• 瀏覽: 8,206
  • 回覆: 99
+3
引用:
原帖由 takethatnow 於 2021-1-16 01:59 PM 發表
好似無提到National Insurance, 每月少過£792就唔需要畀,一多過這數目其餘的錢就要畀12%
連NI都無資格供,批到入籍英國佬開善堂呀

無興趣知佢地點生活

引用:
原帖由 chichunlo 於 2021-1-15 07:33 PM 發表
成30幾歲人連積蓄都冇咁能羞家既野、都唔能明重好意思講出黎!!!!不過做外賣仔都好過做自由攝影師既、話哂一份正式工作、呢件黃絲暴徒就好好地係英國生活啦、唔好狗流流又成日不務正業攪事、
黃屍根本就係無恥嘅

如果收入扣除可扣稅項有得 5萬鎊
就就40%稅唔該,所以千祈咪咁勤力
少啲就 20%,生活費高,醫保支出大,租屋後,所餘無幾
落雪時仲踩單車?變種病毒歡迎你?一世應該就咁過
再揾工?問你上份工做乜?外賣仔?

有自由嘅空氣,曱甴去到食屎都肯🤗🤗

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-1-15 07:28 PM 發表
不過唔打緊,學「香土專家」講,餐餐都可以食 6 鎊 Fish and Chips. 無問題嘅。
6磅 食三餐嗎?

天寒地凍做外賣仔,淒涼

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-1-16 11:30 AM 發表
原來黃絲係香港做攝影師無希望, 做外賣仔先有希望,早講丫
做一世

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-1-15 09:05 PM 發表
英磅定港元?
大哥,月入12,500英鎊, 喺英國做普通醫生都未必搵到

之前有篇文話兩件香港夫婦做社工,告別親友,菲傭移民去英國。 去到好似又係做外賣仔。 話遲D進修考個水電工牌,老婆就諗住去做保姆。 即係佢老婆本來喺香港有賓妹工人使,去到英國變咗要去做工人,笨柒到

二等公民

傻西

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-15 07:29 PM 發表
 年青人加油
年青人加油呀記得干其唔好返嚟呀

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-1-15 07:26 PM 發表
做外賣咁辛苦一個月先得 12500,英國生活指數比香港仲要高,12500 係香港都話係亂世,咁係英國咪係地獄。

筆者是在港土生土長的80後自由攝影師Jordan,去年10月中出發到英國並以LOTR(Leave Outside the Rules)入境,因為所持的積蓄有限,訂下目標在一個月內找到工作,結果在11月倫敦進入Tier 3後不久,便開始了做「外賣仔 ...
12500磅一個月都唔錯呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]