• 瀏覽: 474
  • 回覆: 14
巴西監管機構批准中國疫苗緊急使用 州長:科學的勝利

54歲的護士卡拉贊接種科興疫苗(路透社)

海外網1月18日電 綜合路透社、BBC報道,當地時間17日,巴西國家衛生監督局的評審委員會一致批准了由中國科興生物研發的新冠疫苗。來自聖保羅州的54歲護士莫妮卡·卡拉贊,成為首位接種科興疫苗的巴西人。

報道稱,科興生物在巴西當地一直與布坦坦研究所合作疫苗事宜。監督此項工作的聖保羅州州長多利亞表示,巴西國家衛生監督局的決定是“科學的勝利,生命的勝利,巴西的勝利”。巴西衛生部長帕祖洛稱,政府將在當地時間18日開始向各州運送疫苗,巴西最終每天可為100萬人接種。

你們巴西總統博索納羅前幾天可是說要買印度疫苗的哦。
膽子大的可以接種 !

科興疫苗能在巴西使用,是地方政府領導人與總統鬥爭得來的,是州長的勝利。

新聞來源連結:
https://news.sina.com.cn/c/2021-01-18/doc-ikftssan7666043.shtml

歐美主流媒體對中國疫苗黑出天際了都..
但是
卵用沒有

倒是美國疫苗死亡頻發
遮不住了

口講唔用,身體最誠實
巴西佬喺全世界面前唱衰科興,原來自己實行搶住先,故意貶低跟住同人話:唔好同我爭啊!

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2021-1-18 02:05 PM 發表
口講唔用,身體最誠實
巴西佬喺全世界面前唱衰科興,原來自己實行搶住先,故意貶低跟住同人話:唔好同我爭啊!
有個想討好川普的
白癡總統

川普確定下台
巴西的 5G 與 疫苗 立馬轉向了

極端劣質民主
就是反智反科學 

希望巴西可以成功控制疫情啦

巴西提出既所謂50%係將超輕症狀都計埋,但根本唔知係咪普通傷風
如果以同樣標準,輝瑞就只有19%保護率

引用:
原帖由 英犬喪鐘起 於 2021-1-18 01:50 PM 發表
歐美主流媒體對中國疫苗黑出天際了都..
但是
卵用沒有

倒是美國疫苗死亡頻發
遮不住了
就算輝瑞會死人,美歐都冇辦法啦,因為疫情已經非常嚴重,計埋條數都係利大於弊,可以話係無奈之舉。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-1-18 08:06 PM 發表
希望巴西可以成功控制疫情啦
有個反智總統
學川普  佛係不抗疫

真是白癡啊

唉,巴西只有一條美國L腫桶做攔路9,阻撓中國疫苗接苖,勢孤力薄,所以大家才可以科學為本接種科興疫苗

但香港就起碼超過3千隻黑醫護攔路9,佢地政治行先,阻銀住晒,所以接種科興遙遙無期,慘

巴西州長就有料到,所以打敗個美9總統,巴西可接種科興疫苗

但香港隻特區區長就冇料到,樣樣缷膊,怕孭鑊,所以輝瑞鑊到咁甘,都要香港人接種!無銀用!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-18 08:44 PM 發表
唉,巴西只有一條美國L腫桶做攔路9,阻撓中國疫苗接苖,勢孤力薄,所以大家才可以科學為本接種科興疫苗

但香港就起碼超過3千隻黑醫護攔路9,佢地政治行先,阻銀住晒,所以接種科興遙遙無期,慘
香港一些專家學者也因為反中
而反智

人家巴西公布的數據是:“結果顯示,中國科興生物(Sinovac)研發的滅活新冠疫苗對重症的保護效力為100%,對需要醫療救治的輕症保護效力為78%,整體有效率為50.4%。”

為什么反華媒體僅僅盯着50.4%這個數據?“對重症的保護率100%”,意味着該疫苗可極大幅度降低患重症的幾率;“對需要醫學救治的輕症人群保護率77.96%”,意思是根據臨床症狀輕重分級,染上有一定症狀並需要就醫的新冠肺炎幾率在注射該疫苗后可下降近78%,或者說,該疫苗可以減少78%的新冠病人就醫。而“總體保護效力50.4%”,意思是算上無需任何治療的輕症病例,該疫苗可使感染新冠肺炎的風險下降超過50%。

再打個比方:網遊里一件裝備,能讓你50%閃避,78%(抵抗+閃避),100%防止被暴擊斬殺,算不算神裝?

引用:
原帖由 英犬喪鐘起 於 2021-1-18 01:29 PM 發表
巴西監管機構批准中國疫苗緊急使用 州長:科學的勝利

http://n.sinaimg.cn/spider2021118/413/w714h499/20210118/b671-khstaxt1007294.png

54歲的護士卡拉贊接種科興疫苗(路透社)

海外網1月18日電 綜合路透社、BBC報道,當地時間17日,巴西國家衛生監督局的評審委員會一致批准了由中國科興生物研發的新冠疫苗。來自聖 ...
呢啲就係政治影響民生囉,因為美國反中,巴西總統又一齊反中,搞到自己都中招都唔識醒。
州長就唔同,唔理得你咁多,為咗自己市民嘅利益,點會肯俾個總統亂咁校飛呀。
人地州長都識得中國疫苗可靠,所以當然要揀中國疫啦,你估好似某啲腦殘咁,明明睇得到美國輝瑞係美國為咗政治原因而急急批準使用,佢地又當佢好安全。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-1-22 12:02 AM 發表

呢啲就係政治影響民生囉,因為美國反中,巴西總統又一齊反中,搞到自己都中招都唔識醒。
州長就唔同,唔理得你咁多,為咗自己市民嘅利益,點會肯俾個總統亂咁校飛呀。
人地州長都識得中國疫苗可靠,所以當然要揀中國疫啦,你估好似某啲腦殘咁,明明睇得到美國輝瑞係美國為咗政治原因而急急批準使用,佢地又當佢好安全。
對哦
川普下台
巴西的 華為5G 與疫苗久立馬轉向了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]