• 瀏覽: 29,174
  • 回覆: 325
+8
近日網上流傳影片,顯示一名婦人疑被揭發使用長者八達通後,與港鐵職員爆發爭執。有指涉事婦人是早前...

有指涉事婦人是早前因「食祭品」引發熱議、39歲的中大政治及行政學系助理教授李薇。李薇回覆《立場》時,拒正面回應是否當事人,反斥傳媒「八卦」。她又批評政府沒有機制讓不符合「2 元優惠」的低收入人士受惠。警方則證實,一名 39 歲李姓女子昨日(16日)因使用特惠八達通,違反港鐵附例而票控。
根據 FB 專頁「公務員secrets」昨晚(16 日)上傳的片段,一名身穿白藍色棒球外套、攜有螢光橙色環保袋及白色膠袋的中年婦人,在深水埗站近閘口位置,疑不當使用長者八達通與港鐵職員爭執。
操不流利廣東話的涉事婦人情緒激動,高呼「我用錯八達通,你點解要咁樣」,又不時尖叫。5 名配備攝錄機的港鐵職員包圍婦人,其中一名女職員抓著婦人的手,阻止她離開現場。女職員又表示「睇曬架啦個 CAM 、錄曬架喇,唔使驚」,另一名職員則安撫婦人「用錯車飛好少事啫」。
稱馬嶽違反國安法 婦人質問警「點解唔搵馬嶽?」
影片中,該名女子自稱是「中文大學老師」,批評港鐵「係唔比人買 pass , 人哋窮人都冇辦法」、「唔知物價,資本家嘅走狗!」。她多次試圖掙扎離開現場,及後軍裝警員到場,要求婦人冷靜,惟婦人情緒依然激動,並將手上的灰色外套用力掉在地上,並向警員表示「搞事你哋搵我同事,唔係搵我!你點解唔搵馬嶽?點解唔搵李家翹?他們違犯國安法!」、「我用錯八達通,你濫捕!」。
網上流傳指,涉事婦人為早前因「食祭品」引發熱議的中大政治及行政學系助理教授李薇。去年 9 月李薇在系內facebook群組透露,將多款路祭食物帶回家食用,事件一度引起爭議。
月薪逾7萬 斥車費優惠未顧及「低收入人士」
記者就事件致電中大政政助理教授李薇。李薇拒絕正面回應是否當事人,僅表示「唔想回應呢方面」、「短片自己都冇睇過,隨便你地點樣講」,又批評傳媒「八卦,咁關注做咩」,要求關注自己在學術、政治等發布的議題。
李薇及後再以電郵回覆,批評「2 元車費優惠」沒有機制讓不符合年齡資格的「低收入人士」受惠,但未有正面回應有否被罰款等。
警方指39歲李姓女子違反港鐵附例
《立場》就事件已向警方及港鐵查詢。警方回覆指,昨日(16日)下午約 4 時 25 分接獲港鐵職員報案,指一名女子於深水埗港鐵站懷疑使用特惠八達通卡入閘,職員向該名女子查票時,對方並不合作。警員接報到場,該名 39 歲姓李女子經勸喻後,向港鐵職員出示身分證明文件以作票控用途,案件列作「違反《香港鐵路附例》」,交由港鐵跟進。 
去年 9 月,李薇被指在系內 FB 群組批評街邊祭品為浪費食物,更指自己曾取走豆卜、橙等祭品煮食,引起社會嘩然。李亦曾批評學生反對國安法是「浪費青春,縮短壽命」。
。。。。。。。。。。
7萬一個月真係好低收入,返大陸賺人仔啦!
執屎食都冇人話妳!

新聞來源連結:

https://www.thestandnews.com/soc ... 八達通斷正-怒轟港鐵職員-資本家走狗/

幾蚊都呃, 正一仆街.

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-17 08:44 PM 發表
近日網上流傳影片,顯示一名婦人疑被揭發使用長者八達通後,與港鐵職員爆發爭執。有指涉事婦人是早前...

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/20210117-26_A4xbG_1200x630cropcenter.png

有指涉事婦人是早前因「食祭品」引發熱議、39歲的中大政治及行政學系助理教授李薇。李薇回覆《立場》時,拒正面回應是否 ...
幅相完全兩個人黎,毒狗又呃傻仔!

咁小事都要大勢炒作香港真係冇新聞啦?今日幾個電視台都係度講個女人偷貓,香港真的冇大事發生?

正一仆街

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-1-17 08:47 PM 發表
幾蚊都呃, 正一仆街.
朴街至呃幾蚊

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-17 08:55 PM 發表
咁小事都要大勢炒作香港真係冇新聞啦?今日幾個電視台都係度講個女人偷貓,香港真的冇大事發生?
立場主要係話“操不流利粵語”,所以有得打飛機

好明白呢個人好有問題。
另外,又係中大!無個正常!

同啲好朋友搶食,報應到

暴大有咩做唔出?

月薪逾7萬都話呃,咁少過呢數應該點

引用:
原帖由 Jackishere 於 2021-1-17 09:02 PM 發表
好明白呢個人好有問題。
另外,又係中大!無個正常!
中大全校學牲係由咩人教出黎? 咪就係中大教畜lor.
上樑不正下樑歪

放心!
呃車資,同偷野丶打人無麥分別,校長係唔會當一回事!

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-17 08:44 PM 發表

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/20210117-26_A4xbG_1200x630cropcenter.png

有指涉事婦人是早前因「食祭品」引發熱議、39歲的中大政治及行政學系助理教授李薇。李薇回覆《立場》時,拒正面回應是否 ...
條臭西搵幾錢人工

引用:

開頭話只係用錯八達通, 假設八達通係佢屋企人,佢拿錯了來用,俾佢講得通,但隨後又係話政府無俾低收入人士2蚊優惠,其實咁講已經好明顯係刻意啦!

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]