• 瀏覽: 24,266
  • 回覆: 275
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 蘇屈 於 2021-1-20 12:30 PM 發表

係對等嘅!你話人破壞就得,人話你破壞就唔得?
所以, 英方做“十五”, 完全合情合理~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-20 12:31 PM 發表

以為咁就係搶佔道德高地?其實只係自 high !

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-20 12:31 發表

阿7哥,自97年之後對香港已經冇哂權,中方對《中英聯合聲明》擁有解釋權,屬主導方,所以外國對聲明有偏差屬正常,因為外國都係著緊人權民主,中國係著重主權同國安為先,實有衝突,不過中國係主人家,正常係以中方解釋為准,英國只係旁人

引用:
原帖由 002534 於 2021-1-20 12:49 PM 發表

阿7哥,自97年之後對香港已經冇哂權,中方對《中英聯合聲明》擁有解釋權,屬主導方,所以外國對聲明有偏差屬正常,因為外國都係著緊人權民主,中國係著重主權同國安為先,實有衝突,不過中國係主人家,正常係以中方解釋為准,英國只係旁人
錯、錯、錯, “聯合聲明”係咩性質?  你搞清楚呢點先, 再表述其他!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-20 12:55 發表

錯、錯、錯, “聯合聲明”係咩性質?  你搞清楚呢點先, 再表述其他!!
協商性質,但係易手之後,中方對香港擁有絕對權力,英方係冇權力,只係份聲明只係氹英國乖乖地將香港嘔返俾中國人管,兌現99年前承諾,將租借既新界同新九龍歸還,連埋之前割讓左既香港島同舊九龍半島,雖然係兩個一齊協商既國際聲明,中國係最大話事人,但係你要搞清楚邊個先係主人家,英國當年係以歸還形成移交主權,唔係割讓,唔理最終歸還俾大陸定中華民國,外國再干預始終唔岩,冒犯緊人地

講真我自己同都同時擁有特區護照同BNO,剛剛續左冇耐,本身大陸係允許,但係始終續來旅行用,有唔同免簽國家,要我當佢係一種國籍?免了,我冇興趣,當大陸要求你2選1時,當然保住香港身份證為先

引用:
原帖由 002534 於 2021-1-20 01:24 PM 發表

協商性質,但係易手之後,中方對香港擁有絕對權力,英方係冇權力,只係份聲明只係氹英國乖乖地將香港嘔返俾中國人管,兌現99年前承諾,將租借既新界同新九龍歸還,連埋之前割讓左既香港島同舊九龍半島,雖然係兩個一齊協商既國際聲明,中國係最大話事人,但係你要搞清楚邊個先係主人家,英國當年係以歸還形成移交主權,唔係割讓,唔理最終歸還俾大陸定中華民國,外國再干預始終唔岩,冒犯緊人地

講真我自己同都同時擁有特區 ...
你呢D咪共匪思維、強盜邏輯、無合約精神囉!!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-20 12:23 PM 發表

點樣中國還中國
港澳還港澳?
而家係話BNO有問題
因為可以拎到外國國藉
點解唔係處理先雙重國藉先呢?

同埋VPN 就係用黎阻隔你D無謂人
你唔明中港澳關係可以睇憲法
再唔明國籍問題,可以睇基本法
BNO問題,你可以睇中英聯合聲明
而唔係大哥你解釋如果那樣這樣,一字一句寫得好清楚,唔好用你既角度去演繹
VPN真係得咩?又係你以為呀?哈哈哈,傻仔。
人地話你知用左VPN就真係查唔到,你就信自己漂係天堂?你果邊肺炎點呀

香港人本來政冶意識不強但已經發展到兩極化,唯有自保。

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-1-19 12:52 AM 發表
殺盡漢奸
反彈俾你

引用:
原帖由 bestwin61 於 2021-1-20 07:35 PM 發表
香港人本來政冶意識不強但已經發展到兩極化,唯有自保。
係, 社會已徹底分拆為黃、藍!!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-20 04:39 PM 發表

傻傻地 我又無犯法
都唔明你無啦啦笑乜
你係小學程度?
有冇犯法唔洗同我講,你犯左洗自然會有人揾你
你唔洗驚,你都唔係香港

反制可以比持有bno的人出境,但就英國單方面更改條款為由,凡持有這樣的護照的就不承認為合法出境,不能返港!

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-19 02:11 AM 發表

咁tvb影到咩咪影到咩有假咩~你哋又為何淨反tvb,仲有次有線新聞影到黑暴換衫即刻擰轉影風景…

ps:成廿幾黑記者擋住十零個差人拉人喎,點會唔隔開啲黑記,係嘅啲網絡懦夫唔敢上街睇,徧徧我幾次係現場仲累埋我中埋催淚彈…
算啦,d人個腦已經壞晒,無得救架喇,佢地覺得只要係外國人呵既屎都係香既,慳返啖氣好過啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]