• 瀏覽: 9,591
  • 回覆: 96
快更正,否則我以後只食台灣壽司,日本珍珠奶茶,台灣天婦羅同日本肉燥飯

好食咩

想知起源,只要從菠蘿包呢個名點得黎就可以知,不過有好多00後都未必知

Mola

到底係作者手誤、真無知還是故意? 
但肯定有網民睇完就已經當真、或已認定...
而當開始有大部分人認定波蘿油係來自台灣後,而你走出黎否定佢地,你只會換黎被恥笑無知、甚至排斥

可能學外賣仔個老闆話齋:我地啲菠蘿油真係有菠蘿!

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2021-1-16 07:35 AM 發表
真係搞錯晒,菠蘿油起源於宇宙國!
肯定唔係源自蟑螂國, 該國國民連煎隻荷包蛋都唔識, 而且該國2019年因商場缺乏冷氣已即時亡國, 遺民躲入屎渠, 吃糞維生.

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-1-16 07:23 AM 發表
菠蘿油係香港原創特色 ! 邊個夠膽冒認 ?!

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210114/share_2021011421271940002.jpg

日本網民上載在當地購買「台灣菠蘿油」的照片。討論區圖片

菠蘿包或者菠蘿油是香港的地道美食之一,不少遊客來港時都會品嘗。而菠蘿油近年先後在台 ...
一向都話鬼佬唔L識分大陸人香港人台灣人。可能日本仔都系一樣。

引用:
原帖由 加燦 於 2021-1-16 08:39 AM 發表
菠蘿油係韓國美食.
有料到

老翻菠蘿油

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-1-16 07:54 AM 發表
「牛油在台灣很便宜嗎?這麼大塊」

我想反問,牛油在日本很昂貴嗎?這麼不捨得?

邪惡食物,麥日本人真係咁鐘意咩?

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-1-16 09:41 AM 發表

一向都話鬼佬唔L識分大陸人香港人台灣人。可能日本仔都系一樣。
你又講得全中 ,9成 香港曱甴未去過西方生活,以為外國人會分到 香港人 和 中國人

係唐人街d 鬼 只叫 我地Chinese , 冇人叫hongkonger

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-1-16 09:53 AM 發表

嘩!咁我下次去日本,帶D牛油過去賣先!發達啦今次!

臺獨香江曱甴!失禮世人!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]