• 瀏覽: 81,458
  • 回覆: 976
  • 追帖: 3
+19
引用:
原帖由 都沒有 於 2021-1-19 12:20 PM 發表
英國去年中宣布推出BNO港人留英簽證,英國當局估計,首年有約12萬至15萬人申請,截至去年10月,有2116名BNO持有人及家屬提早入境,取得過渡性居留許可「LOTR」。 有港人家庭去年7月抵步倫敦,承認租樓及找工作遇到不少困難,家庭收入跌至在香港的三至四成,但認為生活質素較在香港改善。

生活質素邊方面改善咗?係唔係因為唔使返工,可以响屋企歎世界?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1571179-20210119.htm
其實班人係度死撐啫!由前年開始班人就係想證明自己唔係柒,所以繼續搞落去,依家走到去外國梗係將光鮮個面俾人睇,唔通同你講佢柒左成年又中多次伏,除左想眾籌嗰班,點會咁衰俾人睇

我有朋友去咗英國~ 佢話租金物價平好多...  其實唔多出街及購買非必需品,佢話生活好左

三,四成收入已紀改善生活質素,唔怪得咁多人湧入

引用:
原帖由 krolik 於 2021-1-19 12:31 PM 發表
物價高香港最少兩倍, 收入僅香港三四成, 美肺中招率高香港67倍, 生活質素改善?
變種呢?去英國有特異功能,以前1隻手掟1個氣油彈,而家成個人就係化武,係香港點變種呀?

人生有幾多個六年

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-1-19 12:20 PM 發表
英國去年中宣布推出BNO港人留英簽證,英國當局估計,首年有約12萬至15萬人申請,截至去年10月,有2116名BNO持有人及家屬提早入境,取得過渡性居留許可「LOTR」。 有港人家庭去年7月抵步倫敦,承認租樓及找工作遇到不少困難,家庭收入跌至在香港的三至四成,但認為生活質素較在香港改善。

生活質素邊方面改善咗?係唔係因為唔使返工,可以响屋企歎世界?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1571179-20210119.htm
同自己宗主國咁親近心裡自high覺得改善了

引用:
原帖由 Ming917830 於 2021-1-19 01:27 PM 發表
我有朋友去咗英國~ 佢話租金物價平好多...  其實唔多出街及購買非必需品,佢話生活好左
其實你係地球上任何一個地方,唔出街唔購物,基本生活都好平

仲可以用耶子嚟做胸圍,用蕉葉嚟做底褲,上山斬埋柴生火唔駛錢

引用:
原帖由 Ming917830 於 2021-1-19 01:27 PM 發表
咁同入農村生活無分別

咁咪好囉,可以呼吸民主自由的空氣

啱啱去到仲有積蓄用又有新鮮感梗係覺得爽
用哂d錢果時咪要推個老婆出去做雞養家囉

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-1-19 12:31 PM 發表
辛勞工作都係為生活質素; 既然去英國,生活質素有改善,即係做啱咗啦,恭喜曬~
最緊要訓街都唔好返中國香港

條友係香港嗰時份糧都好鬼大份

好快佢全家都要打輝瑞疫苗

引用:
原帖由 krolik 於 2021-1-19 12:31 PM 發表
物價高香港最少兩倍, 收入僅香港三四成, 美肺中招率高香港67倍, 生活質素改善?
香港造假電台報導。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]