減少,銷售受影響大,緊係政府賠錢穩陣。

開可以

限制同一時間,只可2個市民入去

退番D按金俾人,搞網購算了吧!
進進退退,焉能成功!

主題標籤 #陳肇始
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]