• 瀏覽: 483
  • 回覆: 7
+2
挪威有23人在接種輝瑞與BioNTech共同研發的新型冠狀病毒疫苗後死亡,當局說,其中13人的死亡,可能與疫苗的副作用有關。 挪威藥品管理局表示,這13人都是80歲以上,驗屍後認為是接種後的常見副作用,加重長者本身的長期病患,認為對身體脆弱的人來說,即使是相對較輕的副作用,都可能產生嚴重後果。 輝瑞...

真唔真呀? 點解傳媒唔識分析呢D數據. 好似好唔尋常喎.

打針後有 共有23人死左. 其中13人係同副作用有關? 咁即係死亡率提升左一倍有多. (即 死亡率升 +130%!!).  

現在先第一針, 再打多一針, 按比例米 +260%?!

會唔會跨張左? 仲衰過南韓流感針喎.

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1570694-20210116.htm?spTabChangeable=0

他們做左白老鼠

民主國家都讓老人先打,特朗普點解唔打?

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-16 01:18 AM 發表
挪威有23人在接種輝瑞與BioNTech共同研發的新型冠狀病毒疫苗後死亡,當局說,其中13人的死亡,可能與疫苗的副作用有關。 挪威藥品管理局表示,這13人都是80歲以上,驗屍後認為是接種後的常見副作用,加重長者本身的長期病患,認為對身體脆弱的人來說,即使是相對較輕的副作用,都可能產生嚴重後果。 輝瑞...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1570694_1_L_20210116004413.jpg
輝瑞疫苗,效果顯著。
黃絲曱甴,打得安心。

附件

PhotoCollage_20210115_171204352.jpg(261.06 KB)

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-16 01:18 AM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1570694_1_L_20210116004413.jpg
即條話,我隻疫苗係咁噶喇,你接種就要接受呢啲風險。後果自負。

130%點計出嚟?
基數唔係2咩?
如果基數係2
應該650%或多5倍半先啱喎

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-1-16 07:56 發表
130%點計出嚟?
基數唔係2咩?
如果基數係2
應該650%或多5倍半先啱喎
又無咁高, 23人死, 其中13人同疫苗有關, 即另外10人同疫苗無關. 所以基數為10人. (即呢10個打唔打都死的)

總死亡人數係原來的: (10->23) 230%, 即增加了 130%.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-16 10:33 AM 發表

又無咁高, 23人死, 其中13人同疫苗有關, 即另外10人同疫苗無關. 所以基數為10人. (即呢10個打唔打都死的)

總死亡人數係原來的: (10->23) 230%, 即增加了 130%.
原來咁計㗎
多謝指教

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]