• 瀏覽: 937
  • 回覆: 14
對罪犯仁慈就=對所有香港市民殘忍
睇下呢個老嘢
又玩眾籌吸金
食人血饅頭
仲有月餅內餡
分分鐘可以藏有
非法嘅嘢,俾曱甴手足

(星島日報報道)天主教教區榮休主教陳日君樞機早前發起「愛心捐月餅」活動,捐贈月餅予在囚人士,惟日前被懲教署以帶有政治意識為由拒絕申請。本報昨日向活動負責人兼陳日君秘書馮小姐了解,她指,未知是否因活動廣告曾被議員轉發及提到「手足」一字,令懲教署表示不需要其捐贈。她又解釋,取消實體月餅捐贈是由於疫情下不能確保食品安全。
陳日君自二〇一〇年起發起募款行動,向在囚人士送贈月餅。他上月一如以往在網上發起「愛心捐月餅」活動,惟前日其社交網站宣布因「一些原因」需要取消。昨天出版的《東周刊》引述消息指,由於懲教署認為活動被用作政治宣傳及籌款,署長胡英明親下決定否決陳日君送餅。本報昨日向活動負責人兼陳日君秘書馮小姐了解,她指前日傍晚收到懲教署回覆,因為捐贈活動帶有政治意識,表示不需要其捐贈。她續指,現時已暫停一切募款,亦正聯絡捐款人士處理退款手續。
被問到懲教署指活動帶有政治意識,馮小姐坦言︰「唔知係咪因為有其他人轉發咗出去」,她又稱,不知是否與廣告中提到「手足」一詞,及用上樞機去年中秋節在獅子山穿上黃色衣服的相片有關。她強調,今年做法與過去相同,並非只捐贈予特定人士。她補充,懲教署規定不能只捐贈予某人或某地方,他們每年都是根據懲教署提供的囚友數目捐贈月餅。記者翻查資料,前香港眾志秘書及立法會議員邵家臻均在網上呼籲捐月餅行動,而活動去年的廣告以「囚友們」字眼形容在囚人士,而非「手足」。

https://std.stheadline.com/daily/article/2272929/日報-港聞-陳日君籌款買月餅贈囚友被拒

附件

i_src_063105792.jpg(157.96 KB)

*****黑玫瑰就係代表惡毒*******
請看清楚我的 紅玫瑰 是紅到發紫
引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-19 10:19 AM 發表
睇下呢個老嘢
又玩眾籌吸金
食人血饅頭
仲有月餅內餡
分分鐘可以藏有
非法嘅嘢,俾曱甴手足
:smil ...
呢個老嘢 同阿 貪曾 蛇鼠一窩

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-19 10:44 AM 發表

呢個老嘢 同阿 貪曾 蛇鼠一窩
呢條老嘢利用天主教 冼香港人的腦袋....... 叛國

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-1-19 11:04 AM 發表

呢條老嘢利用天主教 使香港人的腦袋 叛國
佢仲想 利用月餅 帶違禁品 入去畀 手足 曱甴

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-19 10:19 AM 發表
睇下呢個老嘢
又玩眾籌吸金
食人血饅頭
仲有月餅內餡
分分鐘可以藏有
非法嘅嘢,俾曱甴手足
:smil ...
呢隻陳神棍自認敗家仔,
收受過肥佬捐獻之後,
個樣越來越貪心。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-1-19 12:34 PM 發表

呢隻陳神棍自認敗家仔,
收受過肥佬捐獻之後,
個樣越來越貪心。
相由心生 佢個樣真係好醜

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-1-19 12:41 PM 發表

相由心生 佢個樣真係好醜
呢條老餅 真係衰到趴街

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 19-1-2021 11:04 AM 發表

呢條老嘢利用天主教 冼香港人的腦袋....... 叛國
神棍做壞事要落地獄

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-19 09:01 PM 發表

呢條老餅 真係衰到趴街
行為有辱神職人員聲譽

引用:
原帖由 moyy 於 2021-1-20 12:23 AM 發表

行為有辱神職人員聲譽
老頑固的叛國賊

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-20 07:26 AM 發表

老頑固的叛國賊
一定唔畀叛國賊 送起義的月餅比 曱甴

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-1-20 11:03 AM 發表

一定唔畀叛國賊 送起義的月餅比 曱甴
身為天主教的 老曱甴 為咗錢而 叛國

引用:
原帖由 WongManTat 於 20-1-2021 12:40 PM 發表

成隻老奸巨…

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-1-20 12:40 PM 發表

呢啲神棍為左錢乜都做得出。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-1-20 11:38 PM 發表

呢啲神棍為左錢乜都做得出。
天主教都出嚟 眾籌 呃人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]