• 瀏覽: 25,066
  • 回覆: 555
  • 追帖: 1
養海豚雖然浪費錢,
最少都可以帶俾人歡樂,
資助10幾間暴大,
更浪費錢,
更帶俾社會動亂。
重有傷港電台,
0收視,播垃圾。
希望柒婆走咗後,
淨苦可以除三害。

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-19 07:32 AM 發表
大白象!大白象!
大白象工程有兩個定義,一個是建造成本超支和延期,二是建造後使用率不高,未如預期,因而形成浪費。前者是執行管理出了問題,後者就是整個計劃的問題了。

引用:
原帖由 danny.chai 於 2021-1-19 07:31 AM 發表
洗左俾海洋公園人,好過出糧俾班冇建設性嘅議員。起碼人人有份
洗左俾海洋公園人?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:34 AM 發表

一定有啲嘢嘅 ! 阿冼師傅舊年5月已經講咗啦 ! 香港同一時間根本唔應該存在兩個主題公園。舊年已經冇公佈盤數出嚟,攞咗50幾億,而家又攞多60幾億,資不抵債。
佢話唔應該, 我話應該...
海洋公園係要改善而唔係執左佢...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:34 AM 發表

疫情下, 全球都無遊客啦...

如果要保持旅遊業, 海洋公園就唔應該殺...
你講得啱 ! 如果仲有發展潛力,可以經營落去嘅,我哋應該要救,但係我只係部分同意。

但係我可以睇返海洋公園嘅歷史,馬會不斷注資,87年已經劈炮唔撈。只係喺盛智文幫手之下,先至可以有d起色。因為嗰陣時2003年之後,有大量嘅中國遊客來香港消費。

垃圾波仲話財政緊張wo,你睇吓緊張個屁咩繼續倒錢落海

引用:
原帖由 Bakadono 於 2021-1-19 07:36 AM 發表
Cut晒董事酬金先,跟住外判,加餵海豚環節
就算 d 懂事有三頭六臂都冇用,因為主要靠入場人數,同埋消費。冇人嚟乜都冇得搞。

引用:
原帖由 domug 於 2021-1-19 07:36 AM 發表
養海豚雖然浪費錢,
最少都可以帶俾人歡樂,
資助10幾間暴大,
更浪費錢,
更帶俾社會動亂。
重有傷港電台,
0收視,播垃圾。
希望柒婆走咗後,
淨苦可以除三害。
我都想將來年紀大啲,日日去海洋公園坐下,不過而家噉嘅經濟環境,佢再經營落去,真係好難樂觀。

嗰八間大學,教埋啲噉嘅學生,真係浪費資源。應該將八間縮為一間,咁就最好。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:34 AM 發表

一定有啲嘢嘅 ! 阿冼師傅舊年5月已經講咗啦 ! 香港同一時間根本唔應該存在兩個主題公園。舊年已經冇公佈盤數出嚟,攞咗50幾億,而家又攞多60幾億,資不抵債。
明白上年疫情要吊命。香港人養唔起本土回憶主題樂園

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-19 07:39 AM 發表

佢話唔應該, 我話應該...
海洋公園係要改善而唔係執左佢...
你有乜好建議呀 ?

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-1-19 07:42 AM 發表
垃圾波仲話財政緊張wo,你睇吓緊張個屁咩繼續倒錢落海
呢啲嘢我哋識條鉄咩? 講一套做一套觀奇洋服。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-19 07:46 AM 發表

明白上年疫情要吊命。香港人養唔起本土回憶主題樂園
香港已經有兩個主題公園,一個迪士尼同一個海洋公園。大家嘅方向唔同,如果冇遊客入場,仲搞呢個海洋公園 ? 不如將嗰塊貴重地皮賣左佢,只留返部分嘅公園開放 ! 噉就兩全其美。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:44 AM 發表

就算 d 懂事有三頭六臂都冇用,因為主要靠入場人數,同埋消費。冇人嚟乜都冇得搞。
搞到賺唔到錢仲出酬金,唔係啊嘛

普通公司無錢賺都唔出花紅喇

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:42 AM 發表

你講得啱 ! 如果仲有發展潛力,可以經營落去嘅,我哋應該要救,但係我只係部分同意。

但係我可以睇返海洋公園嘅歷史,馬會不斷注資,87年已經劈炮唔撈。只係喺盛智文幫手之下,先至可以有d起色。因為嗰陣時2003年之後,有大量嘅中國遊客來香港消費。
所以問題係自己趕客...

其實蝕d綫無咩問題, 帶動到旅遊業,多個大型景點就係多個大型景點...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:46 AM 發表

你有乜好建議呀 ?
而家人地咪提出左囉...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]