• 瀏覽: 1,736
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
https://www.youtube.com/watch?v=KqMIZXawJRg

資本劫持政治不斷自肥,富者愈富、貧者愈貧

特朗普號稱將工作帶回美國,回到失業工人的光輝時代

跨國企業回到美國等於自斷雙臂,自然不願意

結果無論民煮、共禾執政,轉移內部矛盾都係唯一出路

美帝繼續打壓中國係必然

美國分裂,世界和平!

遲早會爆發革命,重新洗牌。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-19 12:16 AM 發表
遲早會爆發革命,重新洗牌。
我相信美軍強大無人能及,最少美國國內民用鎗械差幾皮
除非川皇軍已經滲透美軍內部,令美軍左手打右手互相掟核彈,否則推翻不了資本階級專政

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-19 11:35 PM 發表

我相信美軍強大無人能及,最少美國國內民用鎗械差幾皮
美軍是對外,對內是國民警衛軍,到時又分2派,一邊支持特朗譜,另一邊反對佢,打第二次南北戰爭。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-19 10:57 PM 發表

驕傲男孩都不外如是啫,嘴炮男孩
多數是退役軍人

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-19 11:38 PM 發表

美軍是對外,對內是國民警衛軍,到時又分2派,一邊支持特朗譜,另一邊反對佢,打第二次南北戰爭。
對內對外都係和平時期9up,真係打到埋身就唔顧得咁多

種族問題一向係美國主要社會問題之一。以前歷屆總統都會去溝淡呢個問題。川普就相反,鼓勵大白人主義、鼓勵種族主義,令到國內種族問題日益嚴重,同時都影響到新移民政策。呢種大趨勢會否對美國嘅生產力造成影響,就不得而知。
對抗中國產品在短期內可能會奏效,減少對中國製造嘅依賴,以及增加國內嘅就業。但長遠而言會否造成生產力嘅分佈不均,就不得而知。美國一向都可以保持較高嘅生產力,唔會好似歐洲咁多懶人。但現在社會改變行走方向,是禍是福仍是未知之數。

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-17 17:10 發表
https://www.youtube.com/watch?v=KqMIZXawJRg

資本劫持政治不斷自肥,富者愈富、貧者愈貧

特朗普號稱將工作帶回美國,回到失業工人的光輝時代

跨國企業回到美國等於自斷雙臂,自然不願意

結果無論民煮、共禾執政,轉移內部矛盾都係唯一出路

美帝繼續打壓中國係必然
好文!謝謝分享!

精彩!我上了一課!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]