• 瀏覽: 20,817
  • 回覆: 6
+13
檢測唔配合禁足, 繼續扒扒走周圍播毒, 政府做野只做一半

話時話, 呢8條友算唔算聚眾

引用:
原帖由 wow... 於 2021-1-19 05:42 PM 發表

唔係一兩個出口,四通八達,幾百個出入口,點禁?
禁左,入面D獨居,病患,傷殘點算?
點解大陸做到, 香港做唔到? 你先睇返個環境, 係俾4條街圍住, 只要封左呢4條街就得!

獨居, 傷殘平時都獨居傷殘開, 有咩問題?

病患個D可以個別處理, 送去醫院

又可以設立一個醫療站, 處理小問題

引用:
原帖由 twhyhy 於 2021-1-19 06:12 PM 發表
D個政府算吧了,可以決定了一件事,但比人話2句又改, 實行前冇想清楚咩, 一次兩次三次四次都係咁,心淡了
依家又話搞年宵啦, 彈出又彈入

引用:
原帖由 fb8658efe4d22c 於 2021-1-19 06:56 PM 發表

強檢已經話擾民,仲要禁足?  到時又話剝削自由啦!
局長成日係度話戰時狀態, 打仗喎!邊個出來嘈就捉佢入集中營! 治世要用重典

依家拖拖拉拉都唔知要搞到幾時

引用:
原帖由 160匹飛度仔 於 2021-1-20 12:21 AM 發表

內地有美團,有電子支付,所以就算封城都冇問題,我舊年都經歷過,香港落後啦。。。
香港都有網上超市, deliveroo, Uber eat.... 民政署, 3萬警察, 萬幾解放軍, 仲有雄厚實力既靠山, 有心做一定做到

引用:
原帖由 6seven 於 2021-1-20 12:31 AM 發表

香港地有7成人要每日跨區工作, 很難做到大陸小社區生活圈而封閉區測. 一測就要全港封閉, 全港停工.

同時居住問, 唔係交租, 就係供樓, 手停口停, 每個月唔食都要房屋支出.......除非政府強制免租免供一兩個月.

即係收租的不能收, 銀行不能吹供樓, 唔係邊個肯配合停工禁足!?
依家政府己經掉左3千億出來保就業, 如果用來封城, 每人可以派到4萬, 封2~3個月都夠啦, 肯去做, 咩都搞掂, 己經開返晒, 繼續日常生活

引用:
原帖由 160匹飛度仔 於 2021-1-20 08:10 AM 發表

班官成日都話學5到內地都冇計,香港人咪等死咯,我成年都冇返過香港,我預左今年都5會返到黎。。。
依家為有等疫苗, 仲要班大帝肯打先得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]