• 瀏覽: 25,012
  • 回覆: 555
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 AM 發表
陷入財困的海洋公園猶如香港黑洞,去年中獲港府撥款54億元救亡,但仍未足以「填氹」,繼續「攤大手板」問立法會攞錢。港府昨宣布再「泵水」約67.9億元協助公園轉型,將免費開放山下園區,並加入外判模式,期望可自負盈虧,但拒絕回應何時才毋須逐年撥款,學者揶揄不如補貼多900年,去到3000年。政府預計全新消閒區最快5年後才開始營運,有議員擔心當局要再次「泵水」;亦有學者形容公園淪無底深潭,短短大半年間已獲 ...
不如改起周梓樂紀念公園,

比黃屍日日衆籌、收$、

之後比晒痴瘋入南區買house...

發夢啦!  死白痴YC!

上次花錢打廣告,玩租營幕觀星, 行山。。何時賺回初初54億 ?

開放樂園俾人入場 但都唔係咁開放法
如文中所言 免費放人入去
係可以谷到人流
但呢D人流有幾多可以轉化為消費 我都抱好大疑問
到時變左賓賓又多左一個聚腳點

其實可以將入場同機動遊戲分開收費
入場就收廿幾三十蚊 同綁買埋機動遊戲票就可以平D
入場先買 就貴d 咁就好好多
當然 要增加D免費項目給人入去巡下啦

不過而家海威公園揸旗果個係堅離地二世祖
我覺得佢都係扮工居多

BTW 政府當日真係唔應該救海威公園
當時就已經講呢2-3年香港旅遊業都難望有真正復甦
做本地人生意 根本就無法維到本
只會不停咁蝕落去
由佢摺埋 攞塊地去發展成新市鎮 效益反而係最大
始終附近基建真係好成熟
順帶可以帶動埋南區發展 可以活化埋黃竹坑
可惜 俱往矣

講黑洞,又點及得上暴大。

香港集體記憶,多樣免費設施大衆共享,值得加大力維護轉型,有建設總比破壞強!

拆左佢囉,發展商謀左塊地好耐,又可以起豪宅喇

而家手遊年代,邊會有本地人成日去,遊客都玩厭啦,仲話唔駛錢入場咪盞做到cheap哂,更加冇有錢人去。又話保留隻體回億但啲野又會唔同哂,用咁多錢都唔知有乜目的。政府抵俾人吊系列例子呢個實入圍。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 發表
陷入財困的海洋公園猶如香港黑洞,去年中獲港府撥款54億元救亡,但仍未足以「填氹」,繼續「攤大手板」問立法會攞錢。港府昨宣布再「泵水」約67.9億元協助公園轉型,將免費開放山下園區,並加入外判模式,期望可自負盈虧,但拒絕回應何時才毋須逐年撥款,學者揶揄不如補貼多900年,去到3000年。政府預計全新消閒區最快5年後才開始營運,有議員擔心當局要再次「泵水」;亦有學者形容公園淪無底深潭,短短大半年間已獲 ...
舊年攞咗50幾億,還咗幾十億畀銀行。得番十零億,以支付人工同埋發展。轉頭今年又要攞幾十億?呢個根本係有計劃,分兩期噉樣攞錢。好喇 ! 如果嚟緊仍然冇遊客入場,又冇人消費。咁係咪再去攞錢呢?呢幾十億究竟又可以用得幾耐呢?下一次又會唔會再撥款畀佢哩?點解唔可以停一停諗一諗,將有關貴重嘅地皮,將塊地皮公開競投,發售後咪用嚟保育海洋公園。

快啲執咗佢啦!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:28 發表
冼國林|EP58|末期癌症的海洋公園, 不應再浪費公帑。

https://www.youtube.com/watch?v=_8uFvkzh6mQ
舊年冼師傅拍呢條片,做咗好多資料蒐集。佢分析得好好,但係好多人仍然充耳不聞。今年時又攞幾十億喇!究竟要攞到幾時哩?

無旅客

炒左D曱甴員工未?

又68億?!!

你唔好叫海洋公園喇!
你叫冇底洞,或者,黑洞公園啦

x x銀行高息放貸,可以無風險有公帑照住,公園蝕,銀行賺,政府貼,優秀的公務員團隊又夾道護航。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 AM 發表
立即解散海洋公園
果度全部起公屋已經可以立刻解決香港居住問題了

引用:
重點係邊間銀行係佢債主

引用:
原帖由 A1000 於 2021-1-19 08:19 AM 發表

舊年冼師傅拍呢條片,做咗好多資料蒐集。佢分析得好好,但係好多人仍然充耳不聞。今年時又攞幾十億喇!究竟要攞到幾時哩?
冼師傅一早已經講中了
不得不佩服他的先知先覺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]