• 瀏覽: 36,789
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+17
決意移民 其實許多人深知香港今非昔比

陳先生決心為下一代移民,心裏還是捨不得這個成長的地方,訪問最後吐出一句「有邊個會想走」。他無奈:「如果無BNO Visa方法,或者無其他國家支持香港人移居第二度,其實好多人深知呢到已經唔係以前嘅香港,十個香港人有八個想走,只係有無能力,或者有無其他考慮,可能有父母要供養而走唔到。」在港的家人支持他為兒子移民,更郵寄日本零食予他們。

移民顧問公司英君集團的首席移民顧問文偉成表示,以LOTR入境居留移民的港人較少,約佔一成,因為移民有很多事情需要處理和計劃,他認為如果是為了子女升學,及時涵接當地學業,則比較值得選擇。

近日有報道引述消息指,就BNO居英計劃,中央將採取反制措施,考慮禁止持有BNO護照的港人出任公職和投票。有建制派議員建議禁止港人擁有雙重國籍。特首林鄭月娥日前表示,行政會議並無討論相關議題,她不知悉具體的反制方案,但當國家和特區受外國不合理制裁,特區政府會配合中央採取所需的反制措施。

====================================

明眼人都睇到,香港實質上已經成為一個用港元嘅內地城市!

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2021-1-17 02:20 PM 發表

仲有政府醫生,無料扮代表,啲廢青醫生,醫死幾多條人命
咪係,板藍根醫沙士都唔識!

引用:
原帖由 orabuln 於 2021-1-17 02:58 PM 發表
遲下就知咩叫個 人離鄉賤
你唔同佢哋講?

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2021-1-17 07:32 PM 發表

政府醫院,個個廢青醫生,有料,都唔留政府
有料,都唔留政府? 你識條鐵咩!有志喺專科鑽研,唔喺政府醫院做邊有咁多形形式式病例俾你累積經驗?  學夠嘢就出去自己開檔揾真銀!

引用:
原帖由 bestwin61 於 2021-1-17 11:43 PM 發表
移民並非無代價的
若果冇代價,晨早走哂啦!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-18 12:07 AM 發表

百年老店曾福琴行都結業, 說明大勢一去, 唔到你唔走架!!
已經開始封網,審查域名,香港除咗用同美元掛勾嘅港幣外,同一個內地城市已經差無幾。

引用:
原帖由 pulpman 於 2021-1-18 03:08 AM 發表
咩來生不做香港人,就黎有機會比你地提早達成,唔使等下世,真系恭喜你啊。。。
我都真心恭喜佢一家。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-1-18 10:45 AM 發表
走左記住呢世都唔好返香港
人哋返唔返有人哋嘅自由。

引用:
原帖由 vanga 於 2021-1-18 10:58 AM 發表

哈哈
去得英國, 讀牛劍 ... 就話嗟
否則, 做乜唔留港 ( 方便) , OR SINGAPORE (亞洲頭幾名) , OR 清華北大呢 (亞洲頂級)
'英國公立學校'
ON 77777

做乜?子孫後代可以脫離共產政權統治囉,夠未?

引用:
原帖由 vanga 於 2021-1-18 11:11 AM 發表

咁就唔好賴話咩英國學校好 D, 香港大陸唔好喇
你要人畫公仔畫出腸?

引用:
原帖由 現代足球 於 2021-1-18 12:28 PM 發表
講真喎,政治關我庇事,我可以完全隔絕。第一,我有手有腳,一般福利已經夠用。第二,我唔貪心,唔要求政府派福利俾自己。第三,我無諗過食政治飯(呃飯食)。咁我究竟在香港幾無民主幾無自由呢?邊個做特首關我庇事?難道選到真普選特首香港真係會太平,八國聯軍會收手?

咪傻啦!政治關我乜事,浪費青春呀。
簡直係中國模範公民!

引用:
原帖由 keho4 於 2021-1-18 10:02 PM 發表
拎住二十萬港紙,一家四口英國住六年等入藉!
人哋有話唔搵嘢做?

引用:
原帖由 革離 於 2021-1-19 05:24 PM 發表

政府問題就可以周圍破壞?就可以教d學生出去放火?如果你出左問題我係咪可以去你屋企門口放火塞住你屋企門口唔俾你返工?
「就可以教d學生出去放火?」

你冇真憑實據就唔好作呢啲咁嚴重吓指控喇!

引用:
原帖由 革離 於 2021-1-19 05:40 PM 發表

講真憑實據?你地d仆街一樣話太子站死七件,真憑實據呢?大家心知肚明,係你d冚家產日日係度唱衰個政府唱衰大陸,你甘能憎大陸香港點樣唔快d爛屍死去外國咪有你想要嘅人權同自由,留係香港做乜九?
你呢種人最大問題就係將討論醬缸化。講開A又插B, C, D入嚟!

唉!真可憐!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]