• 瀏覽: 4,025
  • 回覆: 44
社交平台WhatsApp宣布更新私隱條款,要求用戶同意服務提供者可將該用戶的資料交給Facebook(Fb)。消息一出,很多用戶不滿,聲言退出,不讓WhatsApp取得大量個人私隱。

我上網略為追查,發覺Signal其中一個重要資金來源是OTF。我曾說過,OTF表面上是為支持自由傳播訊息的非政府組織,實際上由美國國會撥款的USAGM資助。OTF自己承認在香港反修例事件中撥款200萬美元為黑暴建立通訊系統如果使用Signal,所有個人資料和內容都可能會直接傳送給美國政府某些情報部門;反之,Fb雖然惹人反感,但個人資料及私隱只是記錄在Fb的伺服器上,傳送給美國政府情報部門會比較轉折。

用左Signal 既正常人, 大家要小心啦. 最好盡快停左佢或至小唔好講得罪黑暴既野.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20210118/bkn-20210118000455971-0118_00832_001.html

如果使用Signal,所有個人資料和內容都可能會直接傳送給美國政府某些情報部門

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-1-18 11:57 發表
 如果使用Signal,所有個人資料和內容都可能會直接傳送給美國政府某些情報部門
轉左去既人. 小心D 啦.

通訊軟件點會有私隱性,用免費APPS就預左被出賣....

有心搞你,就算你只打電話都可以截到你內容,對你冇興趣,你裸跑都冇人想睇

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-1-18 12:12 發表
通訊軟件點會有私隱性,用免費APPS就預左被出賣....
不過今次係由資助黑暴既公司寫的APP. 我怕唔係出賣你咁簡單喎.

用signal嘅正常人反而唔正常

黃人要轉咪由佢...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-18 12:23 發表
黃人要轉咪由佢...
你可能唔知, 佢地日日係Group 吹人轉.
但好多正常人未知Signal 同OTF 有關, 而OTF 就係資助黑暴的機構.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-18 12:18 PM 發表

不過今次係由資助黑暴既公司寫的APP. 我怕唔係出賣你咁簡單喎.
自己無用Signal,仍無做犯法事,多謝提點

在社交平台作極端政治表態言論已是愚蠢行為,係都來香討啦。

其實冇所謂,正常人都唔會用通訊軟件講政治,尤其是,正常人都唔鍾意講政治。
用Signal,主要係要教訓一下Facebook同WhatsApp,等佢哋唔好以為自己係大佬。
基本上,三個軟件我都有用, WhatsApp、Signal、WeChat。。

免費apps嘅收入就係收集及賣用戶資料。
免費午餐,想都唔好想。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-18 12:25 PM 發表

你可能唔知, 佢地日日係Group 吹人轉.
但好多正常人未知Signal 同OTF 有關, 而OTF 就係資助黑暴的機構.
好正常, 黃人特質之一就係鍾意四圍傳播d未經證實嘅資訊, 然後一窩蜂盲從所謂嘅”潮流”, 再抹黑d唔盲從嘅正常人

班黃絲收皮啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]