• 瀏覽: 22,380
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 01:57 PM 發表

特區財赤,由以往年賺千億,倒退至年蝕千億,暴疫夾擊只是導火線,政府理財不善才是真正致命原因,大花筒好大喜功,以公帑填氹例子多不勝數,昨日新鮮熱辣海洋公園「重生方案」出爐,繼去年撥款54億元救亡,今次又涉及接近70億元的援助,不得不說,這是一個深不見底的財政黑洞!
疫暴夾擊明明係主因啦...

熱賣及精選
引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 02:02 PM 發表

將來嘅計畫唔係將佢改做門面,係改造經營方法。
所以而家方案唔夠好, 不過行住先...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 02:04 PM 發表

呢啲唔係壞咗腦嘅人囉 ! 我成日都講火燒西環尾,就係噉樣。燒返到自己,自食惡果。
其實你睇毒果風向,香討黃絲風向, 都係想海洋公園摺...突然又唔講本土價值集體回憶...

其實未來幾年自由行都唔會回復咁快,如果咁都做得惦香港旅遊業同埋海洋公園, 其實係比黃絲一個機會令所有香港人知唔靠大陸一樣得...,靠其他國家既客一樣支撐到...

但點佢地都想佢摺?就係知到摺左海洋公園係對搞衰香港有好處,其一就係大家少左一樣集體回憶, 其二就係打擊埋香港旅遊業(香港吸引力細左, 區內少左競爭, 就自然轉去台灣)

海洋公園摺其實好合乎攬炒既目的...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 02:23 PM 發表

最慘做生意係要天時地利人和,如果是但一樣野唔夾,都好容易蝕到入肉。私營機構可以摺咗檔嘢,遣散啲員工,但係而家佢哋唔可以摺不得止,仲年年係噉樣申請撥款。
撥款咪又係比港人, 教育,福利,港台大把更加無實際用處甚至弊大於利, 咪一樣年撥...

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-1-19 02:56 PM 發表

前年有YC搞禍個halloween. 兼且政府主動救海洋公園, YC一定反對.
不過, 又咁講. 唔係反對既人都係YC.

如果海洋公園摺左, 會轉去珠海長隆玩, 順便住一晚. 條數(住+玩+車錢)計落唔會俾海洋公園多好多, 去住返晚玩下當度假都得.
前年都有去長隆halloween, 都唔俾海洋公園差.
今次的確唔係只有黃絲反對, 只係背後反中勢力文宣風向出力反對..., 反而d普通黃絲朋友覺得應該保留...

而藍絲反對好多都係向錢看..., 亦有d覺得係海洋公園養左好多黃人...

情況有d似國泰...

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-1-19 04:01 PM 發表

點解越多黃人嘅地方個政府越燒錢嘅?你睇吓乜泰再睇吓乜洋公園
因為有d公司設施對香港真係重要...

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-1-19 06:37 PM 發表

就算係呀都唔可以無底洞咁補㗎
海洋公園可以帶動旅遊業, 保都係有限錢, 只係黑暴加疫情先跌到底...

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-1-19 06:36 PM 發表

拆L佐佢起樓啦,大6大L把公園,香港要乜L公園訝,又俾人鬧養黃人拆佐佢啦
香港已經無反中白痴既事...

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-1-19 08:46 PM 發表

國泰冇得搞,佢哋 d 工會好大杈力。兼且早前買左啲期油,舐咗嘢 ! 而家又因為疫情,飛機冇得飛死曬。所以焗住要裁員。
有師兄認為今次同國泰似, 泵水入國泰同海洋公園都係養黃人...

不過政府其實係顧及香港整體, 保住D香港重要既設施同公司...

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-1-20 02:37 PM 發表

可惜得返智障人士
那怪反中的太白痴, 贏唔到佢地眼中弱智的...

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-1-20 03:00 PM 發表

冇晒白痴咪得回智障,智障仲係唔明果然智障
反中白痴果然未明自己點解贏唔到自己口中既智障, 因為佢地都係真心白痴...

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-1-20 04:21 PM 發表

港燦最鍾意成9日講咩集體回憶,咁海洋公園都算係唔小港燦既集體回憶嚟 

如政府救完今次又唔掂,港燦可以自己救自己個集體回憶架嗎

港燦唔好成日只係得把口9up,要用實際行動去救自己d集體回憶呀嗎,如真係執9咗就只能回憶啦
不利反中時, 就沒有本土價值, 就無回億價值...

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-1-21 10:55 PM 發表

智障一世唔明點解智障
所以反中白痴咪有今日既結果都唔明點解...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]