• 瀏覽: 13,526
  • 回覆: 140
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 skirt333 於 2021-1-18 03:28 PM 發表
判詞中提及,懲教署指現時有3個可行的政策選擇:(一)男囚犯頭髮長度規定於短髮至中短髮,女囚犯頭髮長度規定於下巴長度的短髮至腋下長度的中長髮;(二)所有囚犯頭髮長度規定於中短髮;(三)男女囚犯頭髮長度維持進入院所時的髮型,除非有醫療需要去剪短髮。

梗係揀(二)啦, 方便快捷
光頭最好,唔使用洗髮乳

CLS

冇所謂架甘女囚犯咪一樣剪短甘咪冇歧視囉。

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-1-18 03:55 PM 發表

根本就痴九線 ! 要坐監的囚犯就係唔守法律犯咗法 ! 除咗剝削佢自由作為懲罰仲有要佢重視和訓練紀律 ! 剪短頭髮就係紀律之一 ! 仲講乜九人權 ?! 而家係坐監接受改造人格呀 !
其實駛乜規管頭髮長短🤷🏼‍♂️試諗吓如果佢哋喺入面開拖,頭髮長嘅自然俾人扯頭髮,蝕晒章佢自然會乖乖地剪短佢🤷🏼‍♂️如果冇開拖,咁即係代表佢地好乖,亦代表頭髮長短與紀律無關🤷🏼‍♂️

剃光!連眉毛都剃光!等係人都知邊個係暴徒!

攬炒成功一例~

男女同剪

CLS+堅離地....

女犯一齊剪短就夠哂公平

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-1-18 03:00 PM 發表
男女一齊都要唔著衫啦..
👍冇錯,點解冇冷氣啲街市夏天豬肉佬可以唔著上衫,賣豆腐阿嬸唔得?點解淺水灣外藉男士可以唔著上衫曬太陽,外藉女士唔得?

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-1-18 05:27 PM 發表

其實駛乜規管頭髮長短🤷🏼‍♂️試諗吓如果佢哋喺入面開拖,頭髮長嘅自然俾人扯頭髮,蝕晒章佢自然會乖乖地剪短佢🤷🏼‍♂️如果冇開拖,咁即係代表佢地好乖,亦代表頭髮長短與紀律無關🤷🏼‍♂️
講真如果啲犯係冇紀律成日開拖嘅,你剃到佢毛都冇條都係會打㗎喎🤷🏼‍♂️紀律唔會因為冇毛而好咗加嘛🤷🏼‍♂️

係監獄呢D九反之地,如果有朝一日我咁不幸要入去踎的話,我一定剃光頭,至少打係交上黎,少一樣野被人拿住,所以律政司真係唔好上訴,最緊要係判佢入去坐多獲,打場交,長毛變甩毛

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-1-18 05:37 PM 發表

👍冇錯,點解冇冷氣啲街市夏天豬肉佬可以唔著上衫,賣豆腐阿嬸唔得?點解淺水灣外藉男士可以唔著上衫曬太陽,外藉女士唔得?
咁你可以去入稟法院要求司法覆核吖🤷🏼‍♂️

下次入去坐,可以唔洗剪頭髮,長毛好野!

引用:
原帖由 大滾友 於 2021-1-18 05:38 PM 發表
係監獄呢D九反之地,如果有朝一日我咁不幸要入去踎的話,我一定剃光頭,至少打係交上黎,少一樣野被人拿住,所以律政司真係唔好上訴,最緊要係判佢入去坐多獲,打場交,長毛變甩毛
師兄你就明白事理嘞🤷🏼‍♂️就係咁之嘛🤷🏼‍♂️

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]