• 瀏覽: 27,022
  • 回覆: 482
  • 追帖: 1
+155
【明報專訊】2019年本港爆發反修例運動,社會撕裂至今難修補。中大賽馬會公共衛生及基層醫療學院助理教授黎可欣早前於電台節目引述其研究結果,顯示近九成高中生表示不信任政府,她近日接受本報訪問,稱對上述結果不感意外,「基本上關係已經爛掉」,指青少年被邊緣化及視為「要解決的問題」,倡盡快設立平台讓青少年合作參與社區項目,「不要每次都由政府解決問題,畀番個權市民,大家一齊諗」。

未出黎做野就要話晒事?對社會未有貢獻就響度話要指揮社會??

之前俾左成個理大,中大佢地話事啦,結果咪搞到要社會幫佢地埋單.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210118/s00002/1610906683925/九成高中生不信政府-學者-關係已爛-指年輕人被視為「要解決的問題」-倡設平台共建社區

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-18 08:04 AM 發表
【明報專訊】2019年本港爆發反修例運動,社會撕裂至今難修補。中大賽馬會公共衛生及基層醫療學院助理教授黎可欣早前於電台節目引述其研究結果,顯示近九成高中生表示不信任政府,她近日接受本報訪問,稱對上述結果不感意外,「基本上關係已經爛掉」,指青少年被邊緣化及視為「要解決的問題」,倡盡快設立平台讓青少年合作參與社區項目,「不要每次都由政府解決問題,畀番個權市民,大家一齊諗」。

未出黎做野就要話晒事 ...
十八歲以下一人派五萬好唔好?

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-1-18 08:07 AM 發表

應該係18歲以下一人派三間公屋加每個月派十萬就真.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-18 08:10 AM 發表

應該係18歲以下一人派三間公屋加每個月派十萬就真.....
將班撚樣全部驅逐出香港啦!俾佢哋感受下咩叫暴政

九成僱主不相信現時學生, 咁又點解釋??

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-18 08:04 AM 發表

都痴線既,俾個權市民諗?今時今日既屎聞,咪話政府應該回應民間五大訴求囉,依家香港班所謂屎聞,好多都上晒腦,問嚟都廢

個社會放棄咗呢兜垃圾啦
仲喺度咁大支野扮大袋
大個仔畢業後流亡去英國送外賣啦

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-18 08:27 AM 發表
個社會放棄咗呢兜垃圾啦
仲喺度咁大支野扮大袋
大個仔畢業後流亡去英國送外賣啦
咪係...政府應該俾佢地一人一張單程要去英美澳加,等佢地試下外國"人拳"滋味.....

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-1-18 08:07 AM 發表

緊係話好啦!今年我公司每個員工都出多3個月糧,個個人都話公司是我家,如果沒有他,全家都餓呱

唔明嗰啲每日都飲用由香港政府水務署提供食水嘅人有乜資格話唔信任政府。

識睇一定要睇邊間機構做研究,又係中大???咁唔使睇啦!!!

個社會放棄咗呢 d 垃圾啦 !

呢啲十九民調都哂鳩氣 ,無論乜嘢結果都係昂久舞若衣!無關藍黃!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 18-1-2021 08:04 發表

明報黑記訪問左幾多隻港獨狗自己友?

要解決問題,就是要解決有問題的人

警察開槍是唯一解決方法,九成全部打靶

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]