• 瀏覽: 4,078
  • 回覆: 72
長者2元乘車優惠門檻預計由明年首季起,擴展至60至64歲持個人八達通的人士。勞工及福利局局長羅致光今日接受電視節目訪問時明言,隨著通脹及公共

為了減輕政府負擔,不要說 3 元,如果加到 4 元都合理。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1477675/即時-港聞-2元長者乘車優惠或變3元-羅致光-考慮通脹減輕公共財政負擔

6撚,全部轉用個人登記八達通包保開支大減。

一定又有人反對!但個人認為可以接受。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-1-17 03:16 PM 發表
首批 60 歲已可用的優惠八達通,已經是用實名登記。

限時間先重要
朝11 晚5之間可用

其他時間係阻住人翻工翻學
搭幾個站就落車

同埋好多中年人扮65 用綠色八達通扮傻
改成個人八達通先得

唔改無優惠

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-17 03:17 PM 發表

首批 60 歲已可用的優惠八達通,已經是用實名登記。
我講而家65以上嗰批,幾倍老人人口嘅卡,啲卡去晒邊?仲記唔記得不良司機點呃政府?

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-1-17 03:21 PM 發表

我講而家65以上嗰批,幾倍老人人口嘅卡,啲卡去晒邊?仲記唔記得不良司機點呃政府?
記得,半夜用 19 張卡一齊拍,因同綠 VAN 公司拆帳,所以司機代了 2 蚊之後的差額的一定比例。

3蚊都好

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-1-17 03:16 PM 發表
其實將八達通加入ID card,直接嘟ID Card咪重好

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-1-17 03:25 PM 發表

記得,半夜用 19 張卡一齊拍,因同綠 VAN 公司拆帳,所以司機代了 2 蚊之後的差額的一定比例。
其實轉用個人八達通有幾難,羅致光正廢官。

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-1-17 03:27 PM 發表

其實將八達通加入ID card,直接嘟ID Card咪重好
如果利得通真係好辦法,市民乜都唔使搞,夠年齡即刻有福利,連登記都唔使。
好,羅致光個位你做。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-1-17 03:17 PM 發表
好多人用道德來騎劫制度被濫用的問題

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-1-17 03:21 PM 發表
限時間先重要
朝11 晚5之間可用

其他時間係阻住人翻工翻學
搭幾個站就落車

同埋好多中年人扮65 用綠色八達通扮傻
改成個人八達通先得

唔改無優惠
簡單來說兩味時間半價

都好好了

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-1-17 03:17 PM 發表
應該先改善八達通實名際,稍後評估效果再決定是否需要提升最低消費金額至3或4元。

主題標籤 #羅致光
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]