• 瀏覽: 6,244
  • 回覆: 65
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-1-17 07:41 PM 發表

補給船都保護唔倒仲講乜鬼打仗

你估美國比人打沉左隻補船會冇野

隠身機再勁,打佢加油機就癈左一大半武功

重新,核動力唔係冇用,係未有迫切需要
兩樣都緊要, 否則美國唔會清一色做晒近代的航母都係核動力.

基本一隊航母艦隊採用兩種動力才可以互補不足, 相輔相成.

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-15 05:52 PM 發表
印度知道後會點?
佢會話太落後,唔會建造。領先004兩代嘅航母已在研發中!

引用:
原帖由 LYT-C 於 2021-1-17 08:28 PM 發表

佢會話太落後,唔會建造。領先004兩代嘅航母已在研發中!
印度嗰隻靠吹牛就可以, 得個殼就已可hi 到班咖哩打鑼打鼓, 唔得佢死

現在只有一代人丶兩三年丶從兩隻山寨中摸索。急不來。
算有四隻:一隻入廠維修升級,其餘三隻剛好夠放在東,南丶北海。這個實力(包括飛機潛艇)不宜遠行去挑戰霸權。
八千里路雲和月,很遠了。有事轟六和東風也可趕往支援。

引用:
原帖由 6674 於 2021-1-17 09:15 PM 發表
現在只有一代人丶兩三年丶從兩隻山寨中摸索。急不來。
算有四隻:一隻入廠維修升級,其餘三隻剛好夠放在東,南丶北海。這個實力(包括飛機潛艇)不宜遠行去挑戰霸權。
八千里路雲和月,很遠了。有事轟六和東風也可趕往支援。

知, 四隻是不夠, 所以, 上次都有傳招了承辦商投摽005

007的設計在審核中, 但008就唔知會否出現了

但我覺中國航母去到7艘, 應該可以, 因為將來的趨勢會是空天母艦.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-17 09:54 PM 發表

但我覺中國航母去到7艘, 應該可以, 因為將來的趨勢會是空天母艦.
航母不是獨孤狼,我國吃虧在沒有海外基地為龐大艦隊補給加油,055 052航程也只是八九千里。算有六隻,安全距離是壓制第二島鏈,足矣。切勿沽名學霸王。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-1-17 07:45 PM 發表

所以我一直都係咁估
006前唔會係核動力
當航母個特性摸熟晒,到時點玩都有十足把握
如果核動力成功研發
會安排時間排船塢
唔會等時間空流轉

建造核母嘅金錢
對今時今日嘅大陸
不會是問題

引用:
原帖由 6674 於 2021-1-17 10:11 PM 發表

航母不是獨孤狼,我國吃虧在沒有海外基地為龐大艦隊補給加油,055 052航程也只是八九千里。算有六隻,安全距離是壓制第二島鏈,足矣。切勿沽名學霸王。
唔係諗侵佔, 只是怕久守必失
冇能力直搗黃龍, 搗中國的會可以永遠有恃無恐,
但中國有能力可教訓美國的巢, 美國才會收歛

情況就如香港黑暴, 有兵力但只驅散??咪盧偉聰囉, 由2014年攪香港港到上年年頭囉
如香港唔係有能力截斷黑暴源頭黑金, 搗毀佢的軍火組織, 中國在國際可以抵抗美國英國集團. 香港唔會有現在的安全.黑暴會繼續為患.

所以, 中國的海軍軍力只單系可以驅趕美軍至第二島鏈係唔夠的, 仲要考慮可直搗黃龍, 美國唔攪得過份可以不理, 但如美國太過份, 就應可隨時去佢大本營教訓佢才可以!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-17 09:54 PM 發表

唔排除將來
會將現有嘅常規動力
賣比其他國家

當然,
外國想特製自家常規航母
中國都可以代工生產的

003如果無核動力, 都只能守衛第一島鏈, 間中外訪出洋, 004確實須要核動力, 因為海外沒有補給基地,  過咗南太平洋之後就完全無補給基地/國家可靠岸, 係印度洋上都只有巴鐡, 或者要去到中東吉布提.
005/006將會是改良型號, 增加噸位武器戰機等, 因為之前採購的特種鋼只預算用到004就無後績, 所以005/006開建日期成疑, 估算可能2023年後才開建.

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2021-1-17 10:34 PM 發表

唔排除將來
會將現有嘅常規動力
賣比其他國家

當然,
外國想特製自家常規航母
中國都可以代工生產的

真係有傳中國想賣遼寧艦俾巴鉄或伊朗喎!!!

始於隨住中國躍上國際大國之位, 常規動力的限制, 係會不能符合要求,

引用:
原帖由 心很想 於 2021-1-17 11:03 PM 發表
003如果無核動力, 都只能守衛第一島鏈, 間中外訪出洋, 004確實須要核動力, 因為海外沒有補給基地,  過咗南太平洋之後就完全無補給基地/國家可靠岸, 係印度洋上都只有巴鐡, 或者要去到中東吉布提.
005/006將會是改良型號, 增加噸位武器戰機等, 因為之前採購的特種鋼只預算用到004就無後績, 所以005/006開建日期成疑, 估算可能2023年後才開建.
003再用常規作為中國的帶刀近身侍衛係合理的, 但不能及遠, 所以中國再造應不可再做常規了

引用:
原帖由 心很想 於 2021-1-17 11:03 PM 發表

引用:
005在上年9月已見標書招標, 所以應預有關特種鋼, 始終, 中國只有一隻核航母004作遠航, 冇第二隻作輪更, 不是太理想.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]