• 瀏覽: 81,432
  • 回覆: 976
  • 追帖: 3
+19
引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2021-1-24 10:06 AM 發表

師兄 咁你既然不食人間煙火 其實你根本唔好多野都唔清楚

不過我反而慶幸 我冇太依賴父母 自力更生
而家可以好自信對住任何一個人
亦令父母家人過更好既生活
師兄說得對,我還有很多知識須要學習,多謝鼓勵

引用:
原帖由 港人知港事 於 2021-1-24 07:51 AM 發表

愛國嘅香港人大政協,都要走到去深圳先有得打,點解香港嘅愛國人士喺香港想打都冇得打嘅?
呢個問題真係好好笑。

香港再衰,都絕對比英國好一百倍。唔好講其他,計感染人數,死亡人數都知。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-24 01:55 PM 發表

呢個問題真係好好笑。

香港再衰,都絕對比英國好一百倍。唔好講其他,計感染人數,死亡人數都知。
關係英國乜事,你依家響英國咩,我都仲係香港,都未走資賣樓。

引用:
原帖由 港人知港事 於 2021-1-24 03:04 PM 發表

關係英國乜事,你依家響英國咩,我都仲係香港,都未走資賣樓。
呢個主題討論緊乜野?

智將唔係咁做架

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2021-1-24 06:26 AM 發表

條友自己都講左唔係自力更生
根本就係靠父母果類
分分鐘 做緊野時 不單止唔養父母
仲要父母比番零用錢佢
師兄,你得閒可以去連登睇下,其實佢d移民偉論,同連登基本上一樣!只要去到英國,生活質素一定高過香港,就算搵萬零蚊,一樣可以住有花園既大屋,仲可以駕車出入,不知幾爽!
佢地係連登,可以開心圍爐,不過黎到呢度,當被人問起一大堆現實問題,咪啞晒羅

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-1-19 12:48 PM 發表
咁咪好囉, 既然覺得生活好左, 唔好返黎喇
無錯啦!班黃人最緊要食得鹹魚要抵得渇,去左英國就千祈唔好番黎香港

引用:
原帖由 gylau 於 2021-1-24 03:39 PM 發表

師兄,你得閒可以去連登睇下,其實佢d移民偉論,同連登基本上一樣!只要去到英國,生活質素一定高過香港,就算搵萬零蚊,一樣可以住有花園既大屋,仲可以駕車出入,不知幾爽!
佢地係連登,可以開心圍爐,不過黎到呢度,當被人問起一大堆現實問題,咪啞晒羅
幾年前講working holiday 時 我已經覺得好唔對路
佢地話working holiday做農場 好開心
基本上大部份人係比人當奴工咁用 係當地最低下既職業

係香港唔捱得 反而去到外國大變身

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2021-1-25 12:14 AM 發表

幾年前講working holiday 時 我已經覺得好唔對路
佢地話working holiday做農場 好開心
基本上大部份人係比人當奴工咁用 係當地最低下既職業

係香港唔捱得 反而去到外國大變身

所以人有時真係好奇怪

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2021-1-24 10:07 AM 發表

你果d咩牛奶?
1加侖(英)=4.546 092升

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-1-22 08:52 AM 發表

我當然知道CitySuper貴過佳寶好多啦!只是樓上有人講香港超市普通買牛奶都要幾十元,我咪比番Tesco條link比佢睇下,事實係幾錢,咁都有錯,英國食麥記平均一個餐£10起,貴過香港一陪有多,出街食飯一餐普通兩個人都要£100~£200都好正常,這些都是貴過香港,但超市平均本地食物比香港便宜這個係事實。至於每人有每人的選擇,移民興否都是自己選,但要先看清事實,不要誇大,至於別人是否合適是別人 ...
同意,移民本身並沒有對錯

附件

07A6CD50-5438-4762-9377-58BD9295ACAD.png(505.02 KB)

引用:
原帖由 sme 於 2021-1-25 04:56 PM 發表

1加侖(英)=4.546 092升
你睇下 #24 嗰位c兄,佢話要幾十元一公升牛奶。

為所謂泛民陣營的民主自由,而製造汽油彈,破壞店舖,破壞公共設施,公共交通,尤其機場,道路,禁錮,襲擊 ...
生活又怎會沒有改善呢?

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-1-19 12:20 PM 發表
英國去年中宣布推出BNO港人留英簽證,英國當局估計,首年有約12萬至15萬人申請,截至去年10月,有2116名BNO持有人及家屬提早入境,取得過渡性居留許可「LOTR」。 有港人家庭去年7月抵步倫敦,承認租樓及找工作遇到不少困難,家庭收入跌至在香港的三至四成,但認為生活質素較在香港改善。

生活質素邊方面改善咗?係唔係因為唔使返工,可以响屋企歎世界?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1571179-20210119.htm
有3-4成已好了,唔知扣埋稅未?

黃人眼中去陰國做陰人乞兒特別高尚

200幻曱甴快d走啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]