• 瀏覽: 26,679
  • 回覆: 307
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 露線圖 於 2021-1-18 01:53 PM 發表
一百幾十其實係好平常,咪大驚小怪啦
吾見棺材吾流眼涙, 每日死5,60個, 啲人先識驚, 每日新増幾多宗都好, 啲人已經無感覺, 好似關人L事. 反正中招有5千, 勉費入院, 住2星期, 當係有薪假. 玩Hospitalsation. 
香港班官識做啲嘜, 有, 叫人留係屋企, (現時有幾多公司係玩home office?? 除左公墓完)

引用:
原帖由 球麟麒 於 2021-1-18 05:52 PM 發表

佐敦開得火鍋店通常都系江湖中人
江湖中人又唔糸國家主席將軍500強老闆之類,唒氣哈哈哈哈哈。

中國武漢肺炎好醒神

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-18 02:41 PM 發表

迷信全民檢可清零, 係白痴!!
點解吾得?? 全港封城14曰, 全部港人吾可以出街, 暫停所有商業活動14日(除左指定超市和工作人員, 其間要凍結物價, 每家只可ㄧ人出外購買必需品, 每日只許出ㄧ次,) 分區做全民檢測, 再出健康碼, 無健康碼吾可以出外購買必需品, 要3日內分區做晒全港檢測和ㄧ星期內有結果, 陽性立即隔離. 停擺14日後, 再從新分區啟動經濟, (7日內只能區內活動及出入區內商場, 食肆要健康碼登記. 以便追查. 如再發現新個案, 就全區封所14日, 再做檢測, 相信個半至2個月內就可清零. 
手段要強硬, 罰則要重, 先可以做得成. 
但現今香港政苦, 喺氣!!!!!!!!

呢個特衰政府仲未醒正仆街 南亞狗、臭閪外傭根本係香港一個計時炸彈,香港地少人多再加上佢哋衛生意識極差,呢班畜生在港不斷播毒,想吾爆發都幾難

武漢廢炎性誕羣組

武漢肺炎… 害死人~!

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-1-18 02:52 PM 發表

香港人買少陣花開會死架嘛
係架會死架。吾睇紅葉執輸都會死架

逢假日幾百人一齊去行山,真係痴媽根 😷

引用:
原帖由 落漠大灰狼 於 2021-1-18 06:06 PM 發表

吾見棺材吾流眼涙, 每日死5,60個, 啲人先識驚, 每日新増幾多宗都好, 啲人已經無感覺, 好似關人L事. 反正中招有5千, 勉費入院, 住2星期, 當係有薪假. 玩Hospitalsation. 
香港班官識做啲嘜, 有, 叫人留係屋企, (現時有幾多公司係玩home office?? 除左公墓完)
在網誌叫大家防疫…………做咗嘢咖啦……班廢官。

引用:
原帖由 bensonchow 於 2021-1-18 01:51 PM 發表
梗係喇佐敦有火鍋店晚市落閘照做生意, 仲一台成6-8人又住得迫又冇口罩.
偉晴街乳張記豬鋪左右

引用:
原帖由 kobe36 於 2021-1-18 03:20 PM 發表

每逢假日各區都有成千上萬的臭閪外傭聚集,吾戴口罩圍埋,有一齊食野,有一齊賭博,有一齊吹水,有一齊食煙,但從來特衰政府無嚴正執法,由得佢地播毒
真係好多,馬鞍山烏溪沙海灘,目測好多五六個一齊。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-1-18 03:50 PM 發表

所謂「隱性患者」,即係暫時未發病的人; 理論上,社會上無病徵的人,全部都是隱性患者。七百萬人要檢測到幾時先至檢測完?頭一批已接受檢測的市民,可否返回社區?他們會否返回社區後,俾未檢測的隱形患者感染?咁之前的檢測還有意義嗎?
又係呢種錯誤嘅思維,如果以為檢測完就等如係無事嘅,呢啲就係對全民檢測嘅錯誤理解囉。
誰人對你說全民檢測就等如檢測完就表示全部清零?做全民檢測嘅目的,只係盡快找出最多的隱性患者,根本並唔係話俾你知你檢測完就等如唔會染疫。其實你明唔明白要減良疫情,最重要就係以最快的速度去抽出最多的患者,令傳播病毒嘅人數快速降低。其實這就等如一條數學公式,尚有幾多隱形患者係由被隱形患者傳染的人數,減去檢測出及病發確診的人數而來。
就好似現在嘅情況,被隱形患者傳染的人數與搵得出來的確診中數,基本上就差不多,所以疫情沒有減退但又未至於暴增。不過,這個情況已經維持了成兩個月都未有好轉,即是說明以現在的檢測方法,根本無法控制到疫情。你還要清楚嘅係,今天嘅檢測量已經和兩個月前嘅檢測量大大提升了,但亦無法壓制疫情,其實已經說明了病毒嘅傳播速率已經比兩個月前高。
全民檢測並唔係話只係做一次檢測,而係要幾輪才可以將疫情清零。如果你要一次全民檢測就可以壓制疫情,除非你可以做到完全禁足,即係所有人都只能留在住處,讓全民檢測完畢才可以解禁。但這種做法是很難辦得成,而且對市民生活影響十分大,更需要有大量嘅人力物力去支持。
但多輪的全民檢測就唔駛要咁強力嘅禁足,只需要同現在一樣有口罩令,限聚令都可以。通過多輪的全民檢測,自然就可以以最高的效率來抽出隱形患者,從而盡快減低能傳播病毒嘅人數,這才可以在短時間內清零。全民檢測更加係要越早做就越快見效,否則當社區已經嚴重爆發再做,就需要更多輪嘅全民檢測才會有效,其實現在政府將部份樓宇做強制檢測,已經行緊局部嘅全民檢測手法,只係要等有人病發才進行相關嘅強制檢測,較難將源頭不明的隱形患者搵出來。
香港人太多好似你呢種想法,所以點解香港現在都無法回復正常生活,唔好賴政府抗疫不力了,因為太多好似你呢種思想嘅人存在,再加上香港政府嘅決策沒有一個人係夠敢作敢為,想抗疫成功?等多兩年等全球疫情都退卻啦。

今日條街好多人,我估個個辦年貨

引用:
原帖由 ANDY@康 於 2021-1-18 07:26 PM 發表
今日條街好多人,我估個個辦年貨
香港全年物資充裕, 因乜事要辦年貨??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]