• 瀏覽: 34,704
  • 回覆: 356
  • 追帖: 1
+8
簡單一個道理,如果劣質但價錢又貴就一早自然地被市場淘汰出局啦,唔使係度大肆宣揚。不過「大劣人」用開「大劣野」,大家理解ge

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-1-16 02:54 PM 發表
話明官媒⋯梗係老點嘞
重使審~叫你行左⋯你走右就是對的
咁咪內銷同俾你買囉
冇大陸人搶平左你又唔怕冇得食
最怕兩星期後又話食厭

引用:
原帖由 sam1682828 於 2021-1-16 07:59 PM 發表
袋鼠人真幸福,又可以食平價車厘子。
可能袋鼠也可幸福哋嘆車厘子

引用:
原帖由 dd.chan 於 2021-1-16 08:24 PM 發表

越南牛油果吾掂外表不錯,但食入口帶苦。在當地約10元港幣半公斤。但有一個新品種,是尖長形的牛油菓,外皮是紫黑色
依家食西班牙冇核牛油果
係可以連皮食

引用:
原帖由 海灘深情的屋 於 2021-1-17 11:40 AM 發表
簡單一個道理,如果劣質但價錢又貴就一早自然地被市場淘汰出局啦,唔使係度大肆宣揚。不過「大劣人」用開「大劣野」,大家理解ge
又話劣質嘢會被淘汰
而大陸人用劣質嘢就唔會被淘汰
偏偏大陸人有錢買全世界劣質嘅名牌
又好撚好笑全世界都要幫襯買中國劣質嘢
特別係美國買到超大貿易逆差
真係唔撚柒都講唔撚出

澳洲車厘子真係有好有劣...真係要查查 

今年朋友買了一盒爛的,不敢買了

中方報復無法奏效:澳大利亞對華出口額逼近最高紀錄

http://www.chinesenews.net.au/navigator/oznews/56258.php

盡管對澳洲進行了長達9個月的經濟報復,但最新數據顯示,澳洲對華出口額錄得有史以來的第二高的數據。

中國海關總署1月14日公布的數據顯示,去年,澳洲對華出口商品總值高達1,480億澳元。這僅比2019年創下的1,540億澳元的最高紀錄少60億澳元,比排在第三名的2018年高出近10%。

近9個月來,中國對澳洲出口到中國的60億澳元的貨物實施各種限制,希望迫使澳洲在一系列關鍵政策上讓步。

澳洲經濟學家勞倫森(James Laurenceson)對《澳洲人報》說:“如果目的是讓這些(受影響的)特定行業變成北京的說客,那麼證據表明,這一策略一敗塗地。”

鐵礦石價格高漲抵消了澳洲綜合出口的損失。中國鋼鐵行業購買的鐵礦石中,澳洲鐵礦石佔比高達60%以上,價值約為850億澳元。據《澳洲金融評論報》報導,從去年10月底到今年1月5日,鐵礦石價格已經從每噸114美元漲至167.86美元。

液化天然氣是第二大澳洲對華出口產品,年度出口額約為160億澳元。澳洲是中國最大的天然氣供應國,佔中國進口量的40%以上。由于亞洲正在經歷異常寒冷的冬天,中國、日本和韓國都在爭奪天然氣的供應,天然氣價格已經創下最高紀錄。

澳燦一直埋怨出口商為暴利將好嘢全部出口去暴發戶, 當中唔小出口商係假西人, 今次皆大歡笑, 中國人又有自豪感, 澳燦又有返平民價高級食品

澳洲港蝗執平貨日日食,等大陸人唔好以為有錢大曬! 

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-1-17 12:39 PM 發表

依家食西班牙冇核牛油果
係可以連皮食

無核?是否基因改做食物?無核如何繁殖下一代?

引用:
原帖由 dd.chan 於 2021-1-17 01:10 PM 發表

無核?是否基因改做食物?無核如何繁殖下一代?
非基因改造
係基因突變天然形成嘅

澳洲人就好啦,有媒燒龍蝦食,又有車厘子制紅酒飲

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-1-17 01:15 PM 發表

非基因改造
係基因突變天然形成嘅
因我近年見太多無核的水菓,如提子/青檸/西瓜/碌抽等。曾問過水菓代理商,說是用了激素注射在水菓的莖部或樹身。令水菓內的核不能發育致收縮。最最親眼見的事例,是從馬來西亞運過來的所謂營養包,用注射式掛在橡膠樹身。三天後,椽膠樹的樹身大量分泌白色的膠狀汁液增産,是平時產量的一倍

引用:
原帖由 dd.chan 於 2021-1-17 01:44 PM 發表

因我近年見太多無核的水菓,如提子/青檸/西瓜/碌抽等。曾問過水菓代理商,說是用了激素注射在水菓的莖部或樹身。令水菓內的核不能發育致收縮。最最親眼見的事例,是從馬來西亞運過來的所謂營養包,用注射式掛在橡膠樹身。三天後,椽膠樹的樹身大量分泌白色的膠狀汁液增産,是平時產量的一倍
人為嘅嘢何只千千萬萬
世衞夠叫唔好食肉唔好食加工肉
健唔健康都係整定
其實生活規律都已經算對得起自己健康

引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-1-16 02:42 PM 發表
智利嘅又真係唔差,仲平一截
之前去親大陸,都係見到智利貨。從來就無見過澳洲貨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]