• 瀏覽: 14,236
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+8
美國財政部因應香港問題再制裁多6人,包括中共中央統戰部部長尤權、中央駐港維護國家安全公署副署長孫青野、全國人大常委譚耀宗、警務處國家安全處處長蔡展鵬、負責國家安全的警務處助理處長簡啟恩、江學禮。 路透社早前引述消息人士報道,美國的新一輪制裁行動,與香港警方本月初大規模拘捕民主派人士有關。美國國務卿蓬...

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1570696-20210116.htm?spTabChangeable=0

大獲了. 泛民又要腳震啦. 今次可能到區議員了.

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-1-16 10:04 發表

制裁林鄭咁耐
又唔見林鄭有咩問題
重制裁?老美出兵啦🤣
現實係制裁左既人,只可以企係中國果面, 完全唔會理美國. 同時又給中國一個反制泛民的機會.

尤其林鄭, 制裁後已經無左退路. (之前佢可能打算去英國退休吧..  haha) 老美同黃絲睇唔到呢個事實.

引用:
原帖由 DZDD 於 2021-1-16 11:07 發表

係丫, 根本曱甴撐Trump Trump 就係on 9.
政策點會變?
不過曱甴嘅智商又真係難明白嘅.
做狗嘅要認新主都要有過程嘅.
好快你就明到曱甴為新主含撚吹奏啦.
曱甴以為Trump 係撐佢地, 但無意識到自己係美國的棋.

中美係兩國之爭, 唔係撐曱甴呢樣野. 換邊個都係兩國之爭, 唔會改變, 手法可能有所不同.

香港只係夾係中美之間. 曱甴係都要做美國代言人, 結局一定係咁.

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-1-16 11:19 發表

中國銀行可以出,林鄭就唔出現金啦
可以搵間國內銀行,沒有美元國際交收,唔怕被制裁,就可以
應該唔會咁做.

引用:
原帖由 信天翁88 於 2021-1-16 11:18 發表

七頭人哋一早預咗啦
黃人無想過. 最後肯做高官的只會係更加親中, 甲由既下場會更慘.

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-1-16 12:43 發表

拉犯人都被制裁?
咁指揮直接射殺4名和平示威者既特朗普呢?
全球民主人權人士都當睇唔到?
預左架啦. 老美做野唔洗理由的.

不過, 中國要高官歸邊, 老美又迫高官歸邊. 一拍即合. 自己想下中立/歐美多connection 既人會唔會仲做高官?

現在, 搞到班高官聽哂中國講. D 黃C仲未意識到, 聽到呢D 消息仲未識驚.

引用:
原帖由 gerson161 於 2021-1-16 13:54 發表
既然已經被制裁,放膽去拉9晒啲飯民,YC,曱甴
林鄭同鄭若嬅被制裁後. 米落力左好多咯. 以前呢兩隻野都求奇做. 唔知YC 感唔感覺到呢.

引用:
原帖由 果個硬硬的魚蛋 於 2021-1-16 14:08 發表
以牙還牙,百倍奉還⋯⋯制裁駸駸,唔俾佢去西藏同新疆
傻架咩. 反制當然係拉泛民啦. 建制同泛民係相對架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]