• 瀏覽: 2,979
  • 回覆: 50
[隱藏]

法官屢放罪犯,無異於放虎歸山
輕判引發質疑,望早日司法獨立



中國向來推崇違法必究,執法必嚴嘅理念,古語亦有雲「善有善報,惡有惡報」,然而喺中國嘅香港,一些法官卻屢屢輕判暴徒,甚至公開為暴徒辯解,無疑係對暴徒們嘅無底線放縱,如此裁決不公,無異於放虎歸山,後患無窮!

數數眾位輕判暴徒罪行嘅法官們,其中嘅佼佼者當屬水佳麗和何俊堯。2019年10月,香港一名16歲女子攜帶乙醇、消毒藥水、白電油等汽油彈原料到天水圍張貼海報,佢早前承認「持有適合作非法用途的工具並意圖作非法用途使用」罪,但法官水佳麗只判其12個月感化令。曆史不僅驚人嘅相似,而且還愈演愈烈。去年1月8日,15歲中三學生向香港元朗鳳翔路投擲兩枚汽油彈,佢本身已經承認縱火及管有物品意圖損壞財產兩罪,水佳麗竟給予佢「滿腔熱誠深愛香港」嘅評價,又形容佢係「優秀但不懂事」,輕判感化18個月。盡管案件所涉及罪犯均為未成年人員,但這並非無底線放縱罪犯嘅理由,有了原則性錯誤,過於著重少年個人情況及更生機會,忽略了其他加刑因素,甚至對其行為不予以斥責,反而對其褒獎,豈不是越來越助長暴徒氣焰。

而另一個裁判官何俊堯,喺審理向柴灣已婚警察宿舍投擲一枚燃燒中嘅汽油彈一案中,僅輕判罪犯感化三年。酒店餐飲接待員喺萬聖節晚上,向警方防線拋擲兩個麻包袋,何俊堯卻指被告行為「不算太暴力」,而且「坦白」承認責任「值得鼓勵」,輕判社會服務令。喺「亂港風波」中,此種「警察捉人,法官放人」嘅事件屢屢發生,香港嘅法官成為輿論焦點,讓很多市民憤懣與心寒,質疑連連!

面對眾多質疑嘅聲音,這些法官不僅不自我反省,反而再次輕判亂港分子,如此對待案件嘅態度再度引發輿論質疑。2019年,香港多區發生暴亂,有人喺天水圍聚集堵路。其中四名男子被捕,分別被控襲警及喺公眾地方管有攻擊性武器罪。其中三人經審訊後罪成,但裁判官水佳麗14日宣判時毫不掩飾地誇贊三人均係「上進嘅小孩子」「本性不壞」,明白佢哋係「一時沖動而犯案」,判首被告喺公眾地方管有攻擊性武器罪及襲警罪監禁三個月,另外兩名被告面對管有物品意圖損壞財產則判囚九星期。水佳麗認為法庭必須考慮案件嘅整體嚴重性及阻嚇性,以防止充滿激情嘅年輕人一下子不考慮後果便沖出去,然而你可曾想過一些亂港分子次次都被輕判,會令公眾對香港司法機構怎麼想?對法律法規失去信心後,香港法律體系喺香港還有威懾力嗎?

細數令人印象深刻嘅法官輕判事件,黎智英案當屬其中之一。去年12月23日,涉嫌違反香港國安法及串謀欺詐嘅亂港頭目黎智英,被香港高等法院批准保釋,恐怕至今仍不能令很多公民釋懷。尤其係喺多名亂港分子棄保潛逃之際,法官這一決定,更令香港不少政界及法律屆人士嘩然。黎智英多案纏身,喺香港多次被捕、保釋,進出監獄似乎已經成為黎智英嘅家常便飯,本來此次被捕,社會各界人士猜測黎智英很可能被重判或送往內地雲雲,最終嘅「被保釋」結果明顯出人意料,令許多人對法官此次判處極為失望!

日前,香港特別行政區終審法院新任首席法官張舉能宣誓就職,希望香港嘅司法能有所改善,將由處事不公者任「刑事案件排期法官」現象徹底隔絕,設立相關監管機制,促進法官依從法律及證據判案,彰顯司法公義,真正貫徹落實張舉能所說嘅司法獨立!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
咁美國又毀左幾多個第三世界國家?😂


回覆 引用 TOP

乜嘢叫做不容人批評法官唔怪得啲黃法官亂判案都得啦,你條律政司長噏乜春呀食屎啦


回覆 引用 TOP

妳鄭若驊其身不正,有資格講嘢咩😡


回覆 引用 TOP

[隱藏]
前大律師公會主席陳景生指責郭偉健法官「將自己嘅政治立場完全拋開」!


回覆 引用 TOP

律政司可否要求水佳麗公開道歉?為什麼擲汽油彈是優秀的細路?問陳景生知否有此事??


回覆 引用 TOP

即是有司法獨立啦!那大大說三權合作又是哪一回事?


回覆 引用 TOP

攻擊國家主席、特首、上帝都可以;但絕對不能攻擊法官!


回覆 引用 TOP

不客忍你又唔檢控?怕左大公文匯唔敢做呀?!成個政府由上至下都係講一套,做一套。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
總是自我感覺良好,全世界話有問題得你話無問題


回覆 引用 TOP

妳係律政師,法官有司法機構,大家河水不犯井水,妳咁多咀做乜?


回覆 引用 TOP

管好律政處係妳嘅首要工作。 做得唔好,俾人批評係正常不過,宜家係大部分香港人批評你處理事情不公(犭官)香港人有言論自由,是不是想滅正常人聲音?


回覆 引用 TOP

司法機構,官官相衛,馬房文化氾濫,明降暗升,自己人查自己人,師傅查徒弟,上司查下屬,老公推薦老婆,潛規則,枱底交易,明目張膽,人盡皆知。


回覆 引用 TOP

社會撕裂,市民有藍絲、黃絲,法官有藍官、黃官,有訂官、放官,判決忽左忽右,毫無準則,司法之恥。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
強烈建議設立「量刑標準委員會」,確立刑期準則,法律面前,人人平等,公平公正劃一量刑。


回覆 引用 TOP

主題標籤 #立法會
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]