• 瀏覽: 22,289
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
集體回憶, 本土價值, 但不利反中就唔要...

熱賣及精選
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:33 AM 發表

呢間空殼公司,一味搵政府泵水入去都救唔返。因為冇遊客入場,剩得個公園,每日香港又有幾多人入去啊 ? 攞完呢60幾億,仍然冇遊客入場,下一次又幾時再伸手攞錢呢 ?
疫情下, 全球都無遊客啦...

如果要保持旅遊業, 海洋公園就唔應該殺...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:34 AM 發表

一定有啲嘢嘅 ! 阿冼師傅舊年5月已經講咗啦 ! 香港同一時間根本唔應該存在兩個主題公園。舊年已經冇公佈盤數出嚟,攞咗50幾億,而家又攞多60幾億,資不抵債。
佢話唔應該, 我話應該...
海洋公園係要改善而唔係執左佢...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:42 AM 發表

你講得啱 ! 如果仲有發展潛力,可以經營落去嘅,我哋應該要救,但係我只係部分同意。

但係我可以睇返海洋公園嘅歷史,馬會不斷注資,87年已經劈炮唔撈。只係喺盛智文幫手之下,先至可以有d起色。因為嗰陣時2003年之後,有大量嘅中國遊客來香港消費。
所以問題係自己趕客...

其實蝕d綫無咩問題, 帶動到旅遊業,多個大型景點就係多個大型景點...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:46 AM 發表

你有乜好建議呀 ?
而家人地咪提出左囉...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 08:37 AM 發表

你估可行嗎 ? 需唔需要日後再填氹啊 ?
可以試下,唔試點知...

反正都大把氹,呢個氹有D價值...

反而保公司保就業就唔好搞咁多啦,炒d人,執多d根本捱唔到既... 業主又好, 打工仔又好,減d租減d人工啦...

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-1-19 09:02 AM 發表

香港暴動時經濟及正苦及市民仲有學校唔知冇咗幾多億??
海洋公園話哂玩得開心!
暴動時市民被打被燒!
X2

要維持旅遊業又可以撐下場..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-1-19 09:10 AM 發表

贊成繼續泵水,以前有自由行好賺錢,如果唔係都唔會擴建。自從黃絲曱畜之亂就變成咁,政府唔泵水,就等於向黃畜低頭。我相信只要政府清算黃畜後通關會扭轉局勢。
係香港人要限制自由行先開始蝕...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 09:14 AM 發表

如果所有香港人,都好似你有呢個諗法,真係獅子山下。但係好可惜,好多人都唔會噉樣做。
要修保修復要時間...

起碼海洋公園存在時,黃藍都會去..., 唔會因政見唔招呼或唔去...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-1-19 10:09 AM 發表

如果$10坐過山車, 你坐嗎?
如果$10入去水母館, 你去嗎?
海洋公園D野又係舊野, 邊個會比錢入去睇入去玩?
最簡單啦, 海洋公園收費太高啦, 跟本唔值得去,
D內地遊客都都可能嚟睇下, 但而家仲免費, 又無得同長隆呀, 水世界比
今次小得啱呀
前排特價好多人去, 唔係限制自由行時,都好多人去...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestwin61 於 2021-1-19 10:11 AM 發表

香港政府真係痴晒線⋯⋯應該搬去大灣區發展而賣出土地
要搵地賣, 大把可以賣啦...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-1-19 09:58 AM 發表

有啲生財工具幾辛苦都要守住架啦!第時疫情過去,香港航空旅遊業點復蘇呀?咪又要靠呢啲景點吸引遊客,除左海馬同老鼠樂園,香港仲有幾多嘢可以吸引到遊客?唔通嚟睇香港百業蕭條,周街乞衣咩?寫啲嘢既人真係目眼光短淺到一個點!
X2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-19 12:25 PM 發表

海洋公園唔擴建,好難搵賣點吸新客;不擴建就要關園大裝修,更難做。

公園問題係有客有資金流時,擴建同裝修太慢同太多制肘,損失金錢同時間。遇上連續兩年人流暴跌,欠新賣點令人相信,疫後佢可以成功招客。公園的失敗,其實你我都有多少責任。

上年佢叫救命時,政府一係決斷殺左佢,一係撥幾百億入股將公園大改造,守過疫情再東山再起。可惜政府選擇左拖。

公平少少講,當日政府只可揀殺或唔殺,後者係 ...
好客觀...

其實自由行之前係自己限住, 變相限制左客源...

香港要維持領先優勢, 有d野門面同實質都唔慳得...

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-19 12:41 PM 發表

有客的話,2個樂園沒問題阿,想當年兩個都天天爆,所以重點是點吸客。

當年海洋公園是開山,迪迪尼是新開發+填海,本來無呢兩幅地。無地起樓是回歸後,停開山停填海,禁砍樹的結果。

學殖民政府大力做地的話,點會無地?
自己限制左自由行, 又踢喼趕客...,反而外國不停吸大陸客...

人地吸客,你趕客...,想好生意都難...

引用:
原帖由 ultane 於 2021-1-19 12:55 PM 發表

是的, 海洋公園斷了資金流, 最大原因, 係自已趕走客人同疫情, 香港已接近兩年係死都,一般旅客避之則吉。疫情冇得搞,全世界一樣,唯有捱過疫情, 重新出發, 對症下藥,仍是有價值。
之前未雖然蝕, 但帶動到旅遊業, 又有d優惠比港人生日去玩下..., 其實已經有存在價值...

回覆 引用 TOP

主題標籤 #立法會
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]