• 瀏覽: 5,947
  • 回覆: 142
引用:
原帖由 hwwong 於 2021-1-19 12:26 AM 發表
向擁有多於一個物業的業主徵收累進式差餉才是最好玩... 第二個物業增加25%, 第三個物業就50%, 第四個物業就100%, 第五個物業就200%, 第六個物業就400%... 如此類推... 再配合租金管制... 只容許每兩年加租不多於3%... 香港樓市肯定會好穩定了...
仇富冇用!自己努力增加自己資產啦!

地產商明年豆零都唔會捐畀你港大

加差餉又好 租管又好
最後轉嫁租客

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-1-18 11:20 PM 發表
加差餉, 租客受罪, 羊毛出自羊身上, 亦會加速通漲。
完全正確,除租客受害,大部分自住物業業主都會直接受影響。

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-1-18 11:40 PM 發表

高樓價有助增加政府各類收入, 防高樓價只是口號, 加恆常稅增加政府收入才是目的.
不是個個有幾個單位都是用來賺錢,恒常稅應該以分享利益為目標,例如出租所得的物業稅

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-18 11:41 PM 發表
屌你咩
人地有幾多樓關你能事

仆街又係魚旦論
唔係自己去爭多D魚旦
係要別人少少魚旦

社會愈來愈反智
曆史的經驗話俾人知當土地兼併,土豪劣紳的壓榨到達極限
活唔下去的無產階級就會起義,然後社會就要通過血腥消耗去緩衝矛盾
之前就係先兆,你點估到14年仲和平佔中,到19年已升級到咁ge層次,下次又會點?
所以政府點都要平衡,俾窮人有活路,繼續得少數人可以贏的社會,你做大地主都唔會玩得耐
我覺得引導資本唔好只集中投資係土地/樓係好事,其中的方法就係增加大地主的持貨成本

引用:
原帖由 二叔公 於 2021-1-19 09:06 AM 發表

完全正確,除租客受害,大部分自住物業業主都會直接受影響。
人地建議豁免第一個物業,即自住樓

引用:
原帖由 317248118 於 2021-1-19 11:26 AM 發表

咁我名下有三個物業,老頭老母住一間、仔女又住一間、自己又一間,咁點計呢?再打個比喻,我有一幢村屋,土地註冊處有Sub Division Registry,即係分層契單位!即係我有三個物業,我住頂樓、仔女住中層、老頭老母住地下,咁又點計呢?

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-1-19 08:17 AM 發表

事實上,政府早前已經推出一手「空置稅」,就空置的一手私人住宅單位徵收額外應課差餉租值的200%。程騰歡認為,目前建議將差餉徵收率由5%上調至15%,相比政府早前提出的200%有明顯分別。
政府跪底, 撤回左, 無推出到.

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-1-19 12:26 AM 發表
向擁有多於一個物業的業主徵收累進式差餉才是最好玩... 第二個物業增加25%, 第三個物業就50%, 第四個物業就100%, 第五個物業就200%, 第六個物業就400%... 如此類推... 再配合租金管制... 只容許每兩年加租不多於3%... 香港樓市肯定會好穩定了...
政務司張建宗有成30個物業, 肯定第一個跳出來鬼屌咁聲!

炒樓要自住樓人仕負擔,甚麼邏輯

引用:
原帖由 317248118 於 2021-1-19 11:26 AM 發表

但好多人幾個物業是自住給家人

cut在港台,每年慳幾十億

引用:
原帖由 317248118 於 2021-1-19 11:25 AM 發表

曆史的經驗話俾人知當土地兼併,土豪劣紳的壓榨到達極限
活唔下去的無產階級就會起義,然後社會就要通過血腥消耗去緩衝矛盾
之前就係先兆,你點估到14年仲和平佔中,到19年已升級到咁ge層次,下次又會點?
所以政府點都要平衡,俾窮人有活路,繼續得少數人可以贏的社會,你做大地主都唔會玩得耐
我覺得引導資本唔好只集中投資係土地/樓係好事,其中的方法就係增加大地主的持貨成本
一句講哂,地產霸權唔係永遠惡哂就得~阿爺要嘅係社會穩定
林鄭搞明日大嶼想拖住先~而家己經死死氣揾夠十年地起屋

第二物業印花稅加一倍,而第一次置業0印花稅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]