• 瀏覽: 4,203
  • 回覆: 85
+2
《港區國安法》重擊示威運動,亦改寫了香港政治版圖,近日政圈有傳,中央有意在短期內整頓本港政治架構,包括從特首選委會組成入手,取消區議會所

一於玩大佢,一了百了。
特首協商産生

《港區國安法》重擊示威運動,亦改寫了香港政治版圖,近日政圈有傳,中央有意在短期內整頓本港政治架構,包括從特首選委會組成入手,取消區議會所佔的117席選委,另改革立法會功能界別等,以削弱民主派在明年3月特首選舉的籌碼。

曾任《基本法》諮詢委員會秘書長的全國政協副主席、前特首梁振英表示,《中英聯合聲明》及《基本法》均清楚列明,香港特區行政長官可通過選舉或協商產生,並由中央政府任命,「若明天宣布特首改由協商產生,英國人不能說我們違反《中英聯合聲明》,亦不需修改《基本法》及人大釋法」。

梁振英稱只是舉例,不評論日後是否需要修改特首選舉方式,又強調香港民主非「主權性民主」,「並非自己750萬人自己圍內的事」,形容這是紅線。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/575388/01專訪-梁振英-特首可協商產生-依足基本法-英國也毋容異議

贊成, 老美見再冇可能再日日鑽空子奪權嘅話 ,會收曬班走狗水喉。

我一早話咗,香港之亂全因為選舉,冇選舉就冇所謂自稱民主派,香港冇民主派必定平靜哂,我曾經建議特首選委會,全部由本港人大政協組成,睇嚟中央走緊呢條路。

不可以再用港英餘孽做特首

咪係囉,國家做事,使能啲外人說3道4咩,今時今日689講野聽完笑吓可以算架啦,呀耶都唔當條仆街係自己人啦

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-1-18 08:53 AM 發表
咪係囉,國家做事,使能啲外人說3道4咩,今時今日689講野聽完笑吓可以算架啦,呀耶都唔當條仆街係自己人啦
今時今日黃絲動彈不得,只可以用隻手chok下自己當反共成功

老美朝中無人自然散水去第二度

其實全部(立法會)取消未L選!

改全部委任,但全部冇人工,冇議員助理開支!!

不要再浪費資源搞選舉,議員全部冇人工!!

特首直接中央委任!!

未L再養班垃圾(民X聯,民主x,本土....)最好!!👍👍😎😎

老鷹臨走先話推行咩民主選擇,又係殖民地留下地雷之一

贊成

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-1-18 08:53 AM 發表
政協副主席係國家領導人級別,外人?

引用:
原帖由 carters 於 2021-1-18 05:11 PM 發表

政協副主席係國家領導人級別,外人?
咪係囉,係咁親既話,當年都唔使俾大大DQ啦

引用:
國家做事, 你不反對就得喇

其實收返晒管治權, 整治完先再回復一國兩制,一樣可行...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]