• 瀏覽: 25,032
  • 回覆: 555
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 08:59 AM 發表

有遊客消費,冇錢賺祇有蝕錢 !
依家迪士尼有遊客消費咩

執啦妖

點解唔搵倒屎貼?揾正苦笨實,真唔知咩道理

引用:
原帖由 manmangrey 於 2021-1-19 09:06 AM 發表

佢只係呵屎撞棍撞正自由行,今時今日既港人其實冇咩需要海洋公園因為以滿足唔到貪心既新一代萛啦!
新一代要坐飛機去外地食好西呃like海洋公園邊夠照呀
新一代豐富好多。

轉型啦,攪乜9遊樂場,重新定位保育同教學,直接由政府接管,打造海洋研究同生態保育館,親民價入場費,攪下學校導賞團親子團,保留吊車同登山電梯,機動遊戲唔該收皮,其他地方撥地配套發展,起樓起渡假村食街步行街酒吧街等等………

引用:
原帖由 Bakadono 於 2021-1-19 07:36 AM 發表
Cut晒董事酬金先,跟住外判,加餵海豚環節
入場費減半,起碼有人入去蝕都蝕少D, 唔可以免費 唔係一班窮撚走入去行又乜都唔消費仲死快D.

建議山頂部份變高級紅燈區+賭場

高級夜總會(天上人間形式)+會員制賭場(會籍100萬起)

坐吊車先比入!!

吸引高消費客戶!!

山下就平民區(低消費),吃喝玩樂!!!

唔係老吹,堅活化成個公園!!

收名叫海洋樂園!!

$120億............平均每位香港市民找數 $1,600...................

將來免費入場............講得真係冠冕堂皇.......................

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-1-19 09:08 AM 發表
香港人多,但財源窄,對外圍環境敏感,要攬炒好易。與人討價還價,要大家有著數;聲大大話拉倒,係用來嚇,唔能夠信。

但未來主人翁就係Simple & Naive,一心向死,拉埋全部人一齊死。試問無價值的死港,重有什麼牌講條件?

不過咁都好,過往港人無需創做新價值,什麼都轉一轉手抽水,單憑地利同國策,錢都億億聲流落嚟。宜家重新開始,重新反省。

蕭條正是年青人發圍機會,撈返起先再講條件。政府都不能再 ...
你講得好有道理,但係好多人都唔明白呢點 !  過往只會炒炒賣賣,又可以揾到錢。

引用:
原帖由 jumboleung 於 19-1-2021 07:28 發表
冼國林|EP58|末期癌症的海洋公園, 不應再浪費公帑。

https://www.youtube.com/watch?v=_8uFvkzh6mQ
呢個啊叔成個傻閪咁

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:36 AM 發表

大白象工程有兩個定義,一個是建造成本超支和延期,二是建造後使用率不高,未如預期,因而形成浪費。前者是執行管理出了問題,後者就是整個計劃的問題了。
海洋公園以前都威過,唔可以當大白象

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 07:09 AM 發表
陷入財困的海洋公園猶如香港黑洞,去年中獲港府撥款54億元救亡,但仍未足以「填氹」,繼續「攤大手板」問立法會攞錢。港府昨宣布再「泵水」約67.9億元協助公園轉型,將免費開放山下園區,並加入外判模式,期望可自負盈虧,但拒絕回應何時才毋須逐年撥款,學者揶揄不如補貼多900年,去到3000年。政府預計全新消閒區最快5年後才開始營運,有議員擔心當局要再次「泵水」;亦有學者形容公園淪無底深潭,短短大半年間已獲 ...
將海洋公園精簡化,把多餘土地賣俾地產商起豪宅,保証賺足100年。 

起公屋

政府係不會錯,所以一定要支持政府😘

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2021-1-19 09:29 AM 發表

入場費減半,起碼有人入去蝕都蝕少D, 唔可以免費 唔係一班窮撚走入去行又乜都唔消費仲死快D.
加埋遊客餵海豚環節就仲吸引啵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]