• 瀏覽: 25,037
  • 回覆: 555
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 12:41 PM 發表

好客觀...

其實自由行之前係自己限住, 變相限制左客源...

香港要維持領先優勢, 有d野門面同實質都唔慳得...
將來嘅計畫唔係將佢改做門面,係改造經營方法。

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-19 12:41 PM 發表

有客的話,2個樂園沒問題阿,想當年兩個都天天爆,所以重點是點吸客。

當年海洋公園是開山,迪迪尼是新開發+填海,本來無呢兩幅地。無地起樓是回歸後,停開山停填海,禁砍樹的結果。

學殖民政府大力做地的話,點會無地?
香港太細啦,一定要移山填海。

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 12:47 PM 發表

自己限制左自由行, 又踢喼趕客...,反而外國不停吸大陸客...

人地吸客,你趕客...,想好生意都難...
呢啲唔係壞咗腦嘅人囉 ! 我成日都講火燒西環尾,就係噉樣。燒返到自己,自食惡果。

數碼港幣啦,要幾多有幾多,印都唔洗,即批

海洋公園,蝕錢蝕到呀媽都唔認得,
依然能夠高薪厚職,堅持到底,呢種中國精神,市民真係要好好學習

高度肯定,充分評價!!掌聲鼓勵

⋯⋯

引用:
原帖由 ultane 於 2021-1-19 12:55 PM 發表

是的, 海洋公園斷了資金流, 最大原因, 係自已趕走客人同疫情, 香港已接近兩年係死都,一般旅客避之則吉。疫情冇得搞,全世界一樣,唯有捱過疫情, 重新出發, 對症下藥,仍是有價值。
但願如此 ! 希望疫情快d過去。如果上邊肯放人落嚟旅遊,即係放水落嚟。希望到時唔好再踢篋趕客。

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2021-1-19 12:59 PM 發表

我想問,點解無遊客入場呀?而家就可以賴新冠!其實反中亂港導致國內人不來香港是主要原因!班高官唔敢講真話啫!我敢講!死黃屍曱甴政棍害死香港!
如果當日很強硬處理,唔會有今日嘅結果。

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-19 01:10 PM 發表

華富邨係公認好風水,住到入去真係好彩數。

不過70年代華富個位好偏僻,交通不便,有得揀都未必入去住,講唔上高尚~
今時今日喺香港島,有一個咁好環境嘅單位,已經托賴啦 ! 隔一條街貝沙灣,你睇下幾多錢一尺。

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2021-1-19 01:13 PM 發表

貢獻? 做咗幾廿年嘢 連搭車都冇錢 呢班人 係負累
老人家唔係冇錢搭車,係政府有資助。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 02:06 PM 發表

如果當日很強硬處理,唔會有今日嘅結果。
香港高官做又36唔做又36!除鄧炳強外,我見唔到真的熱愛香港人士

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-19 01:20 PM 發表

相對的,假如覺得公屋起正豪宅隔離,公屋會升值的話,倒轉豪宅就貶值。再講假如屠房起正公屋隔離,公屋又會貶值。

能不錯配就盡量避免,先係好的規劃。
魚與熊掌,不可兼得。即係等於赤柱公屋,隔籬就係舂坎角別墅豪宅。

引用:
原帖由 樓下紅色手袋 於 2021-1-19 01:27 PM 發表
賓賓又多一個地方聚集
若果將來免費入場,呢個係必然嘅 !

引用:
原帖由 樓下紅色手袋 於 2021-1-19 01:27 PM 發表
賓賓又多一個地方聚集
免收入場費如何維皮?

引用:
原帖由 江湖灰盡頭2 於 2021-1-19 01:23 PM 發表

搞清楚 我指嘅廢老人, 係又老又窮 唔關退唔退化 事
我覺得廢青更禍害香港!你所講嘅廢老,在過往也曾為香港付出過!誰不會老?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 01:57 PM 發表
特區財赤,由以往年賺千億,倒退至年蝕千億,暴疫夾擊只是導火線,政府理財不善才是真正致命原因,大花筒好大喜功,以公帑填氹例子多不勝數,昨日新鮮熱辣海洋公園「重生方案」出爐,繼去年撥款54億元救亡,今次又涉及接近70億元的援助,不得不說,這是一個深不見底的財政黑洞!
疫暴夾擊明明係主因啦...

引用:
原帖由 Iceboss4321 於 2021-1-19 01:41 PM 發表

上年要56億,說是營運開支,今年要16.5億,說是足夠一年用.

上年都幾近無客,都用了56億?今年無預期有客?只要16.5億??點計出來?
上年要還錢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]