• 瀏覽: 25,055
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 AM 發表
陷入財困的海洋公園猶如香港黑洞,去年中獲港府撥款54億元救亡,但仍未足以「填氹」,繼續「攤大手板」問立法會攞錢。港府昨宣布再「泵水」約67.9億元協助公園轉型,將免費開放山下園區,並加入外判模式,期望可自負盈虧,但拒絕回應何時才毋須逐年撥款,學者揶揄不如補貼多900年,去到3000年。政府預計全新消閒區最快5年後才開始營運,有議員擔心當局要再次「泵水」;亦有學者形容公園淪無底深潭,短短大半年間已獲 ...
海洋公園是香港有史以來第一個公園!
當年是東南亞一帶唯一的一個大型公園!
他己有四十幾年的歷史,陪伴著無數人的成長!
他正正是無數人的集體回憶!
也是香港人自己的全資擁有的公園!
保留海洋公園比迪士尼樂園更有價值!
迪士尼是香港割地賠款的樂園!
納稅人也要付出的,為什麼你們不叫迪士尼為黑洞呢?
難道美國佬害香港還不夠慘嗎?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:46 AM 發表

你有乜好建議呀 ?
以香港的經濟力量,就算年年蝕本都養得起!
比養那些反中亂港的區議員,揮舞着外國旗的大學生及教育工作者好得多!

海洋公園可以建成海洋、環保的教育公園!
全港中小學生都可以去!
小朋友不要錢,倍同的家長要收費!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-23 10:01 AM 發表

執咗佢,起樓係一個好嘅方法。
點解你唔叫執咗迪士尼呢?迪士尼樂園連酒店地方比海洋公園大得多,又係平原地建屋效益更好!
莫非佢係美國🇺🇸的? 令美國人不高興?

而你又為何要執咗,香港人的集體回憶呢?
莫非海洋公園不受黃人控制?

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2021-1-23 10:04 AM 發表

吾好傻la,大把黃老闆,業主la。你估剩系後生先黃咩。
當然我都識吾少藍叻人,但終藍人都糸廢老居多,其實黃藍都吾緊要,吾系廢老就得
唔好開聲埋聲都叫老人家做廢老!

你都會有一天成為廢老的,除非你肯定自己會英年早逝!

香港的年青人,絕大部份都是由廢老養大的!

老人家不是廢的,只是他們貢獻社會的日子己過去了!
而留下今天的繁榮社會給年輕人!
而今天的年輕人竟然不感恩,還要破壞它並把建設社會的人叫廢老!

這才是真正的廢青!

引用:
原帖由 domug 於 2021-1-23 08:05 AM 發表

你講得好,
太古多曱甴,是曱甴自己買的嗎。咪一樣靠老豆老母,
班早死黃狗重咒自己父母係廢佬,
曱甴違反天理,所以天要殺黃狗。
太古啲曱甴都係由公屋廢老養大的多!
只是牠們忘記了自己的出身而矣!

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2021-1-23 02:03 PM 發表

廢老係指又老又窮嘅又要懶叻, 唔係話老咗就等於廢老

開聲埋聲叫人費老有咩問題 ,老一輩都好鍾意開聲埋聲叫新一代做廢青啦 咁我都係跟前輩學下嘢啫
唔知道你哋所講嘅叻係乜嘢?
教育程度高?識上網?識打機?識搵錢?識世事?
如果啲老人家當年有十幾年免費教育!
有七八間大學及十幾間專上學院!
佢哋個個都可能係博士!

窮!
你又點知佢哋,是否因為係教育程度低?或是為了要養育下一代?

叫現代的年輕人為廢青是有理由的!
有萬幾人被捕!
佢哋大部分都是上代由中國來的移民後代!

而香港是英國人用砲艦搶嚟的!

他們竟然揮舞著英美國旗要解放香港!
他們有良好的教育制度又不好好地讀書,而去攪人搞自己!
他們又不知道今天的中國,是如何的強大!
竟然敢去挑戰十幾億人口,佔地九百幾萬平方公里的大國?

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2021-1-23 07:20 PM 發表

關教育乜事,成吾成功系以前到而家都系同自己同代人較高下,當時大家都系冇免費教育。當年比下去果班就系廢青,今日就系廢老,所以叫呢一班人做廢老系有理由的。

另外既然你知中國而家強大,居然有班垃圾廢老藍絲希望香港成為香港市取消,行一國一制。你話呢班人系咪垃圾都不如
小弟才疏學淺!真的不明你所言為何?

我又反問你一句!
未有黑暴之時香港有何不好?
是何人把香港推向一國一制的道路?

再問香港比深圳誰優誰劣?
在教育水平、法治、自由、生活水平、居住環境等去比較!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]