• 瀏覽: 40,626
  • 回覆: 691
+22
引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2021-1-16 04:33 PM 發表
大帽山山頂雷達站,繼出現「聽黨話 跟黨走」、「法紀嚴 風氣正」、「忠誠堅毅」簡體字標語後,新近再添6個字「能打仗 打勝仗」。這6個字亦是去年12月習近平在中共中央軍委軍事訓練會議曾作出的指示。有市民到來拍照「打卡」,但也有74歲「老香港」表示,感慨如置身內地,為年青一代的未來...

https://hk.appledaily.com/resizer/Vzr9AkYL0SPE45z0DrNOlFLBG9o=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/01-16-2021/t_425bd9f181ea42e882ca584ccf1a3f94_name_bbbbb1024.jpg
振奮人心的標語⋯

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2021-1-16 04:43 PM 發表

到時盟軍入侵香港
你就會知道發生什麼事
知道呀,新聞日日都有賣,手足隻隻排隊等坐監囉

謹代表800萬香港市民強烈要求盡快取消一國兩制,實行一國制度。
廢除普通法,全面實行以中國刑法為基本的法制。
請求嚴禁任何反對政府的言論。
請求國家取消港元,實現人民幣作為港區法定貨幣。
請求國家全面實現普通話教學,嚴禁學校教授其他語言。
請求國家下令港區政府必須使用普通話作為溝通及公開訪問的語言。
請求國家下令取消所有市民的雙重國籍,及以國安法懲罰任何隱瞞人士。

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2021-1-17 10:39 PM 發表

美國已經被民主黨玩到爛晒
移民你都唔好去美國啦
你病情好嚴重wo師兄
咁都好 有事都可以保外就醫

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-1-18 12:34 AM 發表

其實皇后大道 係香港人改

皇后係指 英皇喬治五世既老婆 但伊莉沙伯二世係當朝君主 根本就係錯 

英國本土都唔知幾多年冇播國歌啦 皇室已經好低調 連皇子都要去做美國人 

如果機構有「皇家」頭衍 係賜封 英國國歌 一年都冇幾次 人地真係重要儀式先播 香港日日播 我問過大陸人 大陸係咪日日播? 佢哋話每晚7點播 一時又要講習近平重要指示 但實際即係要做d乜? 其實我諗冇人明 

...
人地都沒落咯,可笑仲有尐好似你咁嘅人,死攬住人地隻舊皮鞋唔放.
宣揚自己國家,提倡愛國,根本係應有之義,可笑有尐人俾人洗腦洗到變喪屍,一聽見愛國,個反應就好似喪屍見到陽光一樣.
美國住獨立屋既人,差唔多家家戶戶都掛國旗,以愛國為榮,所有荷李活英雄大片,都有國防部軍方贊助 (下次睇戲戲埋鳴謝字幕先走啦),條件之一係要片中出現星條閾旗.有尐係軍人制服,有尐係掛喺門口,有尐喺船尾,最妙嘅係抽氣扇嘅光影都十足似星條旗--某科幻片.你試下揾套近代荷李活片冇國旗出現過 ?!
美國佬掛國旗唱國歌就得,中國人就唔得 ? 哦~ 原來你係美國人,失敬喎 !

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-1-17 05:57 PM 發表

喱條老伯,枉佢生活香港幾十年.
大帽山頂有雷達站幾十年啦.英國佬時代就係鬼佬既,97回歸祖國咪解放軍囉 ! 喱廿幾年你做左植物人剛剛醒番咋? 大驚小怪 !
大帽山仲有間俾窮遊世界既青年人住既宿舍,當年個舍監毫不諱言自己係前政治部人員添! 可能英軍特登安插個線眼係度監察上山人士都未定.
回得好

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2021-1-18 08:14 AM 發表
謹代表800萬香港市民強烈要求盡快取消一國兩制,實行一國制度。
廢除普通法,全面實行以中國刑法為基本的法制。
請求嚴禁任何反對政府的言論。
請求國家取消港元,實現人民幣作為港區法定貨幣。
請求國家全面實現普通話教學,嚴禁學校教授其他語言。
請求國家下令港區政府必須使用普通話作為溝通及公開訪問的語言。
請求國家下令取消所有市民的雙重國籍,及以國安法懲罰任何隱瞞人士。
但香港有好多所謂愛國藍絲持有雙重國籍

引用:
原帖由 aiaiahk 於 2021-1-18 07:53 AM 發表

振奮人心的標語⋯
你真係想做民兵?

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2021-1-18 10:31 AM 發表

但香港有好多所謂愛國藍絲持有雙重國籍
做個愛國的人!國家有命令必從之!

係既係既,之前全港周街貼晒海報文宣, 放火燒舖, 阻塞交通, 就好正常?/

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2021-1-18 10:33 AM 發表

最鍾意食幾家茶禮
就係佢地班人

低智瘋都話仆街冚家鏟都唔會走啦,結果冚家鏟死嗮

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2021-1-16 04:33 PM 發表
大帽山山頂雷達站,繼出現「聽黨話 跟黨走」、「法紀嚴 風氣正」、「忠誠堅毅」簡體字標語後,新近再添6個字「能打仗 打勝仗」。這6個字亦是去年12月習近平在中共中央軍委軍事訓練會議曾作出的指示。有市民到來拍照「打卡」,但也有74歲「老香港」表示,感慨如置身內地,為年青一代的未來...

https://hk.appledaily.com/resizer/Vzr9AkYL0SPE45z0DrNOlFLBG9o=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/01-16-2021/t_425bd9f181ea42e882ca584ccf1a3f94_name_bbbbb1024.jpg
其實,香港有個好變態嘅思想現象!!!
如果係寫幾個英文字,可能無乜人講,但只要睇到簡體字就嘰嘰喳喳!!!
點解會咁呢,因為香港人自我感覺超級良好!

不服氣請移民,以後香港遲早併入內地

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2021-1-18 10:33 AM 發表

最好就係政府利用國安法
充公持有雙重國籍藍絲嘅資產
兼遞解佢地出境
因為佢地實在太虛偽
為國家帶來安全隱患

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]