• 瀏覽: 1,852
  • 回覆: 37
引用:
本港最新失業率升至6.6%,為16年來的高位,就業不足率則維持3.4%的水平

政府統計處公布,經季節性調整的失業率由去年9至11月的6.3%上升至10至12月的6.6%,大多數主要行業的失業率均見上升,其中零售、住宿及膳食服務業有相對明顯的上升,回升0.5個百分點至10.6%,其中餐飲服務活動業的失業率升至13.8%。

總就業人數方面,去年第4季微跌0.1%至大約364萬7千多人,減少約2400人,失業人數增加0.6%至24萬5千多人。

勞工及福利局局長羅致光說,本地第四波疫情在去年11月後期開始爆發,導致勞工市場再度惡化,預料勞工市場在短期內仍將顯著受壓。政府最近已推出針對性措施,為受重創的行業提供進一步支援,並將繼續密切留意相關情況。
失業率係計rolling三個月的
失業率由去年9至11月的6.3%,上升至10至12月的6.6%,估計12月份單月數字己達7%以上
而12月尾再有第四波,恐怕2021年第一季失業率會見10%

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1571215-20210119.htm

我要攬炒

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-19 05:00 PM 發表
我要攬炒
炒到佢地去陰國LOTR....

黃絲確係勁,攬炒成功!

澳門呢

本身可以搞臨時失業基金
宜家D錢去哂國泰同海洋公園
果度加埋到底有幾錢???

之前又話7%? 狼來了

引用:
原帖由 x747x 於 2021-1-19 17:09 發表
黃絲確係勁,攬炒成功!
犯民 成功爭取

我要真攬炒

肯定不止呢個數

香港有200幻+1
當一半補打工,即100萬
起碼要30% 先可以佢地全部失業

引用:
原帖由 john117 於 2021-1-19 06:39 PM 發表
本身可以搞臨時失業基金
宜家D錢去哂國泰同海洋公園
果度加埋到底有幾錢???
本身唔係無錢, 而係應該點幫既問題...

有d工無人做, 失業援助只會令人馬死都唔想落地行...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 06:48 PM 發表

本身唔係無錢, 而係應該點幫既問題...

有d工無人做, 失業援助只會令人馬死都唔想落地行...
幫失業人士總比倒錢落海好

而且基金只係臨時唔係永久

引用:
原帖由 john117 於 2021-1-19 06:52 PM 發表

幫失業人士總比倒錢落海好

而且基金只係臨時唔係永久
咁國泰同海洋公園都唔係倒錢...

福利已經有綜援做保護網...

而且就算失業援助, 亦無可能6000, 比6000 真係叫d萬鬆d既更加請唔到人...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]