• 瀏覽: 5,932
  • 回覆: 142
特區經濟問題在疫情,國家可以出動十萬人員即時可以解除特區問題。香港名士不能要疫情去服務本土旺師飯民

點解唔加股票印花稅?只要上調小小政府已經可以收多好多錢

引用:
原帖由 317248118 於 2021-1-18 10:19 PM 發表

你講緊咩
有兩層樓係窮人
你唔知大部分出租物業租金包括差唔多餉!

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-19 02:33 AM 發表
減你班大學教授人工得唔得
停止資助大學更好!

香港絕大部份人都只係擁有一個單位自住。擁有多過一個物業嘅都會盡量出租。而家政府已有空置稅。空置稅空置業主都唔怕,加少少差餉佢哋會怕?
羊毛出自羊身上。加差餉,必定會轉移到租戶身上。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-1-19 07:55 AM 發表
香港絕大部份人都只係擁有一個單位自住。擁有多過一個物業嘅都會盡量出租。而家政府已有空置稅。空置稅空置業主都唔怕,加少少差餉佢哋會怕?
羊毛出自羊身上。加差餉,必定會轉移到租戶身上。
香港有空置稅

引用:
原帖由 317248118 於 2021-1-18 14:39 發表
港大經管學院成立二十周年,日前發表「香港經濟政策綠皮書」,當中提及不少有關房屋政策的建議。提高差餉率取代部分印花稅港大首席副校長、經濟學

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210117/427434539183247360840265.jpeg/pV0g6TtQt0ZjWdZ2sPTest0VbHiWYEBpczRmuXM0Zrk?v=w1280r16_9
可以考慮。

引用:
原帖由 Moo~ 於 2021-1-19 08:05 AM 發表

香港有空置稅
事實上,政府早前已經推出一手「空置稅」,就空置的一手私人住宅單位徵收額外應課差餉租值的200%。程騰歡認為,目前建議將差餉徵收率由5%上調至15%,相比政府早前提出的200%有明顯分別。

其實削除班公務員同高官退休金。每年就可慳一大筆,唔好吓吓打小市民主意

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-18 02:44 PM 發表
白痴大學又要向窮人出手............!!

炒家自作孽要社會基層支援.........當香港政府個腦生係個屎忽.....!!
同意!
差餉小市民都要交,點解要加?
去補貼炒家?
炒家應該加空置稅!
炒家買賣要加增值稅!

引用:
原帖由 317248118 於 2021-1-18 02:39 PM 發表
港大經管學院成立二十周年,日前發表「香港經濟政策綠皮書」,當中提及不少有關房屋政策的建議。提高差餉率取代部分印花稅港大首席副校長、經濟學

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210117/427434539183247360840265.jpeg/pV0g6TtQt0ZjWdZ2sPTest0VbHiWYEBpczRmuXM0Zrk?v=w1280r16_9
小你老尾咩, 宜家只係影響部份買樓人士, 但加差餉到15%, 即係全港市民攞錢.....
結果都只係有錢人繼續炒樓, 小市民個個挨貴差餉地租....
痴撚線, 呢啲十九學者, 唔死冇撚用

引用:
原帖由 317248118 於 2021-1-18 02:39 PM 發表

停止資助大學, 執L左香港電台, 將幾百億投入埔幫基層人士同埋勞工市場仲好啦

年年幾百億去資助大學, 養埋呢啲19學者

持有成本可以轉落去租客度,不如大膽啲強制每人只可以有一個單位

有樓打靶米搞店囉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]